varčevanje
Pozdravljeni!
Res prosim za nasvet…
Mesečno, za več let bi želela varčevati za nakup stanovanja v prihodnosti. Začela bi varčevati iz nič. V namen nakupa stanovanja bi kasneje dodatno vzela še kredit (caa 30 -50 000 EUR).Ne vem še kdaj bi šla v nakup, mogoče že čez 3 leta
(pri NLB ga lahko najameš po 3 letih) ali pa kasneje.
Moj mesečni dohodek je caa 1450 EUR, od katerega plačujem 150 EUR /mes kredita, poplačan bo do poletja. Sem komitentka NLB. Sprašujem, pri kateri banki v SLO naj varčujem in koliko, bi bilo 150 EURov ok, glede, da razen trenutnega kredita nimam kakšnih večjih predvidenih in trenutnih stroškov, denar s TR mesečno porabim za tekoče življenje dvočlanske familije, kjer imam samo jaz reden dohodek. Vem, da če pa bi malo stisnila, bi lahko dala nastran tudi kakšnih 20-30 EUR več (do 180 EUR/mes). Naj ostanem pri NLB z varčevanjem ali pri kakšni drugi banki V SLO privarčujem trenutno več?
Ali je bolje vzeti fikso obrestno mero ali spremenljivo vezano na EURIBOR? Ali Je bolje vzeti lote in varčevati preko NSVS, tudi tam se varčuje za nakup stanovanja, v preteklih letih sem tako će nekaj privarčevala, vendar je bilo to malo denarja in ga nisem porabila. Kakšne druge naložbe v vrednostne papirje me ne zanimajo…
Prosim za nasvet oziroma načrt varčevanja, kako iz majhnega začeti, da bo zraslo kaj večjega:) lp nana
Predlagam ti da začneš varčevati vsaj 10% svojih mesečnih prihodkov. Potem, ko se navadiš živeti s preostalih 90%, začneš potem počasi povečevati varčevalni znesek (11%, 12%, 13% itn.).
Fiksna ali spremenljiva vezava? V tem trenutku bi jaz fiksiral, ker bodo obrestne mere kratko do srednjeročno definitivno šle dol (deflacija; glej http://www.financnislovar.com/deflacija.html). Približno 6m do največ enega leta. Potem se utegne zgodit, da nas spet zadane inflacija, in bodo ob tem obrestne mere spet šle gor. Takrat ne b bilo dobro imeti fiksno vezan denar.
Najugodnejše obrestne mere so do pred kratkim imele Probanka in Delavska Hranilnica, ampak je to treba preverit, ker so se OM vmes spreminjale. Priporočam tudi Dibo (online banko), ki ponuja izredno preprost način varčevanja.
Upam, da tole kaj pomaga. Lp.
Kot pravite
1450 eur-VSAJ 1/3 VSAK MESEC NA STRAN, nepremičnina dober dan!
nujno je da začnete TAKOJ DAJAT NA STRAN vsaj 150 eur (banka),
TAKOJ SE VSAJ 30eur, nato pa tako kot je napisal equilibrium.
Kaj počne drugi partner,da ne nič ne zasluži? Ali lahko kaj doprinese k resevanju stanov problema? KOLIKO OCENJUJETE,da vas bo realno stalo stanovanje?
Teh 150 bi bilo smiselno vlagat namensko, torej ce je namen nakup stanovanja-NE VSE NA BANKO, NEKAJ TUDI PREKO VZAJ SKLADOV,
-NSVS je lahko dopolnilo k varcevanju (torej 50 eur),s tem si boste nabrali nekoliko vec točk na koncu kot prednost pri odobritvi stanovanja.
Brez zamere, za nepremicnino se gara dlje casa,
veliko samodiscipline, pohvale ker ste se odločila za tako pomemben korak
lp M