vam je všeč ime Johana
Johana – niti malo, razen če bi se otrok rodil že star okoli 70 let, ker meni ime deluje starinsko in precej grobo, strogo… ne vem, težko opišem. Poleg tega daj malo pomislit na otroka, ko bo šel v šolo! Se ji bodo revi mali ja vsi norca delali…
Hana pa ja, to mi je pa všeč in zadnje čase prihaja v modo.
Zakaj ne?
V Avstriji, Nemčiji, Švici, Liechtensteinu, državah Beneluxa je to čisto običajno ime. In mi smo bili stoletja sestavni del teh držav in zdaj smo spet.
Pa še zanimivega patrona bo imela: In Janez je izpričal: »Videl sem Duha, ki se je spuščal z neba kakor golob in ostal nad njim« (Jn 1,32).
kdaj je bil uradno priznan, nimam pojma, vem pa, da so se ga kot jezika cesarji morali učiti.
zato je otto von habsburg znal hrvaško in ostali pred njim tudi….
Seine Mutter Zita Habsburg-Lothringen erzog ihren Sohn auch nach dem Untergang der Doppelmonarchie und der 1921 in Ungarn beschlossenen Dethronisation der Habsburger zu einem römisch-katholischen Monarchen. So wurde er in den Sprachen der Völker der k.u.k. Monarchie unterrichtet und musste den alt-österreichischen und alt-ungarischen Stundenplan eines Gymnasiums nebeneinander absolvieren.
Otto beherrschte neben seiner Muttersprache Deutsch auch Ungarisch, Kroatisch, Englisch, Spanisch, Französisch und Latein fließend in Wort und Schrift. Seine Bücher schrieb er daher später nicht nur auf Deutsch, sondern auch in Ungarisch und Französisch.
in kje je tu slovensko?
hrvaška je bila tudi priznana kot “samostojna kraljevina” saj so habsburžani imeli tudi naziv hrvaški kralj
ni moč sklepati, da bi bil hrvaški jezik kdajkoli uradni v A-O (da pred letom 1867 niti ne govorimo), niti ni bila hrvaška priznana kot samostojna kraljevina.
Boš moral pa malo bolje poznati zgodovino, preden še kaj napišeš.
Za tole “samostojno kraljevino” bi šel leta 1914 ti lepo sedet poleg Principa na Theresienstadt (Terezin). Dvomim, da bi leta 1918 skupaj tehtala 80 kg!
Hrvati so vsekakor veljali za nezanesljive in o kakšni samostojnosti ni bilo govora. Josip Jelačič je bil le figura na šahovnici dunajskega dvora.