Včeraj odpoved danes moram k zdravniku – sem zavarovana
Včeraj me je delodajalec odjavil saj sem dobila odpoved. Danes pa moram k zdravniku (naročena na pregled že od prej). Kaj imam danes še obvezno zavarovanje? Dodatno si vsak mesec plačujem sama.
http://www.mojazaposlitev.si/kariera/zdravstveno-zavarovanje-v-casu-brezposelnosti/
če te je odjavil, potem nisi.
Pismo.
Kaj grem na pregled lahko samo z dodatnim zavarovanjem? Ali mogoče po odjavi obstaja še kakšno vmesno obdobje, ko gremo lahko k zdravniku?
Če si bila že prej naročena in vedela kdaj boš odjavljena iz zavarovanja, zakaj si ga nisi prej uredila?
Ali pa šla že danes dopoldan na zavod za zaposlovanje in uredila prijavo + prijavo v obv. zavarovanje. Če ti pripada denarno nadomestilo, si tudi obvezno zdr. zavarovana. Pokliči in vprašaj kaj narediti.
Preprosto zato, ker sem do včeraj upala, da ne bom brezposelna in pri vseh problemih mi je danes to kapnilo šele ob enajstih in ne že ob sedmih. Nick vročična pa menda tudi nekaj pove.
Preprosto zato, ker sem do včeraj upala, da ne bom brezposelna in pri vseh problemih mi je danes to kapnilo šele ob enajstih in ne že ob sedmih. Nick vročična pa menda tudi nekaj pove.[/quote]
če imaš certifikat, lahko preveriš, če te je dejansko že odjavil od zavarovanja
načeloma to naredijo v 8ih dneh in ne tisti trenutek, ko te odpustijo.
pa tudi brez zavarovanja te bodo vzeli, če si naročena.
Zavod za zaposlovanje ni pravi naslov. Ko/če ji pripada denarno nadomestilo, ji pripada tudi obvezno zdr. zavarovanje. Prej mora dobiti odločbo, da ji DN pripada. V vmesnem času mora sama urediti zavarovanje, na ZZZS in ne na ZRSZ.
12 evrov ni dovolj.
Preprosto zato, ker sem do včeraj upala, da ne bom brezposelna in pri vseh problemih mi je danes to kapnilo šele ob enajstih in ne že ob sedmih. Nick vročična pa menda tudi nekaj pove.[/quote]
Da, pomeni lahko dvoje ali pa celo nič.
Lahko greš k zdravniku tudi brez obveznega zavarovanja. Če gre samo za običajen pregled, boš doplačala nekaj malega. Če ni nekaj nujnega, se lahko prenaročiš.
Že v času odpovednega roka bi se lahko prijavila na Zavod za zaposlovanje in vložila (če ti seveda pripada) zahtevek za nadomestilo, s katerim bi ravno tako imela urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje.
Verjetno pa danes še nisi odjavljena, drugače boš žal samoplačnik.
Obstaja 8 dnevni rok od dneva, ko te delodajalec odjavi do takrat, ko si delavec uredi sam obvezno zavarovanje. Torej od včeraj velja obvezno zavarovanje še 8 dni. Edino kar ne vem je ali šteje tudi vikend.
Tole pa ni res. Z dnem odjave na zavodu oseba ni več zavarovana.
8 dni ima delodajalec časa, da osebo prijavi ali odjavi.
8 dni ima delodajalec časa, da osebo prijavi ali odjavi.[/quote]
Ali se lahko oseba vnaprej prijavi na ZZZS? Pred iztekom zaposlitve? Ker drugače lahko pride do problemov.
Primer – delovno razmerje poteče v sredo, oseba je tisti dan še v službi, ne more na ZZZS. V četrtek ni uradnih ur. Prijavi se lahko šele v petek, zavarovanje velja že od četrtka dalje (preverjeno).
Kaj se zgodi v primeru, da se tej osebi nekaj zgodi v četrtek – mora v bolnišnico, recimo? Ali se lahko prijavi “za nazaj” in je krita?
8 dni ima delodajalec časa, da osebo prijavi ali odjavi.[/quote]
Ali se lahko oseba vnaprej prijavi na ZZZS? Pred iztekom zaposlitve? Ker drugače lahko pride do problemov.
