varstvo pri delu
Zdravo,
zanima me, če mora vsak novo odprti sp opraviti varstvo pri delu? tudi, če gre za dobesedno gretje stola?
Je zakonsko določen čas do kdaj more biti to opravljeno? kakšen je strošek?
hvala!
To področje ureja Zakon o varnosti in zdravju pri delu /ZVZD-1 Ur.l. RS, št. 43/2011.
1. Za novo odprte s.p-je (samozaposlen) mora oceniti tveganje (56 člen). Če ugotovi, da obstajajo nevarnosti za nezgode, poklicne bolezni in bolezni, povezane z delom, mora izdelati pisno izjavo o varnosti z oceno tveganja ter določiti ukrepe za zagotovitev varnosti in zdravja pri delu.
2. Mora uporabljat osebna zaščitna sredstva, če so nevarnosti v oceni tveganja.
3. Prijaviti inšpekciji nezgodo pri delu, če je bolniška več kot 3 dni.
4. Če se ukvarjaš z gradbineštvom so še dodatne zahteve.
Usposabljanje iz varnosti in zdravju pri delu od leta za samozaposlene od leta 2012 ni več zahtevano. Če pa zaposliš delavca potem pa je obvezno.
Če rabiš kakšno dodatno informacijo mi piši na [email protected].
Hvala
Živjo,
to se pravi, da ne glede kaj delaš kot sp – če nimaš zaposlenih, ti ni treba opravljati usposabljanja? Pred kratkim sem odprl sp (akviziterstvo/prodaja od vrat do vrat), hitro so me poklicali iz firme PHARMA SI. Punca je dejala, da moram izpit opravit obvezno, čeprav sem ‘one man band’ in nekih nevarnosti pri mojem delu ni…
LP in hvala!
Usposabljanje iz varstva pri delu je obvezno samo za delodajalce, ki imajo zaposlene. Obvezno je da ocenite tveganja.
Samozaposlena oseba mora oceniti tveganje.
Če ugotovi, da obstajajo nevarnosti za nezgode, poklicne bolezni in bolezni, povezane z delom, mora izdelati pisno izjavo o varnosti z oceno tveganja ter določiti ukrepe za zagotovitev varnosti in zdravja pri delu.
Če pogledamo na stran http://www.projekt-varnost.si/varnost-pri-delu-1/[/url], vidimo, da tukaj piše, da je potrebno varnost pri delu opravljati:
– ob sklenitvi delovnega razmerja,
– ob prerazporeditvi na drugo delovno mesto,
– ob uvedbi novih tehnologij,
– …
Kako potem nekateri trdite, da ničesar od tega kot s.p. ne potrebuješ?
Forum je zaprt za komentiranje.