Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Varčevanje v zaltu ali srebru

Varčevanje v zaltu ali srebru

Zanima me, če kdo tukaj gor varčuje v zlatu ali srebru?

Kaj se bolj splača? Na kakšen način, kako to poteka?

Hvala.

Lep dan vsem.

https://www.facebook.com/actio.si

Kako se cene gibljejo lahko spremljaš na http://www.monex.com/liveprices

Kaj se bolj splača? Na to vprašanje odgovarjat ni enostavno. Koliko časa bi varčevala v zlatu? Ali imaš določen datum, ko boš prenehala varčevat v zlatu in boš potrebovala gotovino? Kaj boš naredila, če bo cena zlata nižja kot si ga kupila? Boš lahko še čakala ali boš morala prodat? Ali veš, da je nakup zlata ena izmed bolj špekulativnih naložb?
Iz tega izhaja pomembno vprašanje ali lahko sprejmeš tveganje za izgube. Zaslužek oz. ceno navzgor boš z lahkoto prenesla.

Srebro je bolj pomembna kovina za industrijo kot zlato. Zato je pri tem verjetno bolj pričakovati realno povpraševanje kot pri zlatu.

Vendar moraš upoštevati, da je na srebro še 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} davek, medtem ko ga na zlato ni, zato srebro res le kot dolgoročna naložba, sicer si zelo zelo hitro na izgubi.
Osebno se mi ne zdi zlato/srebro neka hudo špekulativna naložba, cene sicer nihajo, ne pa ne vem koliko. In če ne drugega, vrednost vedno bo, pa četudi morda v nekem trenutku malo nižja, kar pač ne moreš z nobeno gotovostjo trditi npr. za denar, za nobeno valuto, še manj za kakšne druge naložbe (delnice, skladi, končno tudi nepremičnine).

Jaz sem kupila nekaj zlata, nekaj srebra. Ni mi bil namen “zaslužka”, ampak nečesa, kar vem, da čez xy let sigurno bo, ker kam pa naj sicer dam prihranke? za nepremičnine ga dovolj ni, v delnice niti pod razno (nisem nagnjena k tveganju), pri sladih sem se že zaj … in izgubila res preveč, bankam pa tudi več ne, ker tisti 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} davek me odbija, zaradi prihrankov plačujem višji vrtec, dobivam nižje otroške dodatke … pa tudi, kaj pa če res nekoč banke … Aja, kupiš pri uradnih prodajalcih, mora biti certifikat (to ti garantira čisti prihodek ob eventuelni prodaji). Podatke moraš dati obvezno (naslov, davčna). Hraniš pa po želji, ali kje v sefu na banki, ali pri njih ali doma. Jaz imam hranjeno pri njih.

Nisem pisal podrobnosti, davku itd. Mislim, da si mora vseeno odgovoriti na določena vprašanja preden se odloči.
Kolikor vem je primarno povpraševanje po srebru, se pravi njegova uporaba v industriji ipd. neprimerno višja kot pri zlatu.

Kako pa je z davki na srebro v tujini (Avstrija)? Je tudi tam DDV ali ne? Ne zanima me toliko trgovanje, kot pa kovanci.

Mene pa zanima, če ima npr. CSD ali DURS vpogled oz. dostop do stanja na trgovalnem računu?

Saj lahko srebro se tudi privat proda

Z veseljem odkupim po borza + 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}

Če je kdo interisent -> sweeti007@gmail.com

Davek v nemčiji je 7{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} na srebro, na zlato pa ga tudi v slo ni

New Report

Close