vaše izkušnje z zidarji – fasada
Pozdravljeni,
konec lanskega leta smo v večstanovanjski hiši po tridesetih letih končno dočakali, da se nas je vseh pet lastnikov uspelo dogovoriti o obnovi naše stare hiše. Zbirali smo ponudbe in se za eno odločili. Streho smo sicer prenovili že pred petimi leti, ker je puščala, tako, da nam je ostala še fasada in napušč. Za 175m2 fasade z 12cm izolacijo in obnovo napušča smo plačali po predračunu 13.500 evrov. To naj bi bila ugodna cena. Do tukaj je vse ok.
Kljub dogovoru, da začnejo z delom v začetku oktobra, so pričeli delati šele konec oktobra. Dela naj bi bila končana v 1 mesecu, pa je trajalo mesec in pol. Tudi to me ni tako zelo motilo. Kar pa me resnično jezi je to, da so takoj, ko so končali z delom pobrali oder in odbrzeli drugam. Za seboj so pustili pravo razdejanje. Nič niso zaščitili, vse ograje, balkon, stopnice je ostalo polno nekega ometa ali lepila, ne spoznam se na to, ki se sploh ne da očistiti z nekaterih površin. Na dvorišču so pustili na debelo starega ometa, peska, vreč, žaklov od materiala, lesenih dil po vrtu, žebljev šraufov, uničili zelenico, s katere sem pometala omet in pesek, toliko je bilo tega. Polomili so kljuko od vhodne ograje, pustili umazana oblačila, brisače steklenice, plastenke…skratka pravo svinjarijo. Dva dni sem čistila naše dvorišče (sem edina v hiši s svojim dvoriščem in pri meni so imeli vse skladiščeno). Zdaj je izvajalec poslal dokončen poračun za delo za 1780 evrov. Zdaj pa me zanima, kakšne izkušnje imate vi? Koliko naj mu odštejem za škodo in ali je v Sloveniji res taka praksa, da pustijo tako razdejanje in naredijo škodo (ponovno je treba barvat okna, vrata, ograje, ploščice na tleh zamenjat…) v Nemčiji imam svaka, ki to dela že dvajset let in pravi, da kaj takega se ti tam ne bo zgodilo. Da za seboj vse počistijo oz. zavarujejo.
Torej, kako je pri nas s tem?
Hvala za odgovore.
Suzana
12cm debeline stiroporja stane 35 eur z delom in z materialom,
obnova napušča (2x barvanje=11eur) in če vse to izračunate rezultat vam bo pokazal koliko ste v resnici preplačali fasado .. na vašo žalost to ni ugodna cena fasade ampak skoraj najdražja..
Kar se tiče čiščenja(plastenke,odpadni material itd) se izvajalcu ne plača dokler za sabo ne pospravi pa upam,da mu niste že pred začetkom vse v celoti plačali ..
Hvala za mnenja in informacije. Moje pojasnilo: 38,00 eur/ m2 je bila cena fasade (stiropor 12cm, vtiskanje pvc mrežice, glajenje in končni nanos fasade) + dodatno računano barvanje z akrilno barvo 9,5 eur/m2.
S tako ceno smo se strinjali in tudi v celoti plačali po predračunu preden so naredili do konca.
Zdaj je izvajalec poslal še končni poračun, ker je vmes nastalo nekaj dodatnih stroškov; med drugim je šele na koncu (kljub temu, da je pred izdelavo predračuna 2x meril hišo) ugotovil. da je 14 m2 več, kot je izmeril in zaračunal v predračunu. Zato je poračun tako visok.
Zdaj ugotavljam, da sploh ni bil tako poceni, povrhu vsega pa so še veliko škode naredili.
Ne, nič niso pospravili. Čakala sem 14 dni, da pridejo postpravit, klicala kdaj bodo prišli, pa sem dobila odgovor, da so na drugem delovišču in ne vedo kdaj bodo tam končali. Zato sem se pospravljanja lotila sama, ker nisem mogla več gledat tiste svinjarije.
Zdaj pa me zanima koliko jim odštet za čiščenje in odpravo škode.
Če bi računala tako kot oni, jim ne bi nič več plačala, verjetno še kaj zaračunala.
Bom vesela še kakšnega mnenja.
Suzana
Ne vem zakaj ste takoj plačali predračun lahko bi dali avans ostalo pa po končanem delu no kar je je .. lahko mu odbiješ od cene pospravljanje svinjarije,ki so jo pustili za sabo (prevoz na deponijo + če je bilo tega več da si na deponiji morala še plačati) ker pač takšni ostanki niso za navadne smetnjake .. odstopanja v kvadraturi lahko pridejo,ker če ima bajta neko število kvadratov pri končnem izračunu vedno dodaš več zaradi izolacije saj se bajta tudi v širino nekaj cm razširi, ravno zaradi izolacije, vendar bi to izvajalec preračunal že v predračunu, dejansko lahko tudi pride do odstopanja,ko je kakšen del hiše težko dostopen (pod streho) kjer lako dejansko izračuna ko je šele na odru .. me pa zanima če ni skrivnost kdo je ta izvajalec in ubistvu kako ste do njega prišli?????????
