Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti vdovska pokojnina

vdovska pokojnina

Pozdravljeni!

Pred kratkim mi je umrl oče. Mama je vlozila zahtevek za vdovsko pokojnino. Sedaj je dobila odločbo z zneskom, ki je zelo majhen.
Mama je imela svoje pokojnine cca. 280 eur, oce pa cca. 450 eur.
Oce je imel 31 let dobe v Sloveniji in 8 let dobe v Nemciji.
Znesek, ki so ji ga dodelili je 330 eur. Vem, da sta dve moznosti, ali 70 procentov njegove, ali svojo in 30 procentov njegove. Slisala sem tudi, da ima neke pravice, ce je oce delal v tijini, vendar nevem ce je to res. Ali je to to ali obstaja se kaka druga rešitev.

Pa še to bi vprašala, ali je mama upravičena do kakšnih ostalih dodatkov glede na njeno pokojnino.

lp

Vsaka država članica EU odloča o pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja na podlagi svoje interne zakonodaje, zato jaz žal nisem pravi naslov za odgovor na to vprašanje. Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje vam bodo gotovo znali svetovati, kam se obrniti.

Glede na višino mamine pokojnine bi bila morda upravičena do varstvenega dodatka, če skupaj z družinskimi člani nima drugih dohodkov in premoženja, ki bi zadoščali za preživljanje. Dohodkovni cenzus za uveljavitev le-tega je namreč 436,98 EUR. Na ZPIZ podajte zahtevo za priznanje pravice do varstvenega dodatka.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Pozdravljeni!
Pred dobrim letom sem postala vdova..Namreč z partnerjem(pokojnik) sva živela v skupnem gospodinjstvu 33 let in imava dva otroka.Tako rekoč živela sva na koruzi.Stara sem 55 let in trenutno nikjer ne delam.Delovne dobe imam komaj nekaj pet let.
Zanima me ali imam oziroma bom imela pravico do vdovske pokojnine pa,čeprav nisva bila poročena?
Hvala vam za odgovor.

Da, po veljavni zakonodaji pridobi pod enakimi pogoji kot zakonec, ob zavarovančevi smrti pravico do vdovske pokojnine tudi oseba, ki je zadnja tri leta pred smrtjo zavarovanca živela z njim v življenjski skupnosti, ki je po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih izenačena z zakonsko zvezo ali je v takšni skupnosti živela z umrlim zadnje leto pred njegovo smrtjo in je z njim kadarkoli imela skupnega otroka.
Pravico do vdovske pokojnine imate torej po pokojniku tudi kot njegova zunajzakonska partnerka.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Pozdravljeni.Leta 2002 sem postala vdova.Drugo leto bom dopolnila 53 let,ali bom lahko prejemala vdovsko pokojnino po možu,in koliko prej moram oddati vlogo za pridobitev le te.53 let bom stara 5. oktobra. Sedaj sem še zaposlena in imam delovne dobe 34 let in 2 meseca.Hvala za odgovor.

Spoštovani,

pogoji za pridobitev vdovske pokojnine po ZPIZ so:
– če ste do smrti zavarovanca, po katerem bi uveljavljali to pravico, dopolnili starost 53 let,
– če ste bili do zavarovačve smrti popolnoma nezmožni za delo ali ste to postali v 1 letu po zavarovančevi smrti,
– če vam je po zavarovačevi smrti ostal otrok, ki ima pravico do družinske pokojnine po umrlem zavarovancu, vi pa imate do tega otroka dolžnost preživljanja.
Pogojev za pridobitev vdovske pokojnine torej ne izpolnjujete, zato je žal ne boste mogli prejemati.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani,

Zanima me glede vdovske pokojnine. Mama bo letos septembra dopolnila 60 let.Ima 30 let delovne dobe. Po novem zakonu bo morala delati še nekaj let,da bo izopnjevala pogoja za upokojitev. Mož ji je umrl 2012.Zaradi zdravja bo to zelo težko.Ali je upravičena do vdovske pokojninine,ker je še v delovnem razmerju.Ali mora prej prekiniti delovno razmerje v podjetju in šele nato zaprositi za vdovsko pokojnino. Koliko prej mara dati odpoved.

