VAT številka – Barca?
A mi kdo zna povedat, kaj je ta VAT številka, namreč sprejela bi delo iz tujine, pa moram imeti možnost te vat številke. Ker pa nisem davčni zavezanec in se sicer ukvarjam z neko drugo dejavnosthjo, ne vem, če to št. sploh lahko imam. Kolikor razumem, ima to davčni zavezanec…Ali mi lahko avtorska agencija za tujino izstavi račun in potem tega ne rabim? Pa se mi to sploh splača? Hvala.
VAT stevilka je stevilka, ki jo pridobis z vstopom v DDV sistem. In z opravljanje storitev za EU pravno osebo obicajno moras pridobiti posebno stevilko za DDV, torej za doma ostajas nezavezanec, za posle s tujino pa si zavezanec za DDV (mimogrede, davcn zavezanec si v vsakem primeru, tudi ce nisi v DDV sistemu).
Lahko pa seveda posel speljes prek Avtorske agencije in se temu izognes.
Za enkratni posel pridobis posebno ID za DDV, speljes posel, izstavis racun in se odjavis iz sistema. Seveda oddas porocila gkede tega (RPO in DDV-O). V domacem prometu delas ves cas po starem.
Skratka, se vedno, tudi ce imas posebno ID za DDV, v Sloveniji poslujes po starem, kot nezavezanec za DDV, ne zaracunavas DDV, ne priznavas si vstopnega, ne delas in oddajas obracunov.
Obracune oddajas samo glede poslov s tujino, vsak mesec, cetudi je kak mesec vse prazno in oddas z nulami, ves cas, ko imas posebno ID za DDV.
Stevilko si uredis prek e-davkov, ne mores osebn oddati vloge.