Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Varstveni dodatek-upoštevanje DPP

Varstveni dodatek-upoštevanje DPP

Spoštovani, prosim za vaše mnenje.
Večkrat pomagam pri urejanju dokumentacije osebi, ki mi zaupa in me za to tudi poprosi. Iz CSD je prejela odločbo o ukinitvi varstvenega dodatka zaradi preseganja cenzusa. Pri rednih dohodkih so upoštevali: njeno pokojnino in dodatek za pomoč in postrežbo (=DPP). Čudi me, da je upoštevan DPP, saj gre za dodatek iz naslova zdravstvenega stanja osebe, ki ni zmožna več sama skrbeti zase?? (ta sredstva nameni za plačilo uslug, prevoza ipd. tretjim osebam). Pogledala sem v zakon-ZSVarPre, kjer 12. člen točka 15. med lastnimi dohodki določa:
– 15. sredstva za nego in pomoč ter druge oblike denarnih nadomestil, ki jih dobiva oseba, za katero skrbi oseba, ki uveljavlja pravico do denarne socialne pomoči, ali njen družinski član.
(moj komentar: za “mojo” osebo ne skrbi nihče, ki uveljavlja DSP niti ni njen družinski član).
Po drugi strani pa v brošuri, izdalo sta jo MDDSZ in MJU, z naslovom Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev pri pravici do varstvenega dodatka, pri poglavju Dohodki, ki se upoštevajo, med drugim navaja, citiram:
– sredstva za nego in pomoč ter druge oblike denarnih nadomestil, ki jih prejema oseba, za katero skrbi oseba, ki se upošteva pri ugotavljanju materialnega položaja, razen če stranka dokaže drugače.
(moj komentar: “moja” oseba živi sama, tako je odločeno tudi v odločbi CSD).
Ker pritožbeni rok za odločbo še ni potekel, vas prosim za vašo interpretacijo in kako razumete navedeno. Moja vprašanja:
– Zakaj različno navajanje upoštevanja DPPja??
– kaj se lahko razume pod navedbo: …”razn če stranka dokaže drugače”?
– menim, da bi morala uradna oseba ne samo izdati odločbo o varstvenem dodatku in ga ukiniti, temveč predhodno preveriti, kdo in če kdo sploh skrbi za osebo, ki ima priznano pravico do DPP.
– žal na CSD ne dobim odgovora, občutek imam-oseba ki je vodila postopek, ne zna pojasniti navedenega. Prosim vaše mnenje. Najlepša hvala za vašo pomoč!
Lep pozdrav.
presenečena

Spoštovani,

Kljub različnemu tolmačenju definicije DPP se vsak dohodek, ki ga določena oseba prejme, všteva v vsoto, po kateri se presoja, ali oseba dosega/presega cenzus za varstveni dodatek. Menimo, da pritožba ni smiselna, zaradi pridobitve nedvoumne definicije DPP-ja pa lahko le to vložite. Kar se tiče fraze >>razen, če stranka ne dokaže drugače

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close