vampi po tržaško
Popražiš čebulo in dodaš na rezine narezano slanino, ko slanina postekleni dodaš narezane kuhane vampe, pelate in začimbe (origano, bazilika, šetraj, timjan), lahko dodaš še kajenski poper ali rdečo papriko in nekaj časa na zmernem ognju pražiš, po potrebi dodaš malo vode. Posuješ s krušnimi drobtinami, premešaš in zaliješ. Ko zavre dodaš še lovorjev list lahko malo česna v prahu ali svežega stisnjenega. Kuhaš, dokler vampi niso popolnoma mehki. Gotova jed mora biti lepo gostljata. Servirane pa po želji posuješ še z naribanim parmezanom.
Mora biti veliko časna in petršilja. Na olju prepražiš slanino,dodaš drobno narezan česen, čez par minut kuhane vampe. Na majhnem ognju pražiš dobrih 10 min. Dodaš paradižnik.popršiš z moko in čez par minut zaliješ. Soliš,popraš. Rahlo naj vre približno pol ure.Malo pred koncem dodaš še vino.Tik pred serviranjem potreseš s petršiljem. Na krožniku potreseš s parmezanom.
Vampe ti pa ni potrebno kuhati posebej, ker so kupljeni že očiščeni, rezani in kuhani. Sem se pa kot vajenec pri odlični kuharici naučil delat res okusne vampe po tržaško. Obstaja kopico receptov, a meni osebno so najboljši oz. po mojem mnenju pri recepturi ne sme manjkati: vino, kis od kislih kumaric, gorčica, a za zgoščevanje se uporabljajo krušne drobtine in ne moka.