Vam je to dovolj za kosilo?
Hja, odvisno. Če grem potem po kosilu likat ali po trgovinah merit nove čevlje, je povsem dovolj, če grem na kavč pred tv je še preveč. Če pa grem vrt okopavat celo popoldne ali grabit seno za konje k svojemu stricu, nosit drva v drvarnico itd., je pa malce švoh. Za enega moškega, ki kaj fizično dela, je pa sploh to vse skupaj samo za eno predjed. Tako da odvisno, za koga kuhaš in kaj te osebe počnejo.
A imate tašče in taste vsi za “goste”, “obiske”. Meni je to čisto mim. Jaz ju sproščeno povabim na kosilo, tako kot oni nas, in se takrat nič ne preseravamo oziroma delamo, da smo kaj drugega kot navadno. Sploh so pa tašče ponavadi že malo bolj v letih, tako da itak ni dobro, da jejo težko in mastno hrano, a ne 🙂
Vidim, da v bistvu večina posnema neke stare navade od doma, ko se je konec tedna na debelo žrlo meso, pa vse podmeteno, pa s smetano pa kaj jaz vem. Nam ni do tega.
[/quote]
Ja, jaz partnerjeve starše tretiram kot obisk. Sem sproščena v njuni družbi, dobro se razumemo, ampak na kosilo pa ne prideta tako pogosto, da se ne bi takrat zanju malo bolj potrudila. Vsaj v tem smislu, da skuham tisto, kar imata rajši ali česar sta bolj vajena.
Kar se “preseravanja tiče”, je pa tako, da jaz tudi samo za naju rada pripravim kaj malo bolj kompliciranega, če imam voljo in čas. Zato bi težko rekla, da se delava nekaj, kar nisva, ali da se posebej potrudiva le za obiske, zase pa ne.
O posnemanju navad od doma se s teboj strinjam v tem, da so mi določene jedi, ki so jih pripravljali moji starši in stari starši, zelo ljube in jih z veseljem tudi sama pripravim. Vendar v naši družini nismo nikoli imeli navade jesti ogromnih količin mesa, niti nismo pri kuhi uporabljali veliko maščobe ali smetane. Bilo pa je meso redno na jedilniku in si ga je vsak lahko sam vzel tolik, kolikor mu je pasalo.
Rada imam tudi brezmesne jedi, ampak morajo biti zastavljene, pripravljene in postrežene kot koherentna celota. Primer take jedi so na primer njoki ali testenine z brezmesno omako. Če je glavna jed kosila sestavljena iz proteinskega dela in priloge, se mi pa jajce zdi neustrezen nadomestek za ribo ali meso. Kar sem zapisala že v prejšnjem prispevku. Ni treba, da je mesa veliko, ampak gre za to, kaj paše skupaj in tudi za razliko med “brunchem” in glavno jedjo kosila.
Jajca s prilogo so zajtrk ali brunch oz. po naše (močnejša) malica, ne glavna jed kosila, sestavljenega iz večih hodov.
Sama sicer ne maram blitve in jo posledično ne pripravljam, razen če bi bila kakšna željica v jedilniku.. mi je pa tole kosilo bolj primerno za kakšno pozno kosilo ali zgodnjo večerjo med tednom, ko prideš domov po delu, ne za sobotno kosilo. Mi je tudi jajce bolj jed za večerjo kot kosilo. Mogoče k temu jedilniku namesto jajca dodaj ribo ali kotlet če vam gre skupaj z blitvo, da bo bolj nasitno.
Meni se zdi malo, bi bila hitro lačna.
Sama bi z blitvo naredia “pastičo”, če nimaš pašte v listih, ki spekla slane palačinke, dodala malo sira.
Tvoja kombinacija je boljša za večerjo.
Če ne želiš delati mesa, spohaj sir (doma paniran je najboljši).
Ali blitvo uporabi za omako za testenine, je pa res, da korenčkova juha.
A imate tašče in taste vsi za “goste”, “obiske”. Meni je to čisto mim. Jaz ju sproščeno povabim na kosilo, tako kot oni nas, in se takrat nič ne preseravamo oziroma delamo, da smo kaj drugega kot navadno. Sploh so pa tašče ponavadi že malo bolj v letih, tako da itak ni dobro, da jejo težko in mastno hrano, a ne 🙂
Vidim, da v bistvu večina posnema neke stare navade od doma, ko se je konec tedna na debelo žrlo meso, pa vse podmeteno, pa s smetano pa kaj jaz vem. Nam ni do tega.
[/quote]Žret popolnoam neokusno hrano ni noben napredek in tudi nobeno zdravo ne, ampak le to, da ste prelene, da bi se naučile kaj kuhat.
https://www.kulinarika.net/recepti/testenine/testenine-z-blitvo-/14009/
Porabiš korenček, blitvo in jajce, dodati moraš še malo sira, smetane.
Jaz bi bila navdušena. Lepo prosim ne pacaj kosila s kakšnim sirom, mlekom, cvrtjem, testeninami. Z veseljem takoj pojem zgoraj opisano dalmatinsko blitvo in jajce, tudi korenčkovo juho …. solato s fižolom bi jedla za večerjo, jagod/sladice pa ne bi. V konteksu gostov pa pusti sladico (lahko jagode). Če boš karkoli zamenjala, zamenjaj solato in fižol, samo ne vem, s čim.
Jaz bi bila navdušena. Lepo prosim ne pacaj kosila s kakšnim sirom, mlekom, cvrtjem, testeninami. Z veseljem takoj pojem zgoraj opisano dalmatinsko blitvo in jajce, tudi korenčkovo juho …. solato s fižolom bi jedla za večerjo, jagod/sladice pa ne bi. V konteksu gostov pa pusti sladico (lahko jagode). Če boš karkoli zamenjala, zamenjaj solato in fižol, samo ne vem, s čim.
[/quote]
Ti mutinično, ampak babe usekane, ki ne znate kuhat, vsaj brat probajte, ona sprašuje za zrele ljudi na obisku, ne babje šuse, veš? Od teh bo pa frdamana izjema, da bodo navdušeni nad blitvo in korečkom, bo šlo?
Ti mutinično, ampak babe usekane, ki ne znate kuhat, vsaj brat probajte, ona sprašuje za zrele ljudi na obisku, ne babje šuse, veš? Od teh bo pa frdamana izjema, da bodo navdušeni nad blitvo in korečkom, bo šlo?
[/quote]
Njo skrbi predvsem za taščo, tašča je pa verjetno starejša gospa, torej REALNO je kosilo super zanjo, mogoče pa ni IDEJNO. – itak mogoče nič ne bo “prav”
Njo skrbi predvsem za taščo, tašča je pa verjetno starejša gospa, torej REALNO je kosilo super zanjo, mogoče pa ni IDEJNO. – itak mogoče nič ne bo “prav”
[/quote]
Realno bi ji morala tist taler na glavo poveznit, ker tašča ni z obdobja babjih šusev, ki je hrano ogabnega okusa in misli da je s tem napredna.