Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Varno delovno mesto med nosečnostjo

Varno delovno mesto med nosečnostjo

Pozdravljeni!

Vem, da nosečnico v delovnem razmerju ščitijo Zakon o delovnih razmerjih – 189. člen, Zakon o varnosti in zdravju pri delu, Pravilnik o oceni tveganja, Pravilnik o varovanju zdravja pri delu nosečih delavk. Moj primer je pa sledeč…
Bila sem v bolniškem staležu in dobila odgovor od zdravniške komisije, da se mi bo bolniški stalež čez nekaj dni zaključil. Tudi ni utemeljenega razloga, da bi naprej ostala v bolniški. Sem pa zaposlena v službi kjer ni varnega delovnega mesta za nosečnice. Večina jih govori, da naj po preteku bolniške koristim letni dopust oz. nadure (tudi teh imam kar nekaj), vendar se pri nas tega po končani bolniški ne da koristiti. Baje gre za nek dogovor, da nobeden od delavcev ne more koristiti nadur ali dopusta po izteku bolniškega staleža. Zanima me, kaj storiti v primeru, da mi delodajalec vseeno ne zagotovi varnega delovnega mesta (v skladu z že zgoraj navedenimi zakoni)? A vseeno moram na delo? Na kak način mi lahko pomaga delovna inšpekcija? S katerim zakonom je določeno, da delavec po izteku bolniškega staleža ne more koristiti letnega dopusta ali nadur?

Spoštovani!

Z zakonom ni določeno, da po končanem bolniškem staležu delavec ne more koristiti nadur ali dopusta, vendar mora dopust odobriti delodajalec, zaradi same organizacije delovnega procesa. V pogodbi o zaposlitvi imate določeno število dni dopusta, katere lahko izberete sami, ostali dnevi dopusta pa se določijo v soglasju z delodajalcem. V kolikor vam delodajalec ne odobri dopusta potem morate oditi na delo, saj v nasprotnem primeru kršite delovno pravno zakonodajo. V vašem primeru bi se bilo vsekakor dobro pogovoriti z delodajalcem in najti ustrezno rešitev, ki bi bila sprejemljiva za obe strani, tako za vprašanje dopusta po bolniškem staležu, kot tudi dela na varnem delovnem mestu v času nosečnosti.

Lepo pozdravljeni!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Če ni varnega delovnega mesta za nosečnice ,ti je dolžan delodajalec priskerbeti ustrezno delovno mesto obvezno brez dvigovanja in kjer bi se lahko poškodovala.Nesmiselno se mi zdi da bi zastavljali letni dopust,saj je ta namenjen za vaš letni počitek .Če pa ni dogovora obstajajo tudi inšpektorji,ki takšne delodajalce malo privijejo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close