Vaša mnenja – služnostna pot, kraja zemljišča
Pozdravljeni.
Prav bi nam prišel vsakršen nasvet, saj nam sosedi že 40 let namerno uničujejo življenje.
V zemljiški knjigi imajo vpisano služnostno pot čez naše dvorišče. Naj povem, da tudi če bi hoteli, bi si bilo drugi dostop do svoje hiše težko urediti, ker je na tistem zemljišču, kjer bi si ga lahko, bilo (in je še) več lastnikov. je pa tako, da si je niti niso hotli, ker jim je blo tako čez naše bolj komot oziroma se niso nikoli nič potrudli.
v bistvu je tako, kot da nimamo dvorišča. ne moremo pustit parkiranih svojih avtomobilov, ko smo bli majhni, se nismo mogli igrat, ker smo se jim morali umikat. ne moreš nič, je kot cesta.
naj povem, da imata starša železne živce in prenašata to trpljenje že 40 let. nikoli jim nista nič rekla, vse požirala. če bi bil na njunem mestu kdo zloben, bi jih jebal, nalašč puščal avto in počakal, da vidi reakcijo. moja starša, sploh mama, pa sta takoj vedno umaknila avto v garažo, ker sta se jih bala.
meni osebno je sosed pred 3 leti rekel, da dokler bo on živ, da si ne bo naredil svojega dostopa.
Služnostna pravica mu lahko preteče samo v primeru, da mu mi uredimo drugi dostop do hiše (on si ga noče; s starši so imeli isto odvetnico; njej se je hodil lagat, da si ga ne more).
naj povem, da imamo na dvorišču svetleč kamen, med katerim so fuge. oče ga je že neštetokrat zamenjal, ker so nam vse uničli in zamenjal fuge, vendar njim ni še nikoli v 40 letih prišlo na pamet, da bi nas vprašali, koliko so nam dolžni za vzdrževanje in popravila. uničli so pa v glavnem vse oni.
ko se je ta služnostna pravica vpisovala v zemljiško knjigo, so bile okoliščine precej drugačne kot danes. v službe so hodili z avtobusom, imeli so 1 avto, ki so ga uporabljali enkrat na teden. no, kasneje so ga uporabljali tudi za v službo.
pred nekaj leti pa si je sosed kupil traktor in sedaj že nekaj let vsak dan zapeljuje z njim (in s prikolico) na našo njivo in nam krade zemljo.
ta njiva je pol njegova, pol od moje mame. nista se še dogovorila, ker se nista mogla. starša sta šla v vseh teh letih ogromnokrat k njim, ampak onadva (soseda) sta molčala in potem zahrbtno naredila nekaj nam v škodo. no, na tej njivi je brez da bi komu kaj rekel oz. se dogovoril, si izbral svojo polovico (boljšo), zabil kole in posadil. poleg tega je na tej polovici posekal slive, ki jih je moj oče posadil.
pred 2 letoma pa nam je ukradel še drugo polovico. ogradil je vse skupaj, posadil in dal pod ključ.
To njihovo namerno uničevanje naših življenj poteka že 40 let.
sosed je nezdravljen alkoholik. njegova žena je večkrat jamrala, da noče it na zdravljenje, sedaj pa mu pri izvajanju svinjarij celo pomaga.
problem je, da se on noče pogovarjat z nami. cele dneve se ubada samo s tem, kje nam bo škodil.
na drugi mamini parceli ji koplje zemljo, seka smreke. na mejo zadaj za garažami je nalašč dal par kokoši, da je smrad zraven nas.
Kaj bi vi naredili na našem mestu?
Vem, da bi lahko vložili tožbo za motenje posesti, ampak kaj bi dejansko lahko dosegli z njo? In koliko bi nas sploh stalo?
Vem, da mu z njive lahko vse poderemo in zruvamo, saj je naše.
Forum je zaprt za komentiranje.