Najdi forum

Splash Forum Style.Over.Net Opravljivka Včerajšnja Delovna akcija katastrofa

Včerajšnja Delovna akcija katastrofa

Včeraj sem gledala Delovno akcijo in danes berem komentarje, ki so čisto nasprotje komentarjem, ki jih je bila deležna družina Ržen. V smislu da ta družina si pa prenovo zasluži, ker so skromni in podobno. Očitno so bili dovolj neurejeni in v starih oblačilih, da so se gledalcem zasmilili. Ampak dajmo biti realni in odmislimo za trenutek čustva – obe družini sta enaki, razlika je samo v tem, da se Rženovi znajdejo v življenju in jim gre dobro, ta družina pa samo jamra.
Vzemimo pod drobnogled poglavarja te družine, očeta Andreja. Človek je popolnoma zdrav, v formi, ampak ne more delati zaradi problemov z živci. Mislim, kakšen izgovor pa je to? Če bi ga to, da so mu sina vzeli tako zelo prizadelo, bi delal. 20 ur na dan, če bi bilo potrebno. In najbolj neumno je, da za svojo nesrečo in težave z živci krivi svojega očeta. Kako je nakladal, da če njega ne bi bilo, bi bilo vse drugače, on bi bil šolan… Šolski primer človeka, ki za svoje težave vedno krivi druge.
In potem njegova žena. Isto jamranje – če se človek rodi na trnjih, potem celo življenje hodi po trnjih. S temi besedami je dala jasno vedeti, da se je s svojim bednim življenjem sprijaznila in da je ves trud odveč. Sicer pa mislim, da ji razen grozne zunanjosti (za katero revščina ne more biti izgovor) ne manjka nič. Smo videli kako dela na vrtu, torej..? V čem je problem, da mora vleči socialko? In na koncu je tako samo capljala za ekipo in ni pokazala nobenih čustev veselja, pravzaprav je bila skoraj ves čas tiho.
Oba mi delujeta kot čustvena invalida, prazno, tudi nekih čustev ni bilo med njima, nekateri prizori so mi bili že grozni (kot da jima je ekipa ukazala naj delujeta psihopatsko, še posebej očetovi prazni pogled brez vseh čustev).
Smili se mi samo Andrej. Verjamem, da je priden fant, ampak žal so tudi njega vzgojili v osebo, ki pri svojih letih ne zna povedati normalnega stavka. Verjamem tudi, da mu v rejništvu ni lepo, saj se jasno vidi, da rejnica ne razume njegove samotarske narave in ga sili v družbo in pogovore, čeprav mu ni do tega. Žalostno, ampak mislim, da so bivalne razmere zadnje, zaradi katerih sta izgubila sina. Žal, nista sposobna vzgajati.

Žal tokrat nisem gledala, tako da ne morem ravno komentirati.

Bi pa rekla samo to, da kdor ni izkusil prave depresije, ne ve, kako izgleda, ko človek ki navzven lahko izgleda zdrav, ne more delat. In morda je oddaja bila tudi temu namenjena – destigmatizaciji in preprečevanju lepljenja nalepk lenuhov ipd. Ponavljam pa še enkrat, da konkretnega primera nisem gledala – ampak komentiram na splošno – kajti žal je takšno običajno gledanje ljudi, ki niso bili nikoli v takšnih težavah, na podobne ljudi.

Avtorica, kdo si ti, da si upaš soditi in pametovati?
Ja, travme iz otroštva te lahko pošteno zaznamujejo!
Za celo življenje …
Nekateri obiskujejo psihoterapevta, da jih vsaj delno omilijo.
Ne bodi preveč pametna, da ne boš nekoč ti “hodila v teh čevljih”.

Glede na to, da dokazano obstaja reinkarnacija – ponovno utelešenje.
Samo tako, da te prijazno opomnim.

Ps
Pa brez zamere.

