Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Vaša najboljša rižota – mi lahko date recept?

Vaša najboljša rižota – mi lahko date recept?

Zanima me recept za rižoto, ki jo imate najraje, od morske, mesne do zelenjavne ali kaj vmes. Sama se rižot izogibam – očitno jih ne znam narediti, mi ne pridejo tako zelo okusne, bi se pa rada popravila….

Bi kdo pomagal?

Rižota s stebeljno zeleno in zelenimi jabolki.

Šalotko popražim na ol.olju, prilijem malo belega vina, ko le-ta izhlapi dodam na trakce narezano zeleno, popražim, dodam riž, popražim in zalijem z jušno osnovo, po potrebi jo dolivam, tako da je rižota “vodena”, solim, popram, 10 min pred koncem dodam na tanke krhlje narezano zeleno jabolko. Serviram še vročo, potresem s parmezanom in malo zelenja od zelene.

Rabiš pravi riž za rižote, šarlotko, česen, vino, jušno osnovo, meso in zelenjavo po izbiri, kanček masla

V posodi najprej na oljčnem hitro prepraži nadrobno narezano meso. Pri nas je najbolje v tek puran, piščanec ali pa teletina. Dodam provansajske začimbe, včasih karry, kar pač najdem. Meso poberem in na preostanku prepražim nadrobno narezano čebulo (najboljša je šarlotka) in česen. Dodan opran riž in počakam, da postekleni. Dodam meso in zmrznjeno zelenjavo (grah, korencek, brokoli). Zalijem z belim vinom, dodam sol in poper in mešam. Ko povre, dodam vrelo vodo, premešam, pokrijem in na najbolj minimalnem ognju pustim 20 minut. Premešam, morda vmes dodam še malo vode (skupaj 3x toliko tekocine kot riza). Za oreh masla in voila. Moja mama bi dodala še vejico peteršilja, ki se jo potem umakne z vrha, okus pa vseeno spusti. Imam pa za riž eno keramično posodo, ki je samo za riž.

Če si manj vešča začimb, je čisto OK tudi oljčna kocka

Jaz na olivnem olju prepražim šalotko(če je nimam pa čebulo).Dodam sesekljano zelenjavo, papriko,bučke korenje,česen, grah in koruzo.Popražim meso(ponavadi piščančje),solim, popram , dodam začimbe.V posodo stresem riž in mešam dokler ne postekleni.Dolijem vročo jušno osnovo.Po potrebi med kuhanjem še dolivam osnovo.

Lp pa srečno pri kuhanju ;-=)

Pomembno je, da za rižote z gobami, bučkami, paradižnikovimi pelati, morskimi sadeži, škampi, ali s smetanasto omako uporabiš riž vrste Arboro (okrogel riž). take rižote morajo biti “mokre, nikoli suhe, ker bo presuha rižota pocasta, mokra pa odlična! Tudi ta riž mora biti včasih skuhan malo Al Dente – nikoli razkuhan.

Za mesne ( teletina, puran, piščanec), sploh pa s curryjem pa moraš uporabiti dolgozrnati, basmati ali jasminov riž – tak, ki se sicer lepi, ampak ne zleplja med seboj – se moraj zrnca ločevat. Te rižote morajo biti nekako “suhe”. Sem spada tudi grah, korenje.

Vino sodi le v morske rižote ( morski sadeži, sipino črnilo s sipinim mesom, s škampi, ipd) ali pa v divjačinske.

Nikoli za rižote ne uporabljaj predkuhanega riža-torej pairboiled variant, ker uniči okus in teksturo še tako dobre rižote in sestavin.

Jaz gobove rižote oz zelenjavne mokre nikoli ne delam z oljčnim oljem, ampak z maslom, ker maslo lepo poveže, tudi smetanaste omake rižot se bolje ujamejo z maslom, kot pa z oljčnim oljem in navadnim oljem.

Vsak riž je pred kuhanjem priporočljivo v vodi sprati do čiste vode – da ni več kalna. Šele takrat je riž očiščen odvečnega škroba in polirnih sredstev, ki so največkrat problem za sluzavost rižote.

To je nekaj skrivnosti iz moje kuhinje iz poglavja rižot.

za gobovo rižoto popražim na maslu najprej čebulo, dodam česen, pražim toliko, da zadiši, dodam gobe, solim in dodam še pol šopka peteršilja.
V drugi posodi na maslu popražim opran riž(arborio – za vse rižote), zalijem z vodo, dodam sol in počakam, da je riž skoraj kuhan. Nato dodam popražene gobe, premešam in skuham do konca.

Jaz sem imela podoben problem, potem sem pa recept dobila tukaj na monu in od takrat pogosto naredim rižoto, ki mi je postala bolj njami:

Zelenjavo podušiš do mehkega (korenje, paradižnik, paprika, bučke,..), dodaš opran riž (jaz parboiled), zaliješ s pasiranim paradižnikom (v kvadratnem tetrapaku) in malo jušne osnove ter kuhaš cca 20 min. Ni 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} bio zdrava varianta, ampak meni je zelo okusen.

Hvala vsem, vidim, da ste se zelo potrudile, še posebno hvala “Bistven je riž”, ki mi je dala kopico koristnih nasvetov. 🙂

Jaz dam pa v rižoto zmrznjeno zelenjavo ,na kateri piše Đuveč.

Če jo delam poleti,ne dam đuveč zelenjave,ampak svežo,dodam pa še eno zeleno papriko,

Jaz jo delam v pečici iz basmati riža. V ponvi na hitro prepražim meso, lahko daš več vrst mesa. Meso preložim v stekleno pososdo s pokrovom. Na preostali maščobi prepražim čebulo, dodam pelate iz konzeve, podušim, odstavim in dodam ostalo zelenjavo: po želji (paprika, korenček, bučke, melancane, gobe, česen, grah…) ter basmati riž. To maso dodam mesu v stekleni posodi in zalijem z jušno osnovo (mora kar v redu plavati) ter začinim (mediteranske začimbe….lahko se odločiš za bolj azijsko varianto s čilijem: čudovit je kardamon v zrnih ali pravi žafran). Pokrijem in ‘pečem’ v pečici na 220C dokler se riž ne zmehča. Lahko vmes dodaš še kakšne repke kozic ter par koščkov pikantne klobase, tako da potem spominja na paello. No, paziti je treba, da je vse dosti vlažno, da se riž ne zasuši! V čem je finta: basmati riž tako narejen v pečici-je v bistvu soparjen-dobi božasnki okus. Aja, pečeš malce dlje kot piše na škatli: čas kuhanja riža.
Pa dober tek!

v ponvi popečem meso z veliko zelenjavo vse skupaj že začinim, potem v posodi kjer bom kuhala rižoto prepražim riž na maslu, nato dodam meso z zelenjavo in zalivam z jušno osnovi, pa seveda začimbe po okusu

Imam že kar nekaj kilometrov za sabo, ampak najboljšo sem šele pred kratkim odkrila na kulinariki.

Najboljša rižota je narejena iz riža.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx boljše živet v lahki diktaturi kot v težki demokraciji xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx več na blogu, http://www.fj-produkt.com/

Malo pozno morda pa kdo še prebere.
Odlična je tudi rižota z mladim bledežem (blitvo)
Na olju popražimo česen, dodamo predhodno oparjeno blitvo in čez nekaj minutk še riž (basmati). Na koncu še malo parmezana in to je to. Zelo preprosto in odlično.

New Report

Close