Se dogaja,da znanec najde fasaderja in mu seveda ponudi delo,da si gre ogledati če ga dobi plača procente (jaz tebi najdem delo vendar 500 eur mojga zaslužka s tem boš ti svoje delo dražje zaračunala,da plačaš meni) to se pač dogaja vsak dan takšno politiko imajo fasaderji ma ne samo oni večina ljudi.
Edino kar ti lahko pomaga če sumiš,da je ukradel nekaj kvadratov to boš sicer z lahkoto ugotovila in sicer,da ti nekdo tretji pride izmerit hišo koliko ima kvadratov sedaj po konačnem delu in če je preveliko odstopanja vam pač krade kvadrate, najbolje boš izmerila z laserskim merilnikom.
Vsak izvajalec,ki pride na objekt ga mora ustrezno zaščiti (okna,vrata,ograjo žal le ne zelenice)ter po končanem delu mora za sabo pustiti kot je bilo v prvotnem stanju pred začetkom del .. lepilo boš nekako lahko odstranila z oken,vrat zaključni sloj boš pa zelo težko,ker dalj časa ko je se zapeče in boš toliko časa drgnila,da boš zraven zdrgnila tudi barvo vrat .. itd saj me razumeš .. moje mnenje odbij seveda določene stvari od poračuna .. in sicer kako ste bili zmenjeni če ste bili fixno zmenjeni za ceno 13.500 mu nisi dolžna nič plačati več razen če je šlo za ustni dogovor v predračunu mora tudi biti navedeno,da lahko po končanem pride do odtaopanja v ceni če tega ne piše tudi ne more kar zahtevati nekaj več vse je odvisno kako ste bili zmenjeni in če ste podpisali kakšno pogodbo tudi tam mor biti navedeno.
Upam,da sem ti vsaj malo pomagala sama se sicer na fasade nič ne spoznam je pa mož fasader tako,da lahko odgovore dobim iz prve roke
Lp
časovno tudi delo koliko dni bo trajalo je težko določiti se pa v večini primerov dokonča v roku meseca dni razen če so vremenski vplivi pomešali štrene (dež,sneg…) odvisno tudi koliko ur so delali zimski čas prej se stemni in ali so bili vikende prosti pa kakšen praznik vmes .. no če je tolažba ste v mesecu in pol dočakali konec in upam,da ste z fasado zadovoljni,ker cena je pa res adijo pamet.
x-tina, res hvala za izčrpno mnenje. Ne bi rada napisala, kdo je izvajalec, le to, da je iz okolice Škofljice. Saj sama hiša je zdaj lepa. Je bila pa to stara hiša in je bilo potrebno še star omet odbiti. Odbijanje in odvoz starega ometa je bilo še posebej zaračunano 8€ na m2. Potem izravnava in krpanje zidov še 8,50e/m2, šele potem pride tistih 38€/m2 izolacija…in na koncu 9,5€ barvanje z akrilno barvo.
Ja, kot si napisala. Tisto, kar ne morem spraviti dol z ograj, vrat stopnic(teraco) itd… je zgleda zaključni sloj. Ker sem najprej čakala cca 14 dni, da pridejo počistit (pa jih ni bilo, kljub večkratnemu urgiranju), se je v tistem času vse zapeklo, kot si napisala. Sem zdrgnila vrata, zdaj jih je treba pa barvat, ker je šla dol še barva; isto z ograj, teraco pa ne vem kako bom očistila, pa dvorišče (betonska tla). Zdaj je vse okrog ful grdo. Pa ploščice-keramične na tleh se tudi ne dajo očistit. Kar se tega tiče, res grozno!
Se dobimo drug teden lastniki in izvajalec, pa se bomo pomenili.
Glede na to, da je on zaračunal vsak detajl (odmontaža in montaža nabiralnikov…ipd) bom tudi jaz skopirala nekaj cenikov čiščenja, barvanja vrat, ograj ipd….in zaračunala oz. odštela od poračuna.
Hvala še enkrat,
Suzana
Objekt bi moral zapustit kakor so ga dobila pred začetkom del in tudi, ko so začeli delati bi morali ustrezno se zaščititi z trakom in folijo tudi samo fasado zaradi vremenskih vpliv zaščitijo z zaveso,ko boste imeli sestanek glede na to da dalj časa,ko boš drgnila ograjo,vrata bo barva šla dol lepo naj ti prebarvajo vrata,ograjo .. z betona ne bo šlo tudi dol lahko pa sama pokličeš mojstre za barvanje ograj in vrat in,ko ti izstavijo račun naj ga izvajalec fasade poravna skratka vso škodo,ki ti je naredil mora popraviti (enako velja tudi po zakonu).
Upam,da se ti nastala situacija čimprej razreši v tvojo korist predvsem ne pusti se zavesti pa tudi ne čakaj dolgo (da ne bodo še pomislili,da boš s časoma pozabila).
Lp
Na bloku – vecstanovanjsja zgradba izvajaelc dela fasado. Imam 18 let stara (beri nova) okna s shuho montazo vgrajena na obsojeci gradbeni okvir. Sedaj pa mi izvajalec polaga na spaleto izolacijo do lesenega okvirja, naprej pa neko mrezico in cez pride se omet. Po moje to ni vredu, ker se bojim toplotnega mosta. Kaj menite vi? Hvala in lep pozdrav