Za odgovor se van v naprej zahvaljujem

Spoštovani!

Vdovsko pokojnino lahko uveljavi vdova ali vdovec umrlega zavarovanca oziroma uživalca pravic, če je do njegove smrti dopolnila starost 53 let 6 mesecev (velja za leto 2013). Pokojnina se uživalcu izplačuje od prvega naslednjega dne po prenehanju zavarovanja. Glede na navedeno, ji delovnega razmerja ni potrebno prekiniti prej, vendar pa se ji bo vdovska pokojnina začela izplačevati od prvega naslednjega dne po prenehanju zavarovanja iz naslova sklenjenega delovnega razmerja.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni. Sem vdova stara 53 let,ali mi poleg vdoske pokojnine pripada tudi lastna pokojnina, imam namreč 35 let 3 mesece in 5 dni delovne dobe.Pri kolkih letih lahko uveljavljam del svoje pokojnine.Hvala za odgovor.

Pozdravljeni. Sem vdova stara 53 let,ali mi poleg vdoske pokojnine pripada tudi lastna pokojnina, imam namreč 35 let 3 mesece in 5 dni delovne dobe.Pri kolkih letih lahko uveljavljam del svoje pokojnine.Hvala za odgovor.

Spoštovani,

Če ima vdova ali vdovec poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do predčasne, starostne ali invalidske pokojnine, lahko uživa pokojnino po lastni izbiri. Taki vdovi ali vdovcu pa se lahko, če je to ugodneje, poleg predčasne, starostne ali invalidske pokojnine, izplačuje tudi 15 odstotkov vdovske pokojnine, pri čemer pa ta del ne sme presegati 11,7 odstotka najnižje pokojninske osnove.

To pa ni edina omejitev, veljavna za izplačilo dela vdovske pokojnine. Z zakonom je omejena tudi višina skupnega izplačila lastne in dela vdovske pokojnine. To ne sme presegati starostne pokojnine moškega, odmerjene od najvišje pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe. Če lastna pokojnina presega navedeno zgornjo mejo, upravičencu dela vdovske pokojnine ni mogoče izplačevati.

Predlagamo vam, da se glede samega izračuna obrnete na najbližjo enoto ZPIZ.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni,
zanimam se za mojo znanko.
V letu 2012 ji je umrl mož, ki je bil invalidsko upokojen. Ona je bila takrat stara 46 let. Je nezaposlena, brez dohodkov. Zanima jo, če bo sploh kdaj upravičena do vdovske pokojnine.
Od ZPIZ-a je dobila odpravnino – v šestih mesečnih izplačilih.

Hvala za odgovor!

Pozdravljeni
Stara sem 51 let, letos avgusta mi je umrl mož, ki je bil upokojen po redni poti. Ker imam precejšnje zdravstvene težave me zanima, če lahko zaprosim za vdovsko pokojnino? Ali šele, ko dopolnim 53 let in 6 mesecev? Ali mi medicinska dokumentacija lahko kako pomaga pri tem? Ali lahko namesto v invalidsko upokojitev zaprosim za vdovsko? Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

Vdova oziroma vdovec praviloma pridobi pravico do vdovske pokojnine, če je:

1. dopolnil(a) 53 let in 6 mesecev starosti in

2. ne glede na starost, če:

je bil(a) do smrti zavarovanca ali uživalca pravic popolnoma nezmožen(a) za delo ali je to postal(a) v enem letu po njegovi smrti ali
ji/mu je po smrti zavarovanca ali uživalca pravic ostalotrok ali več otrok, ki imajo pravico do družinske pokojnine, vdova oziroma vdovec pa jih je dolžan(a) preživljati. V primeru, da je v času trajanja na ta način pridobljene pravice do vdovske pokojnine postal(a) popolnoma nezmožen(a) za delo, obdrži pravico do pokojnine toliko časa, dokler je podana takšna nezmožnost.

