Varčevanje – kako porazdeliti prihodke?
Iščem po netu pa ne najdem kaj pametnega. Kako porazdeliti prihodke?
Recimo, da imamo naslednje postavke:
stanovanje (najemnina ali pa varčevanje za nakup, obnova stanovanja, vključno z nabavo pohištva in podobno)
nujne položnice (ja, tudi internet je sedaj nujen pa mobitel tudi, revije in podobno pa ne štejem kot nuja)
avto (vključno s servisi, bencinom, morebitnimi okvarami)
hrana, oblačila, čistila, kozmetika, frizer, …
Hobiji, šport, uživanje
Varčevanje za nepredvidene stroške (crkne pralni stroj, crkne avto, razbijemo avto…)
….
Najbolj me zanima kolišen delež naj bi bil za stanovanje, avto, varčevanje za nepredvidene stroške ? Kaj pravite?
Pa ne mi pisat za plače za 5 jurjev. Za bolj realne plače. Pri meni konkretno dobrih 1000€ prihodkov.
Jaz konkretno z malce visjim prihodkom, kot ga navajas ti (cca 1400) postopam takole:
Mesečno imam stroskov, kolikor jih imam. Od tega, kar mi ostane, si neko okroglo vsoto (npr 500-700 eur, odvisno od meseca), dajem na stran. Razlika, ki mi ostane, jo lahko zapravim ali za kaj, kar zelim ali pa prenesem v naslednji mesec, ko npr vem, da me caka servis za avto
Tezko je natančno specificirat, ker nikoli ne ves, kaksen strosek te bo doletel. Jaz imam nek minimum, ki ga zelim mesecno privarcevati (500 eur), kar mi ostane razlike med nujnimi mesecnimi stroski in to vsoto za varcevanje pa pac namenim za razvajanje (ne vem, da si kupim kaj, kar zelim, pa drugace ne bi nujno potrebovala), ali prenesem v varcevanje
Upam da sem bila jasna in da je odgovor to, kar isces.
Ne, mene zanima drug vidik :
Torej koliko je pametno dati za avto, koliko procentov prihodkov naj gre za avto.
Koliko za stanovanje…
Se pravi načrtovanje vnaprej.
Ne vem, recimo v stilu: avto nas ne sme stati več kot 10% plače. Torej, če je nizka plača, poceni avto.
Ali pa: kaj vem 10% na stran, za nepredvidene stroške. 10% na stran za recimo nakup stanovanja.
Na neto so razni finančni članki, samo večinoma ameriški. Kar pa naše najdem pa je recimo stilu: 10% + 10% + 80% (dolgoročno varčevanje + varčevanje za neredvidene reči + nujno, hobiji). Teh 80% pa nič konkretno razdelano.
Tako, da recimo ti ‘smeš’ imeti boljši avto kot jaz, ker imam jaz nižjo plačo :).
Mone so zakreditirane, zato se jim zdijo vprašanja o varčevanju butasta. Mone jemljejo kredite za avto, dopuste, zato jim je butasto, če kdo sprašuje kako varčevati.
Je bila tema na monu glede tega pa je ne najdem. So tam eni pametno komentirali pa sem pozabila. Mene tudi zanima ta tematika. Ne bi bila rada zakreditirana zaradi avta ali pa celo dopusta.
mone so zakreditirane, 12.03.2022 ob 10:24
Mone so zakreditirane, zato se jim zdijo vprašanja o varčevanju butasta. Mone jemljejo kredite za avto, dopuste, zato jim je butasto, če kdo sprašuje kako varčevati.
Je bila tema na monu glede tega pa je ne najdem. So tam eni pametno komentirali pa sem pozabila. Mene tudi zanima ta tematika. Ne bi bila rada zakreditirana zaradi avta ali pa celo dopusta.
Ful pameten odgovor. Zdaj pa vse vemo.
tudi tako, 12.03.2022 ob 10:44
10 % – dolgoročni cilji (pokojnina, nakup nepremičnine, šolanje otrok).
10 % – kratkoročni cilji to so cilji (dopust, registracija vozila)
30 % – stanovanjski stroški, vključen kredit ali najemnina, elektrika, ogrevanje, komunala, internet
…
Ja v tem stilu. S tem, da meni je avto posebna postavka. Ne v isti koš kot dopust :).
Se mi pa ne izzide s 30% za stanovanje in stroške stanovanja :(. Verjetno je smotrno, da je do 30%, se mi pa ne izzide. Bo treba kaj v to smer narediti. Najbolje bi bilo povečati plačo :), ker je težko znižat te stroške.
Jaz tako:
– takoj dam 20% place v prihranke st. 1. Nikoli – ampak res nikoli v te prihranke ne posegam, pa ce je se taksna kriza.
– poravnam poloznice
– kar ostane razdelim na stevilk tednov v mesecu. Vsako nedeljo zvecer dvignem toliko gotovine, kolikor aem preracunala, da jo lahko porabim v tekocem tednu. Ga dvignjeni denar trosim od pon do ned. Seveda se ne razsipam z denrjem, ampak kupujem res to kar rabim. Kar nisem porabila – takoj med prihranke stevilka 2, ki so namenjeni za izredne odhodke, pocitnice itd.
– ves izredni denar, kot je bozicnica, regres, avtorska – takoj prenesem b prihranke st. 1.