Primer – delovno razmerje poteče v sredo, oseba je tisti dan še v službi, ne more na ZZZS. V četrtek ni uradnih ur. Prijavi se lahko šele v petek, zavarovanje velja že od četrtka dalje (preverjeno).
Kaj se zgodi v primeru, da se tej osebi nekaj zgodi v četrtek – mora v bolnišnico, recimo? Ali se lahko prijavi “za nazaj” in je krita?[/quote]
Da, lahko se prijavi v evidenco iskalcev zaposlitve, takoj, ko mu je vročena odpoved pogodbe in je še v odpovednem roku. V evidenco brezposelnih oseb pa po prenehanju delovnega razmerja, se pravi z datumom, ko ni več zaposlen.
Kaj se zgodi v primeru, da se tej osebi nekaj zgodi v četrtek – mora v bolnišnico, recimo? Ali se lahko prijavi “za nazaj” in je krita?[/quote]
Da, lahko se prijavi v evidenco iskalcev zaposlitve, takoj, ko mu je vročena odpoved pogodbe in je še v odpovednem roku. V evidenco brezposelnih oseb pa po prenehanju delovnega razmerja, se pravi z datumom, ko ni več zaposlen.[/quote]
ZZZS in ZRSZ NI ENO IN ISTO.
Sprašujem o prijavi na zdravstveno. O tem, da boš samoplačnik. Da boš imel urejeno obvezno zdr. zavarovanje.
Tudi Barca ne odgovarja na moje vprašanje in mojo dilemo, ki sem jo opisala zgoraj.
Da, lahko se prijavi v evidenco iskalcev zaposlitve, takoj, ko mu je vročena odpoved pogodbe in je še v odpovednem roku. V evidenco brezposelnih oseb pa po prenehanju delovnega razmerja, se pravi z datumom, ko ni več zaposlen.[/quote]
ZZZS in ZRSZ NI ENO IN ISTO.
Sprašujem o prijavi na zdravstveno. O tem, da boš samoplačnik. Da boš imel urejeno obvezno zdr. zavarovanje.
Tudi Barca ne odgovarja na moje vprašanje in mojo dilemo, ki sem jo opisala zgoraj.[/quote] Na linku, ki sem ga prilepila zgoraj, piše, da se lahko prijaviš že ob prejemu odpovedi in ne šele ob poteku delovnega razmerja.
Za čas, ko delovno razmerje poteče, ni pa še izdana odločba o nadomestilu, pa si mora vsak sam na ZZZS urediti obvezno zavarovanje.
http://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitve/prijava_brezposelne_osebe/denarno_nadomestilo
Kako si uredite obvezno zdravstveno zavarovanje?
Kaj bo uredil Zavod za zaposlovanje?
Za čas prejemanja denarnega nadomestila vas bo Zavod prijavil v obvezno zdravstveno zavarovanje, in sicer z dnem, ko vam bo z odločbo priznal pravico do denarnega nadomestila ter odjavil z iztekom, prenehanjem oziroma mirovanjem te pravice.
Kaj morate urediti sami?
V času od prijave na Zavodu za zaposlovanje do izdaje odločbe o priznanju pravice do denarnega nadomestila si obvezno zdravstveno zavarovanje uredite sami na najbližji enoti oziroma izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Ko prejmete odločbo o priznanju pravice do denarnega nadomestila, se na enoti oziroma izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije odjavite iz zavarovanja po začasnem statusu in uveljavite morebitno vračilo vplačanega prispevka.
Barca, ne odgovarjaš na moje vprašanje. Sploh.
Torej, še enkrat. Delovno razmerje poteče v sredo. Delodajalec te odjavi iz zdr. zavarovanja. V četrtek se ne moreš prijaviti na ZZZS (torej na zdravstveno), ker ni uradnih ur. Prijaviš se lahko v petek, zavarovanje pa ti velja od četrtka dalje.
Moje vprašanje je – kaj, če se ti kaj zgodi v četrtek?
Je sedaj dovolj jasno napisano? Sprašujem, če lahko zavarovanje urediš pred potekom zaposlitve, ne mešajte prijave na zavod za zaposlovanje v to.
OK; greš uredit v sredo po službi, ker delajo dlje časa.
In ja, prijavo v obvezno zavarovanje si lahko urediš vnaprej, na Zavodu za zaposlovanje pa urejaš kasneje. Itak si moraš za vmesni čas sam urediti zavarovanje.
