vabljeni!!!Tajni arhivi inkvizicije”.
RTVSlo se je končno odločila prikazati tudi kakšen od množice dokumentarec “out there”, ki govorijo o zločinski preteklosti katoliške cerkve. Od Grims-Simonittijevega zakona, ki nam je prinesel “pomladne” urednike, so nam skoraj vsak teden v “prime time-u” servirali ovenčane “dokumentarce meseca” o komunističnih pobojih v takšnih in drugačnih izvedbah. Seveda so jih predhodno pompozno reklamirali in dajali vtis, da gre za izjemno pomembno tematiko, čeprav že vrabci na strahah čivkajo o njej.
Kot kaže se je Janševa rtv-jevska oproda odločila pokazati, da svet le ni tako črno-bel. Sicer le v margini drugega programa nacionalne televizije, vendar je za omenjene može že to izjemen dosežek. Še do včeraj sem mislil, da se kaj takega lahko ogleda le na tujih televizijah ali internetu. So se ustrašili za svoje stolčke? Seveda pa s ponujenim nisem zadovoljen saj je jasno, da zločini na naši nacionalki niso tretirani enako.
V petek 15.5. ob 20.00 bodo na drugem programu nacionalne televizije predvajali prvi del avstralskega dokumantarca (od štirih) “Tajni arhivi inkvizicije”.
Dokumantarec so posneli na podlagi vatikanske dokumentacije, ki jo je papež na zahtevo zgodovinarjev in kritikov le izročil na vpogled. Ob tem je zanimiva izjava Augustina Di Noia, visokega vatikanskega predstavnika:
“Ni prav mučiti ljudi. Vendar je bilo mučenje v tistem času upravičen, legitimen način pridobivanja dokazov in je bilo torej legalno upravičeno.”
Naši domači sledniki te nekoč uvožene institucije seveda ne mislijo enako, ko gre za povojne zločine. Če bi, potem bi se lahko končno vsi začeli ukvarjati s problematiko zdajšnjega časa, kjer aktivnosti komunističnih klavcev ni več, so pa še kako živi cerkveni ideologi in promotorji, ki, kot vidimo, celo s simpatijami gledajo na krvavo zgodovino lastnega svetonazorstva. Kdo ve, če si morebiti potihoma spet ne želijo teh mračnih časov. Radikalni islam jim je lahko trenutno vsekakor v navdih po povrnitivi stare slave. Mogoče pa so vseeno ubrali boljšo taktiko, saj je v kapitalizmu bolj pomembno čim večje kopičenje premoženja, izogibanju davkov in prisesavanje na državni proračun, kot razteleševanje nekih ubogih, kričečih heretikov. Bi jih še utegnil razumeti, he,he. Niso zastonj že skoraj 20 stoletij uspešni s prodajo megle.
http://ateistek.wordpress.com/2009/05/08/marginalizacija-cerkvenih-zlocinov/
……………………………………………………………..
ob tolikih vabilih o ogledu raznih dokumentarcev, sem si drznila povabiti tudi jaz na ogled dokumentarca, ki bo malo razsvetlil tisto o čemer tule tako radi govorimo!!!:)
>dajali vtis, da gre za izjemno pomembno tematiko
Itak, da gre za pomembno tematiko. Samo pameti oropani posamezniki mislijo, da temu ni tako. Seveda je tudi zgodovina cerkve kot institucije pomembna tematika, ki jo velja do potankosti obravnavati. Hočem povedati, da naj kar dajo čimveč dokumentarcev iz vseh obdobij zgodovine, jaz se sigurno ne bom pretvarjal, da je kakšen del le-te nepomemben.
Vsak zločin je treba obsoditi, najti krivca in ga kazniti, ne glede kdor koli ga je storil. Problem pa je v tem, da so odgovorni za inkvizicijo že zdavnaj mrtvi. Med tem, ko imamo med nami še živeče morice in zločince, ki so krivi za strahotne zločine, pa se boljševiki sprenevedajo. To pa ni samo zločin, temveč tudi sodelovanje z zločinci !!!
hahaha, mmml , ma kako se naj ne bi smejala, ko citiram jaz, karkoli in res karkoli, je vse narobe, ko citirajo drugi pa nič, kaj zdej!!!Hmmm jaz sem vsaj tako poštena in vedno dodam link!!!:)))
veš semle pripopam tisto kar mi je všeč ko preberem, ker itak men nič ne verjamete sem se nehala trudit sama pisat, brez veze, je veliko enostavneje nekaj pripopat, pa že napisan je!!!Za tolažbo ti povem da tisto kar pripopam je podobno mojemu razmišljanju, a bo v redu?:))))
a dokumentarc si boš ogledal???:)
Ninej, tipično, človek ti postavi dve konkretni (ampak res konkretni) vprašanji, ti pa kar nekaj…
Na tvoje konkretno vprašanje konkreten odgovor: NE.
P.S. še malo v tvojem slogu: ne bom si ga ogledal. Ne da me ne bi zanimal, ne da bi tiščal glavo v pesek ampak enostavno nimam časa, ker me ne bo doma. Če ga bodo pa ponavljali (v kar ne dvomim) si ga bom seveda ogledal.
Inkvizicija je temna stran, vendar jo Cerkev ne taji in se je opravičila za vse storjene krivice. Se pa te stvari niso dogajale v Sloveniji kot so se montirani procesi po WWII (in seveda izvensodni poboji), ki jih država Slovenija še ni obžalovala in obsodila ali se komu opravičila. Ti ljudje bi gotovo takoj podpisali, da jih sodi inkvizicijska komisija iz srednjega veka, ker bi se jim boljše godilo kot pred revolucionarnimi “tribunali” pod vodstvom komunistične sodrge. Pred par leti je bila na Discovery Chanel oddaja o teh inkvizicijskih procesih in rečeno je bilo, da so bili to predhodnica današnjih modernih sodišč (slovenska so še vedno izvzeta, ker so še vedno podobna revolucionarnim). Torej je cerkvena inkvizicija razsojala tudi pravično in so ljudje raje stopili pred inkvizicijo, kot pa posvetno razsodišče, ker tam niso imeli možnosti oprostitve. To je rečeno v oddaji evolucijske TV ne krščanske. Seveda propaganda kaže samo inkvizicijske spodrsljaje kot ponavadi, da lahko pljuje po Cerkvi, vendar je vse to nekredibilno. Ni ga sodišča ali pravnega sistema brez napak.
Benaflek, natančno in točno. Problem je v priznanju svojih napak, še posebej velikih, usodnih za narod. Cerkev se je že večkrat opravičila, partija še nikoli. Opravičila in pobude za spravo: 7. aprila 1977 ljubljanski nadškof dr. Jožef Pogačnik; 12. aprila 1990 ljubljanski nadškof dr. Alojzij Šuštar. Tudi papež Janez Pavel II. se je leta 2000 v Atenah opravičil za nečastna dejanja križarjev. Kdaj bodo potomci nekdanje partije zbrali toliko moči, da bodo v okviru sprave raziskali še neodkrite oz. zamolčane grobove, da jih bodo svojci lahko človeško pokopali, jih primerno označili, dobili mrliške liste in ostale pietetne časti, ki sodijo zraven. Kdaj bo državni zbor kot zakonodajno telo pripomogel k odpravi vsaj tistih najbolj drastičnih revolucionarnih aktov, ki jih je v imenu plenuma izdala OF oz. KPS in ki so bili sprejeti z namenom, da legitimirajo poboje?