Če je vdova oziroma vdovec med trajanjem pravice do vdovske pokojnine, pridobljene ne glede na njeno/njegovo starost (zaradi popolne nezmožnosti za delo ali otrok, upravičenih do družinske pokojnine, ki jih je dolžan(a) preživljati), dopolnil(a) 53 let in 6 mesecev starosti, to pravico trajno obdrži. V primeru, da ji/mu je tako pridobljena vdovska pokojnina prenehala, še preden je dopolnil(a) 53 let in 6 mesecev starosti, pa jo lahko ob dopolnitvi navedene starosti ponovno uveljavi, če ji/mu je pravica do vdovske pokojnine prenehala potem, ko je že dopolnil(a) 48 let in 6 mesecev starosti.

3. Vdova oziroma vdovec lahko izjemoma pridobi pravico do vdovske pokojnine, vendar šele po poteku čakalne dobe, če do smrti zavarovanca ali uživalca pravic iz invalidskega zavarovanja še ni dopolnil(a) 53 let in 6 mesecev starosti, dopolnil(a) pa je že 48 let in 6 mesecev. Čakalna doba traja do dopolnitve starosti 53 let in 6 mesecev.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

Vdova oziroma vdovec praviloma pridobi pravico do vdovske pokojnine, če je:

1. dopolnil(a) 53 let in 6 mesecev starosti in

2. ne glede na starost, če:

je bil(a) do smrti zavarovanca ali uživalca pravic popolnoma nezmožen(a) za delo ali je to postal(a) v enem letu po njegovi smrti ali
ji/mu je po smrti zavarovanca ali uživalca pravic ostalotrok ali več otrok, ki imajo pravico do družinske pokojnine, vdova oziroma vdovec pa jih je dolžan(a) preživljati. V primeru, da je v času trajanja na ta način pridobljene pravice do vdovske pokojnine postal(a) popolnoma nezmožen(a) za delo, obdrži pravico do pokojnine toliko časa, dokler je podana takšna nezmožnost.

Če je vdova oziroma vdovec med trajanjem pravice do vdovske pokojnine, pridobljene ne glede na njeno/njegovo starost (zaradi popolne nezmožnosti za delo ali otrok, upravičenih do družinske pokojnine, ki jih je dolžan(a) preživljati), dopolnil(a) 53 let in 6 mesecev starosti, to pravico trajno obdrži. V primeru, da ji/mu je tako pridobljena vdovska pokojnina prenehala, še preden je dopolnil(a) 53 let in 6 mesecev starosti, pa jo lahko ob dopolnitvi navedene starosti ponovno uveljavi, če ji/mu je pravica do vdovske pokojnine prenehala potem, ko je že dopolnil(a) 48 let in 6 mesecev starosti.

3. Vdova oziroma vdovec lahko izjemoma pridobi pravico do vdovske pokojnine, vendar šele po poteku čakalne dobe, če do smrti zavarovanca ali uživalca pravic iz invalidskega zavarovanja še ni dopolnil(a) 53 let in 6 mesecev starosti, dopolnil(a) pa je že 48 let in 6 mesecev. Čakalna doba traja do dopolnitve starosti 53 let in 6 mesecev.

S spoštovanjem!

pozdravljeni!
Sem stara 54 let in prejemam vdovsko pokojnino.Do oktobra 2013 sem bila zaposlena in imam delovne dobe 36 let 5 mesecev in 5 dni.Zanima me ,ali sem upravičena tudi do dela svoje pokojnine. To se pravi cela vdovska in svoje 30%. Prosim za odgovor .Hvala!

Spoštovani,

Če ima vdova ali vdovec poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do predčasne, starostne ali invalidske pokojnine, lahko uživa pokojnino po lastni izbiri. Taki vdovi ali vdovcu pa se lahko, če je to ugodneje, poleg predčasne, starostne ali invalidske pokojnine, izplačuje tudi 15 odstotkov vdovske pokojnine, pri čemer pa ta del ne sme presegati 11,7 odstotka najnižje pokojninske osnove.

Za več informacij se obrnite na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

S spoštovanjem!

Spoštovani,
Ob ločitvi , letos, sva se z možem dogovorila da mi plačuje preživnino v znesku 50 eurov. On je upokojenec,
sama pa sem stara 59 let, brez redne zaposlitve in dohodkov. Preživljam se s pogodbenim in priložnostnim delom. Zanima me, če on umre prej kot jaz, ali mi pripada vdovska pokojnina? Hvala za odgovor.

