Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Vaše mnenje

Vaše mnenje

Vas kaj moti, ko počasi izhlapeva prava čista pogovorna slovenščina. Predvsem po TV- jih in po radijih. Z užitkom poslušam kakega napovedovalca/ko, ki lepo pravilno govori. Saj me ne motijo razne oddaje za mlade, ampak tiste resne. Mislim, da je vse preveč slenga. Kmalu bo še pri dnevniku… Npr.pri Emi sta bila še dva voditelja poleg Miše. Gospodična je govorila zelo lepo, gospodič pa več ali manj ljubljanščino. Saj nisem starokopiten, saj vem da se jezik spreminja…Zanima me vaše mnenje, kaj pa vi mislite?Lp

peter poles je govoril pogovorno, ja – po moje neko štajersko govorico, ker je od nekod tam, se mi zdi
drugače pa mene to ne moti, ker tut ti verjetno,ko se s kom pogovarjaš, ne govoriš knjižno pa ema je zabavna oddaja, tako da … Pri dnevniku pa po moje ne bodo poročali v pogovornem j., ker glede na to, da je rtv v Lj, bi govorili v ljubljanščini – vsi pa nismo iz lj, zato bi koga to motilo – razumljivo, a ne, tako da te naj ne skrbi preveč:)
no, to je moje mnenje

moje mnenje je, da bi moral vsak, ki govori množici, govoriti čim lepše. In TV je množica poslušalcev. Ali se ne bi vsak od vas tu potrudil, če bi ga snemali? Kdor govori pogovorno, je brezbrižen do poslušalcev. Kdor je zaposlen na TV ali radiu, naj se nauči zborne govorice.

Peter Poles je Velenjčan in ne more govorit ljubljanščine 🙂

Se popolnoma strinjam.
Prireditev kot je Ema je zelo dobro obiskana in gledana prireditev. Zato bi morali voditelji še bolj paziti na jezik in biti vzgled veliki množici gledalcev. Slabo in malomarno uporabljanje slovenskega jezika si voditelji nikoli in nikjer ne bi smeli dovoliti. Zavedati bi se morali, da se na ta način njihova popularnost kvečjemu zmanjša, ne poveča. Vsekakor je lepo in pravilno govorjenje dolžnost vsakega, ki javno nastopa.

Mitka napisal:
Slabo in malomarno uporabljanje slovenskega jezika si voditelji nikoli in nikjer ne bi smeli dovoliti.

Ja Mitka, kaj pa sklon v zanikanem povedenm stavku? :-))

Ali lahko napišeš, prosim, pravilno?

Slabega in malomarnega uporabljanja slovenskega jezika si voditelji nikoli in nikjer ne bi smeli dovoliti.

prosim, če mi lahko naštejete eno osebo, ki govori pravilno slovensko

mihy napisal:

> prosim, če mi lahko naštejete eno osebo, ki govori pravilno
> slovensko

ene same osebe ni treba kaj dosti prešetevati :))

joj, a se ne bi bilo bolje zadržati takšnih komntarjev?

Dragi Tomaž, lepo prosim, če me popraviš! Jaz se ne znam.
Veselim se, da se bom spet nekaj novega naučila. Lep pozdrav!

Pravkar sem prebrala “popravo”, ki jo je napisal Metulj4 – kar sram me je!
Človek včasih samega sebe prehiteva.
Hvala obema!

mihy, nič se ne jezi, Filip je prav in logično napisal. Danes imava midva oba slab dan pri uri slovenščine. Bodiva vesela, da si kdo sploh vzame čas in popravlja najine napake!
Pravijo, da se človek vse življenje uči. To je še kako res! LP

New Report

Close