Vsakemu, ki ima dani čut, da takoj (iz prve) oceni situacijo, je bilo ob včerajšnji oddaji takoj jasno, da je to do zdaj ena od družin, ki si je več kot zaslužila prenovo. Za očeta je bilo takoj jasno, da je psihično dekompenziran in glede na kretnje funkcionira le pod sedativi. Mati je prav tako uboga, le, da na drug način. Socialna je ravnala pravilno, ker je otroka, katerega sta sicer ljubeča starša vzgajala v grobo obdelani zidanici nevredni človeškega bivanja, dodelila v rejniško družino. Tako se bo fant vsaj izučil poklica. Rejnica je uspela z njim vzpostaviti stik, ko se ji je fant odprl po začetnem šoku. Glede na njegov šolski uspeh in voljo pomagati staršem, se vidi, da je začrtana pot pravilna.
Človek se ob pisanju avtorice vpraša ali je morda njen post provokacija, v kolikor je odgovor nikalen pa, iz katerega planeta je to bitje, da razume stvar na način, ki ne pritiče človeškemu umu.

Jaz sem jokala.

Če imaš travme iz otroštva, ki so tako hude, da ti onemogočajo delo, potem si ne omisliš še bolj jamrajoče in starejše partnerke in se skupaj z njo celo razmnožiš. Če bi šlo za bolezen, ki te pač doleti potem ko si že spravil otroka na svet, bi razumela, tako pa sta oba že na začetku vedela, da za otroka ne moreta skrbeti. Tu se ne gre samo za materialne dobrine, gre se za to, da sta oba prepričana, da reven človek ostane reven. Ker je tako najlažje. Kakšna motivacija je to za otroka? Kako se počuti fant, ki sta mu starša dala jasno vedeti, da bo celo življenje hodil po trnih? Rženovim res ne gre tako slabo in tudi zato so si zaslužili obnovo, ker niso samo jamrali ampak so sami prišli do določenih dobrin (na kakšen način pa je pravzaprav njihova stvar), tudi njihovi otroci so urejeni, znajo se pogovarjati, so socializirani, niso tako prazni kot ta družina.

Saj se vidi, da so vsi trije (malo) prizadeti.Sem upala ,da bodo mami uredili zob! Tako slabe hiše pa menda tudi še nisem videla. Vso srečo vsem!

Vse to je res in sem opazila tudi sama. Ni mi pa jasno zakaj komentarji v smislu, da fantu želijo, da se vrne k svoji družini in zakaj ga je socialna sploh vzela. Mislim, da bi ga morali vzeti že prej. Fant se je navezal na starša, ne glede na to kakšna sta in logično je, da mu je sedaj težko, ker je razdvojen. Ne gre se za neprimerno bivalno okolje, gre se za to, da takšna starša ne moreta vzgajati otroka. Fantu pa ne želim, da se izuči za nek poklic. Želim mu da opravi najmanj magisterij in dokaže vsem, da se da če se hoče. Zakaj bi morala biti njegova pot začrtana in zakaj bi moral imeti nujno samo poklicno šolo?

Jasno je, da če bo fant doma, se bo prelevil v svoja starša. Čepel bo doma, ker je to edino, kar si želi. In tako bo. Bo doma, ne bo hodil v šolo, ne bo hodil v službo.Tako kot njegovi mami ni nikoli padlo na pamet, da bi hodila v službo, niti očetu ne. Da hodiš v službo, ne rabiš bit šolan. To je bil namreč izgovor očeta. Naj naredijo pregled teh obnov in življenje teh ljudi čez leto, dve. Mislim, da je razmišljanje, da je otrok v rejništvu samo zaradi hiše, napačno. Tile starši niso sposobni vzgoje. Po drugi strani pa ni to nobena posebnost, veliko je takih.

Tile starši še zase niso sposobni poskrbeti. Mama pri svojih 52 letih izgleda slabše kot moja babica pri 80ih. Za neko osnovno urejenost tudi ne potrebuješ celega premoženja. Tu se gre za zanemarjenost. In seveda ima oče težave z živci in depresijo. Kdo pa ne bi imel? Cele dneve sta doma, v zanemarjenem domu, ničesar ne delata, živita od socialke. Če bi se spravil delati bi mislil še na kaj drugega, ne na težave iz otroštva, ki so že zdavnaj mimo. Poleg tega so mi vzeli sina. Normalnemu staršu bi ob tem vse njegove travme iz otroštva izgubile na pomenu. Lahko rečem samo to – ubogi fant. Imam občutek, da bo čez par let on tisti, ki bo skrbel zanju.