Spoštovani,

Po smrti zavarovanca oziroma uživalca pravic pridobi pravico do vdovske pokojnine po pogojih, določenih za vdovo oziroma vdovca tudi zakonec, čigar zakon je bil razvezan, če ima po sodni odločbi oziroma po sporazumu pravico do preživnine, ki jo je užival do njegove smrti. Če ima pravico do vdovske pokojnine tudi zakonec iz poznejše zakonske zveze ali zunajzakonski partner, pridobi razvezani zakonec pravico do vdovske pokojnine kot souživalec.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni !

SEM VDOVA STARA 58 LET IN STAROSTNO UPOKOJENA, ŽIVIM Z PARTNERJEM UPOKOJENCEM STAR 61 LET LOČEN…IMAMO VSAK SVOJ NASLOV ŽIVIMO MALO PRI NJEMU MALO PRI MENI, NISMA POREOČENI,, ZANIMA NAS KJE NAREDITI OPOROKO ALI NA KATERI NAČIN DA BI JAZ KOT NJEGOVA ZUNAJZAKONSKA PARTNERICA IMELA PRAVICO DO NJEGOVE POKOJNINE, V PRIMERU DA SE NJEMU KAJ ZGODI.
KATERI DOKOKOMENTI SO POTREBNI ALI PRIČE ..ŽIVIVA TAKO SKORAJ TRI LETA.
NAJLEPŠA HVALA ZA ODGOVOR ..

ŠANTL MARJAN STARO SEJMIŠČE ,,ŠENTERNEJ IN REMENAR DIJAKOVIĆ LJILJANA LOG 28C HRASTNIK

Spoštovani!

Za prejemanje vdovske pokojnine se morate po smrti partnerja obrniti na Zavod za invalidsko in pokojninsko zavarovanje. Oporoka s tem ni povezana.
Vdovska pokojnina je pokojninski prejemek, ki pripada preživeli zakonski partnerici ali partnerju po umrlem zavarovancu ali uživalcu pokojnine, ob izpolnjevanju določenih pogojev pa tudi razvezanemu zakoncu, partnerju v zunajzakonski skupnosti ali partnerju v registrirani istospolni partnerski skupnosti, če izpolnjuje pogoje, ki jih določa zakon. Verjetno vas zanimajo tudi pogoji za pridobitev vdovske pokojnine, zato vam v nadaljevanju posredujem 53. člen Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki to določa:
53. člen ZPIZ-2
(pogoji za pridobitev pravice do vdovske pokojnine)
(1) Vdovsko pokojnino lahko uveljavi vdova ali vdovec umrlega zavarovanca oziroma uživalca pravic:
– če je do njegove smrti dopolnil(a) starost 58 let;
– če je bil(a) do njegove smrti popolnoma nezmožen(a) za delo ali je to postal(a) v enem letu po njegovi smrti;
– če ji(mu) je po njegovi smrti ostal otrok ali več otrok, ki imajo pravico do družinske pokojnine po umrlem, vdova oziroma vdovec pa ima do njih dolžnost preživljanja.
(2) Če postane vdova ali vdovec med trajanjem pravice do vdovske pokojnine po tretji alineji prejšnjega odstavka tega člena popolnoma nezmožen(a) za delo, obdrži pravico do vdovske pokojnine, dokler je podana takšna nezmožnost.
(3) Če vdova ali vdovec do smrti zavarovanca oziroma uživalca pravic, določenih s tem zakonom, ni dopolnil(a) 58 let starosti, dopolnil(a) pa je 53 let starosti, pridobi pravico do vdovske pokojnine, ko dopolni 58 let starosti.
(4) Če vdova ali vdovec med trajanjem pravice do vdovske pokojnine, pridobljene ob pogojih iz druge ali tretje alineje prvega odstavka tega člena, dopolni 58 let starosti, trajno obdrži pravico do vdovske pokojnine. Če ji(mu) ta pravica preneha pred dopolnjenim 58. letom, toda po dopolnjenem 53. letu, jo lahko znova uveljavi, ko dopolni 58 let starosti.