– v kolkkor je konec leta kaj ostalo v prihrankih st. 2 – vse preneaem na prihranke st. 1.
Predlog, zanimivo.
Jaz si moram prej par mesecev pisat vse stroške, da vidim točno pri čem sem. Ampak že tako na hitrco mi je jasno, da avto in stanovanje požreta več kot bi želela. Avto bi rada, da ni več kot 10% (sem spada tudi nakup avta in bencin). Za stanovanje pa recimo 30% kot ena zgoraj omenja, ampak tudi presegam precej.
Smiselno se mi zdi tudi imeti rezervo za nepričakovanje izdatke cca enoletno plačo. To mi je dejansko zelo pravi prišlo, ko sem izgubila službo, zdravstvene težave… sem si bila zelo hvaležna za ta sklad. Je pa sedaj skoraj prazen :(.
Naredite si fond za deževne dni in ga dajte na račun do katerega nimate neposrednega dostopa preko interneta. Fond naj bo nekje višine 3-9 mesecev vseh življenjskih stroškov če nimate nobenih prihodkov)
Še prej si naredite fond v višini 500 – 1000 EUR za nepredvidljive stroške.
Ko imate to urejeno začnite investirati. Že od začetke sledite vsem stroškom. Če nimate visoke plače si postavite nižje cilje. Npr prihraniti hočem 10% dohodkov.
Razmišljajte, kako bi lahko zaslužili npr s napredovanjem, dodatno službo, hobby posel…
Recepta koliko za kaj porabiti vam ne more dati nihče. Prihraniti morate čim več in investirati, da to naredite pač morate povsod varčevati hkrati pa si vsebnost kaj za dušo privoščiti najboljše stvari so poceni:)
Kr en 15587, 12.03.2022 ob 11:18
Naredite si fond za deževne dni in ga dajte na račun do katerega nimate neposrednega dostopa preko interneta. Fond naj bo nekje višine 3-9 mesecev vseh življenjskih stroškov če nimate nobenih prihodkov)
Še prej si naredite fond v višini 500 – 1000 EUR za nepredvidljive stroške.
Ko imate to urejeno začnite investirati. Že od začetke sledite vsem stroškom. Če nimate visoke plače si postavite nižje cilje. Npr prihraniti hočem 10% dohodkov.
Razmišljajte, kako bi lahko zaslužili npr s napredovanjem, dodatno službo, hobby posel…
Recepta koliko za kaj porabiti vam ne more dati nihče. Prihraniti morate čim več in investirati, da to naredite pač morate povsod varčevati hkrati pa si vsebnost kaj za dušo privoščiti najboljše stvari so poceni:)
Ja, taki fondi so hudo koristna reč. Si ne predstavljam kako bi preživela zadnji dve leti, če prej ne bi navrčevala takega fonda.
Nisem pa nikoli investirala. Kaka ideja v to smer?
Pa priznam, da nimam evidence stroškov. Dejstov pa je, da za avto, stanovanje porabim več kot bi bilo smotrno glede na plačo.
Ja, bo treba še kaj zaslužiti. Stroške sem v zadnjih dveh letih, po sili razmer, kar fajn oklestila.
Pri taki plači se je skoraj nemogoče držati pravila 30% za stanovanje in stroške. So verjetno pol tega ali pa še več itak samo stroški, brez najemnine ipd..
Drugače pa za avto naj človek ne bi dal več kot 6 plač. Za nakup mislim.
Pa vsaj 3-6 mesecev porabe na strani. To se mi zdi najbolj pomembno. Za začetek bi na tem delala.
Kasneje pa ja ene 10% pa na stran za letne in nepredvidene stroške. 10% za dolgoročno varčevanje (penzija). Res odvisno od dohodkov. Pri jurja plače ni šans da vse to notri stlačiš. Tako da na tvojem mestu bi si to 6 mesečno zalogo privarčevala. Potem na stran teh 10% za letne in nepredvidene in če ti še kaj ostane za varčevati za stanovanje. Pa delala na povišanju dohodka (nova služba, dodatno delo….).
težka bo, 12.03.2022 ob 11:31
Pri taki plači se je skoraj nemogoče držati pravila 30% za stanovanje in stroške. So verjetno pol tega ali pa še več itak samo stroški, brez najemnine ipd..
Drugače pa za avto naj človek ne bi dal več kot 6 plač. Za nakup mislim.
Pa vsaj 3-6 mesecev porabe na strani. To se mi zdi najbolj pomembno. Za začetek bi na tem delala.
Kasneje pa ja ene 10% pa na stran za letne in nepredvidene stroške. 10% za dolgoročno varčevanje (penzija). Res odvisno od dohodkov. Pri jurja plače ni šans da vse to notri stlačiš. Tako da na tvojem mestu bi si to 6 mesečno zalogo privarčevala. Potem na stran teh 10% za letne in nepredvidene in če ti še kaj ostane za varčevati za stanovanje. Pa delala na povišanju dohodka (nova služba, dodatno delo….).
Tole se mi zdijo zelo uporabni nasveti. Hvala. Ja, zdaj res ne bo šlo vse noter, ampak na dolgi rok pa se mi zdi tole tak uporaben način. Na dolgi rok: tu sem mislila, da je preprosto potrebno povečati prihodke :).
Odhodke sem kar dobro oklestila, no se bi dalo še marsikaj, ampak smisel življenja ni životarjenje. Tako, da se usmerjam v povečanje prihodkov.