Poleg tega pa ZDR jasno govori (in če ti teče odpovedni rok, boš menda res imel dovolj poguma, da boš zapisano pravico res zahteval in izkoristil)
97. člen(pravice in obveznosti strank v času odpovednega roka)
(1) Če odpove pogodbo o zaposlitvi delodajalec, ima delavec v času odpovednega roka pravico do odsotnosti z dela zaradi iskanja nove zaposlitve s pravico do nadomestila plače v trajanju najmanj dve uri na teden.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek mora delodajalec v primeru odpovedi iz poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti, ki delavcu ne ponudi sklenitve nove pogodbe o zaposlitvi v skladu s prvim odstavkom 91. člena tega zakona in o odpovedi pogodbe obvesti zavod za zaposlovanje, omogočiti delavcu odsotnost z dela najmanj en dan na teden za vključevanje v ukrepe na področju trga dela v skladu s predpisi o urejanju trga dela.
(3) Delodajalec je dolžan izplačati nadomestilo plače za čas odsotnosti z dela v skladu s prejšnjim odstavkom v višini 70 odstotkov osnove iz sedmega odstavka 137. člena tega zakona.
OK; greš uredit v sredo po službi, ker delajo dlje časa.
In ja, prijavo v obvezno zavarovanje si lahko urediš vnaprej, na Zavodu za zaposlovanje pa urejaš kasneje. Itak si moraš za vmesni čas sam urediti zavarovanje.[/quote]
Ne morejo vsi urediti v sredo po službi, no! Nekateri so takrat (ja, na zadnji dan), še v službi, drugi nimajo ZZZS pred nosom!
Davno je tega, kar se o tem poizvedovala, ampak jaz na ZZZS (ne ZRSZ!!!) nisem mogla stvari urediti pred potekom zaposlitve. Nič. Sem morala priti po poteku zaposlitve. Ali imaš preverjeno informacijo, da je sedaj mogoče to prej urejati?
Pa prosim, zaradi jasnosti vprašanja ne mešaj v to prijave na zavod za zaposlovanje – mene zanima, kaj se zgodi, če te delodajalec odjavi v sredo, v četrtek se ne moreš prijaviti (ni uradnih ur), v petek se lahko. Vem (to je preverjeno), da zavarovanje velja od četrtka dalje. Torej očitno velja za nazaj.
Rada bi jasen odgovor na vprašanje, kaj se zgodi, če v četrtek nujno rabiš zdravnika. Ali velja 8 dnevni rok?
tega roka ni
to je rok za delodajalca, da odjavi delavca.
če nujno rabiš zdravnika, je storitev brezplačna.
če pa ne rabiš tako nujno, pa lahko počaka tudi en dan
brezplačna? Če imam prometno nesrečo in pristanem v bolnišnici? Brezplačno?
Prosim za potrditev Barcine informacije, da lahko zdravstveno zavarovanje urediš pred potekom zaposlitve. Jaz namreč tega nisem mogla urediti. Upam, da je sedaj drugače.
brezplačna? Če imam prometno nesrečo in pristanem v bolnišnici? Brezplačno?
Prosim za potrditev Barcine informacije, da lahko zdravstveno zavarovanje urediš pred potekom zaposlitve. Jaz namreč tega nisem mogla urediti. Upam, da je sedaj drugače.[/quote]
ja seveda
[code]
Na podlagi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju zagotavlja Republika Slovenija (RS) iz proračuna sredstva za nujno zdravljenje oseb neznanega prebivališča, tujcev iz držav, s katerimi niso sklenjene mednarodne pogodbe, ter tujcev in državljanov RS s stalnim prebivališčem v tujini, ki začasno prebivajo v RS ali so na poti skozi državo in zanje ni bilo mogoče zagotoviti plačila zdravstvenih storitev, kakor tudi za druge osebe, ki po določbah tega zakona niso vključene v obvezno zdravstveno zavarovanje in niso zavarovane pri tujem nosilcu zdravstvenega zavarovanja. Izvajalec, ki zagotovi njuno zdravljenje, Ministrstvu za zdravje posreduje izpolnjen zahtevek za povračilo sredstev iz proračuna RS in priloži priloge, ki dokazujejo upravičenost zahtevka.
[/code]
Forum je zaprt za komentiranje.