Oporoka pri tem ne igra nobene vloge. Oporoka je zgolj dokument, v katerem določi kdo naj deduje njegovo premoženje po njegovi smrti. Oporoka se lahko sestavi tako, da jo oseba napiše lastoročno in se nanjo podpiše. Dobro je, če je v oporoki naveden tudi kraj in datum njene sestave.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni
Sem zaposlena, imam mladoletno hčer, pred kratkim pa sem postala vdova.
Hči že prejema 70% pokojnine po pok.očetu. Ali tudi meni pripada deset procentov, tako da bi skupaj prejemali 80% te pokojnine?, ali bi res morala za dodatnih 10%, biti nezaposlena?!
Hvala za odgovor

Spoštovani!

Predlagamo vam, da se v zvezi s tem vprašanjem obrnete na ZPIZ. Zahtevajte naj vam preverijo ali izpolnjujete pogoje za pridobitev vdovske pokojnine.

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v 53. členu določa pogoje za pridobitev pravice do vdovske pokojnine. Med drugim navaja, da vdova umrlega zavarovanca lahko uveljavi vdovsko pokojnino če ji(mu) je po njegovi smrti ostal otrok ali več otrok, ki imajo pravico do družinske pokojnine po umrlem, vdova oziroma vdovec pa ima do njih dolžnost preživljanja.

S spoštovanjem!

Spoštovani,
zanima me, kdaj bom izpolnila pogoje za pridobitev vdovske pokojnine po izvenzakonskem upokojenem partnerju (več kot 22 let zveze). Marca 2017 bom dopolnila 55 let. Delam po 4 ure in imam priznano invalidnost III.kategorije. Imam 33 let pokojninske dobe.
Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Vdovska pokojnina je pokojninski prejemek, ki pripada preživeli zakonski partnerici ali partnerju po umrlem zavarovancu ali uživalcu pokojnine, ob izpolnjevanju določenih pogojev pa tudi razvezanemu zakoncu, partnerju v zunajzakonski skupnosti ali partnerju v registrirani istospolni partnerski skupnosti, če izpolnjuje pogoje, ki jih določa zakon. V nadaljevanju vam posredujem relevantni člen iz zakona (ZPIZ-2) o pogojih za pridobitev vdovske pokojnine:

1. Vdovska pokojnina
53. člen
(pogoji za pridobitev pravice do vdovske pokojnine)

(1) Vdovsko pokojnino lahko uveljavi vdova ali vdovec umrlega zavarovanca oziroma uživalca pravic:
– če je do njegove smrti dopolnil(a) starost 58 let;
– če je bil(a) do njegove smrti popolnoma nezmožen(a) za delo ali je to postal(a) v enem letu po njegovi smrti;
– če ji(mu) je po njegovi smrti ostal otrok ali več otrok, ki imajo pravico do družinske pokojnine po umrlem, vdova oziroma vdovec pa ima do njih dolžnost preživljanja.
(2) Če postane vdova ali vdovec med trajanjem pravice do vdovske pokojnine po tretji alineji prejšnjega odstavka tega člena popolnoma nezmožen(a) za delo, obdrži pravico do vdovske pokojnine, dokler je podana takšna nezmožnost.
(3) Če vdova ali vdovec do smrti zavarovanca oziroma uživalca pravic, določenih s tem zakonom, ni dopolnil(a) 58 let starosti, dopolnil(a) pa je 53 let starosti, pridobi pravico do vdovske pokojnine, ko dopolni 58 let starosti.
(4) Če vdova ali vdovec med trajanjem pravice do vdovske pokojnine, pridobljene ob pogojih iz druge ali tretje alineje prvega odstavka tega člena, dopolni 58 let starosti, trajno obdrži pravico do vdovske pokojnine. Če ji(mu) ta pravica preneha pred dopolnjenim 58. letom, toda po dopolnjenem 53. letu, jo lahko znova uveljavi, ko dopolni 58 let starosti.

Zaradi stalnega spreminjanja zakonodaje vam priporočamo, da se za natančen odgovor obrnete direktno na ZPIZ, saj se pogoji spreminjajo iz leta v leto in je potrebno obstoj pravice presojati po zakonu, ki je veljal v trenutku smrti vašega partnerja.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close