Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute varčevanje za pokojnino

varčevanje za pokojnino

Pozdravljeni!
Z možem imava odprtih kar nekaj varčevanj za “stare čase” , in sicer različnih oblik (rentno varčevanje, življensko, pokojninski steber, skladi); zanima me, kolikšen delež plač je smiselno varčevati za pokojnino (20%, 40%?!)

LP Mojca

Pozdravljeni!

Zelo modro je, ker varčujete za pokojnino na raličnih koncih, ker imate s tem večjo varnost. Jaz sem mnenja, da je smiselno varčevati za pokojnino od 20 % do 30 % prihodkov. Pomembno je tudi, da sedaj relativno dobro živimo. Če tako varčujemo 30 let bomo po predvidevanjih in izračunih imeli približno toliko pokojnine, kot imamo sedaj plače. Če ste navajeni bolj skromno živeti in vam ostaja gotovina pa lahko varčujete za potovanja, hobije, avto, vikend…pomembno je, da so ostala varčevanja ločena od pokojninskega.

lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Torej, midva varčujeva dobrih 10% dohodka (brez polic za otroke), stara pa sva 31 oz. 32 let – torej bi bilo dobro, da delež varčevanja za starost povečava (ali lahko počakava do časa, ko nama bo do pokojnine manjkalo le še 30 let), saj nam trenutni položaj omogoča prijetno življenje (počitnice, avtomobili ipd) in ne stiskanje na vsakem koraku;

Ksks,

procent od plače ni najustreznejša kategorija za opredelejvanje finančnih načrtov!
Vajinih 10% je malo, če imata skupaj 1000€, približno zadostno, če imata skupaj 2000€ in povsem zadostno, če imata 3000€. Sama si izračunajta želeni-potrebni znesek na podlagi dosedanjih donos vajinih naložb in pričakovanih donos naložb s tem, da morata pri vplačevanju vsaj enkrat letno revalotizirati mesečni vložek vsaj s stopnjo letne infacije.

Dalj, ko bosta varčevala, manjši znesek lahko varčujeta. Svetujem, da začneta dodatno varčevati čim prej.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Kako se pri naložbah upošteva bodoča inflacija? In kako oceniti pokojninsko vrzel?

Pozdravljeni!

Jaz svetujem, da se vključi od 3 % do 4 % letna indeksacija. Se pravi, da se vsako leto za toliko dvigne premija. S tem si zagotavljamo realno vrednost naložb.

Za izračunavanje vrzeli obstajajo različne metode. Ker ne vemo pod kakšnimi pogoji in kdaj se bomo upokojili je vse bolj ali manj ugibanje. Za to predlagam, da vsak pri sebi premisli, kdaj se želi upokojiti in kolikšno dodatno pokojnino želi. Ko imamo te podatke se zelo enostavno izračuna, koliko moramo varčevati in koliko časa.

Lp,

Tudi mene zanima varčevanje za pokojnino. Plačo imam 1500 eurov, od zdaj varčujem 100 eurov za naslednjih 12 let, poleg tega mi v državni službi plačujejo v drugi steber. Kaj mi svetujete, da bom tudi v upokoju imela približno enake dohodke ali malo manj?
Hvala! Stara sem 35 let.

Ravno prav ste stari, da si naredite naložbo za 25 do 30 let s solidnim donosom in sprejemljivim tveganjem. Brez težav si lahko poleg državne pokojnine zagarantirate še 1000 EUR dodatne pokojnine. Kontaktirajte me na e-mail.

Lp,

New Report

Close