Ko je Andrej spregovoril sem bila prepričana, da ima kakšno obliko prizadetosti in da bodo v nadaljevanju povedali, da starša ne hodita v službo, ker skrbita zanj. Potem pa zagledam starša in mi je takoj vse jasno. Sin je še najbolj normalen proti njima. Takšni ne smejo imeti otrok, pa ljubezen gor ali dol. Otrok potrebuje tudi vzgojo in neko socializacijo, pa tudi če je samotar se mora vsaj za silo znajti v družbi. Ko so prišli sosedje se je lepo videlo kako nelagodno jim je postalo. Niso zmožni niti osnovnih človeških stikov in komunikacije.

Jaz bi starsa zraven nateral delat, ne pa da so jih okoli vozili.
Sina pa bi dal rejnikom nazaj…

Da pa jim gredo bajto rihtat… super… ampak.. s tem so jim dali ribo..
Raje naj jih naucijo ribe volit…

Vecina taksnih ljudi kot sta bila ta dva ima otroke al zato ker jih pijani naseksajo al pa zato ker racunajo da bo na stara leta nekdo skrbel za njih.

Če imaš travme iz otroštva, ki so tako hude, da ti onemogočajo delo, potem si ne omisliš še bolj jamrajoče in starejše partnerke in se skupaj z njo celo razmnožiš. Če bi šlo za bolezen, ki te pač doleti potem ko si že spravil otroka na svet, bi razumela, tako pa sta oba že na začetku vedela, da za otroka ne moreta skrbeti. Tu se ne gre samo za materialne dobrine, gre se za to, da sta oba prepričana, da reven človek ostane reven. Ker je tako najlažje. Kakšna motivacija je to za otroka? Kako se počuti fant, ki sta mu starša dala jasno vedeti, da bo celo življenje hodil po trnih? Rženovim res ne gre tako slabo in tudi zato so si zaslužili obnovo, ker niso samo jamrali ampak so sami prišli do določenih dobrin (na kakšen način pa je pravzaprav njihova stvar), tudi njihovi otroci so urejeni, znajo se pogovarjati, so socializirani, niso tako prazni kot ta družina.
[/quote]

Strinjam se s tabo. Vendar mislim, da oba odrasla iz včerajšnje oddaje nista dovolj inteligentna, da bi bila sposobna razmišljanja na ta način. Morda to zveni precej arogantno, a je dejstvo. Nista sposobna poskrbeti niti za osnovne življenjske potrebščine, kaj šele, da bi razmišljala o vzgoji in motivaciji otroka. Močno jima namreč primanjkuje tudi čustvene in socialne inteligence.

Ne razumem zakaj ne pomagajo kakšni družini, kjer pošteno delajo in so si nekaj ustvarili, ampak jim je na primer vse pogorelo. Ali pa kakšni starejši osebi, ki več ne more delati in živi od nizke pokojnine. Če pogledamo vse te oddaje je vsem skupno to, da v njih nastopa družina, ki bi lahko delala, ampak zaradi neumnih izgovorov to ni mogoče. In z obnovo niso nič naredili. Tako kot ne skrbijo za svoj videz in tu ne mislim na umetne nohte in frizure po zadnji modi, ampak osnovno (skrb za ustno higieno, počesani in umiti lasje in podobno), tako tudi za urejenost doma ne skrbijo in tudi ne bodo. Vsem tem je skupno tudi to, da je njihovo bivališče bilo podobno skladišču (kopičenje neuporabne šare). Pustimo zdaj plesen, strehe, fasado, ampak če bi se določenih neuporabnih stvari znebili, bi vsaj malo bolje izgledalo. Če ne drugega, bi se vsaj bolje počutili. Jaz si ne znam predstavljati, da bi živela med vso tisto kramo.

Videlo se je, da sta oba starša duševno prizadeta človeka. Ker če ne bi bila, se pred vesoljno Slovenijo ne bi obnašala kot dva retarda.
Če so jim že uredili dom, zakaj niso mami še zobe? Ker sama si jih nikoli ne bo:( Tisti manjkajoči zob spredaj bi si lahko uredila tudi na javno zobozdravstvo, pa uboga revica še tega ni sposobna.

