Vam je všeč slovenski jezik? Vam lepo zveni?
Za objektivno oceno moraš po moje biti tujec. Kot Slovenki se mi seveda zdi slovenščina najlepši jezik. Vsekakor mi zveni veliko lepše kot germanski jeziki in vsi neevropski jeziki. Od slovanskih mi je všeč tudi češčina. Priznam, da se mi pri govoru včasih zaplete pri šč kombinacijah in takrat sem in tja č enostavno spustim
Veliko tujcev mi je potrdilo, da je slovenščina lep jezik in da lepo zveni – seveda tisti, ki je nevtralen, standardni – ni potrebno, da je strogo knjižni. Seveda med te tujce ne štejem ljudi iz bivše Juge – tem ponavadi slovenščina ni všeč in bi jo najraje menjali za nemščino.
Sem pa od mnogo Slovencev slišala (to so kakšni starejši, jugonostalgiki), da jim lepše zvenita hrvaščina in srbščina, en gospod je celo izjavil, da bi bilo bolje, če bi tudi pri nas govorili srbsko. Seveda sama vem, da to ni res, hkrati pa se z njimi ne spuščam v debate, ker nima smisla.
Srbijance še vedno boli da smo se od juge ločili. Nikoli ne bodo preboleli, da se nismo hoteli z njimi združit v eno državo. Zdaj, ko so se kle gor naselili pa na ves glas serjejo vsepovsod s svojimi narodnjaci, tremi prsti in jugo špraho. A prokleti pezdeti čim pridejo greznice pucat jodlarjem v pol leta tekoče govori nemško, tu pa določeni ekstremi še po več desetletjih ne znajo uradnega jezika. Njim je slovenščina kot ciganščina.
Švabo, Šved, Škot, Madžar, Američan… vsi so potrdili da je slovenščina lep jezik. Kaj jim je skupno? Nobena od teh držav do slovenije ne goji nekih zgodovinskih kompleksov.
Srbijance še vedno boli da smo se od juge ločili. Nikoli ne bodo preboleli, da se nismo hoteli z njimi združit v eno državo. Zdaj, ko so se kle gor naselili pa na ves glas serjejo vsepovsod s svojimi narodnjaci, tremi prsti in jugo špraho. A prokleti pezdeti čim pridejo greznice pucat jodlarjem v pol leta tekoče govori nemško, tu pa določeni ekstremi še po več desetletjih ne znajo uradnega jezika. Njim je slovenščina kot ciganščina.
Švabo, Šved, Škot, Madžar, Američan… vsi so potrdili da je slovenščina lep jezik. Kaj jim je skupno? Nobena od teh držav do slovenije ne goji nekih zgodovinskih kompleksov.
[/quote]
To, da se južnjaki v Avstriji ali Nemčiji hitro naučijo jezika je zato, ker tam TO ZAHTEVAJO. Za razliko od naše Slovenije. Slovencem je samo mar poceni delovna sila. Al zna kej spregovorit po naše al pa če ne zna. Žal to dopuščamo.
To, da se južnjaki v Avstriji ali Nemčiji hitro naučijo jezika je zato, ker tam TO ZAHTEVAJO. Za razliko od naše Slovenije. Slovencem je samo mar poceni delovna sila. Al zna kej spregovorit po naše al pa če ne zna. Žal to dopuščamo.
[/quote]
Jezika se sicer naučijo, manir pa nikoli:
https://www.youtube.com/watch?v=5BqFysByRDc
Po pravici povedano, mi slovanski jeziki niso všeč. Lepo mi zvenijo germanski. Azijski isto. Afriški niti niti. Ampak naš jezik mi je drugače ok, važno, da služi svojemu namenu. Mam edino občutek, da včasih se prepočasi razvija. V tujih jezikih nastanejo nove besede, mi pa gremo dobesedno prevest iz ang v slk in je. Ali pa kako čudno skovanko naredimo. Pač, če bi se tu bolj potrudili bi bilo ok. Hkrati se mi zdj, da zmanjka besed oz, da za določene nimamo ustreznega prevoda… ne znam pojasnit, delam pa z besedili v tujem jeziku in to pogosto občutkm
Živjo slovenia
Dobar vecer slovenci moji dragi naj drazi,jas mislim tako , da je slovenscina zelo lep prelep jezik al ,u p***o materino tesak se posebaj mi je usec slovenska poetika,kot naprimer to sam si zdaj zapomno: oo vrbo sretna ti vas domaca u kojoj moj oći bijo doma I prisla ena kaca ,i se use u strup obraca .France preseran ,prva .
A znam jas se vec ostalih pesmi kot so: slovenskega naroda sin,povodni moz in urska,biv je se tavcar pa un prezihov voranc , drugace jas svoji zeni pisem pismo tako poeticno,slovensko ceprav sem drugace bosanac ,vem da tega niste opazili sami od sebe kar govorim perfekt slovensko ,zato sam vama tut to povedu.Drugace imam probleme v slovnico trudim se zelo ,da se priucim slo jezika se bol kot ga znam.Moje 4 kćerke govorijo zelo prfekt slovensko al moja zena se ni prfekt tako kot mi in hodi se na tecaje,ze dolgo casa pa zgleda ,da kaze da se bo dolgo hodla.Drugace pa sem z mojo profesorico govoril odlicno slovensko ki je eden izmed najlepsih jezikov u sloveniji,e dragi moji slovenci jas vam Zelim da se dolgo mi govorimo slovenski in beremo preseran france,drugi, laku noc