VDČ
Sin (22 let), je prvih devet mesecev leta 2012 delal in zaslužil 10.000 EUR. Od 1.10.2012 ima status študenta in ne dela več. Ali ga lahko za tri mesece prijavim kot VDČ, on pa odda za 2012 svojo napoved za odmero dohodnine? Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Se ne splača. Bolje, da on uveljavlja splošno olajšavo vseh 12 mesecev, ki je višja od posebne olajšave, kot da ti uveljavljaš za 3 mesece posebno olajšavo zanj, ki je nižja, on pa samo 9 mesecev splošno olajšavo.
Money, hvala za odgovor.
Mož bo uveljavljal oba otroka, in sicer od 01 do 12. Ker on ne more izkoristiti celotne olajšave, bom razliko uveljavljala jaz.
Me pa zanima sledeče, kako izpolnim obrazec jaz:
Vpišem enako oba otroka, davčno številko, leto rojstva, oznako (A1), kaj pa tam čas vzdrževanja, vpišem tudi od 01 do 12, ali tega podatka ne vpišem.
Spodaj bom vpisala, da uveljavljam razliko do celotne višine olajšave za VDČ, ki jih je uveljavljal zavezanec _____. DŠ_________
Skrbi bi me namreč, da bi davčna kljub temu, da bom to napisala, otroke razdelila vsakemu 1/2.
Skratka zanima me, ali je treba vpisati čas vzdrževanja (01 -12), če uveljavljam razliko, ki je mož ni mogel izkoristiti.
Hvala vnaprej za info.
Lepo nedeljo želim vsem 😉
Ženanevedna,
ne vem, kako je prav, ampak jaz bi vpisala samo otrokove podatke (ime, priimek, davčno št., leto rojstva, sorodstv. razmerje), polja za mesece pa bi pustila prazna, in bi samo vpisala, da uveljavljam razliko do celotne olajšave, ki jo uveljavlja zavezanec _______ z davč.št. _________.
Forum je zaprt za komentiranje.