Sin bi moral ostati pri rejnikih. Če vsak dan gledaš taka dva človeka doma, je največ možnosti, da tudi sam postaneš tak.

Nisem uspela gledat zadnje oddaje. A lahko kdo pripne link prosim? Hvala.

Če si lahko zavrtite za nazaj – poglejte del, kjer se Ana začne jokati, ko reče da so Andrejeve največje sanje, da se lahko vrne domov. Njen izraz, ki traja sicer manj kot sekundo in se prav vidi kako se je morala zbrati nazaj, pove vse. Še njej je bilo čudno kako niti to ne sproži nobenega čustvenega odziva staršev. Sta res kot dva robota, ki so ju naučili kaj morata govoriti med oddajo. Oče ves čas ponavlja kako je vesel, ampak lahko bi govoril tudi, da mu je nekdo umrl. Nobene usklajenosti med besedno in nebesedno komunikacijo.

Rzenovi so dovolj pametni in delovno sposobni, da delovne akcije ne bi potrebovali. Ti pa to potrebujejo. Poleg tega, da se skrbi za otroka in njegov razvoj. Ne razumem… govorijo da je odlicnjak vi pa pravite da je isti kot onedva. Kako je potem lahko odlicnjak? Ze od dalec je vsakemu jasno da s starsema ni vse ok. In zavedajte se …nimajo vsi enakih moznosti za razvoj in napredek. Ljudje smo si razlicni. Ene bi nekaj spodbudilo in prebudilo, medtem ko bo ta isti dogodek nekoga popolnoma pobil…se pa strinjam, ce fant ni dovolj trden, ga bosta starsa nehote potehnila navzdol…eno je da se spravi do poklica in dela drugo pa, da zivi zivljenje z zdravo pametjo…

mislim da starša nista sposobna kaj resnega delat.al je prav al ne da imata otroka ne moremo soditi.tudi marsikateri bogati in pametni jih ne bi smli imeti.ma pa bolj moti oz zanima če so tisti mulci iz vasi imeli andreja za prijatelja.žal so taki vedno izločeni.vem kako s(M)o obravnavali sovrstnike iz neurejenih družin.žal.svoje otroke sem učil da ne smejo nikogar ocenjevati po tem koliko so starši premožni.vi imate srečo.nekateri je nimajo.upam da bo mami tiste zobe kak dentist porihtal zastonj.kot sem rekel;za sovaščane ne vem

je znana po takih dijakih, kakšen magisterij neki!

Ta še do tri ne zna šteti!

Se strinjam. Če se spomnim svojih šolskih dni in si predstavljam, da bi mama s takšnim zobovjem prišla v šolo, bi bil njen sin verjetno tarča posmeha do konca šolanja. In ne samo zaradi neurejenih zob, našli bi še tisoč malenkosti ko bi enkrat začeli. Otroci znajo biti kruti. Po drugi strani pa je ta fant dokazal, da mu mnenje drugih ni tako pomembno in da se svoje družine ne sramuje. Ali pa je tudi on čustveno popolnoma otopel, tako kot starša.

Hja, ta je res neumen. Kot starša. Sem pa vseeno mnenja, da neurejene razmere in neizobražena ter revna starša ne pomenijo, da je nekdo obsojen na poklicno šolo. Poznam veliko ljudi, ki so živeli v podobnih razmerah in imajo zdaj izobrazbo ter so na splošno drugačni od staršev. Za tega mulca pa imam občutek, da mu življenje pri starših ustreza tudi zato, ker mu ta dva zagotovo ne težita z učenjem, ne postavljata mu mej, dovolita mu verjetno vse. Rejnice pa pač ne more vrteti okrog. Če se prav spomnim je oče omenil, da so hoteli v najem, ampak ko je sin izvedel je bilo vsega konec. Torej je mulc glavni pri bajti.

pa bi plačali najemnino?

Odkod jima sploh ta hiša?

Sicer pa, če so res na socialnem posojilu, se bo ob dedovanju sin obrisal pod puhastim nosom; občina mu bo vse pobrala.

New Report

Close