ve ste res neverjetne!!!
Samo tole bi še rekla, poetm pa bom zaključila to temo, ker se z nekaterimi od vas očitno ne da pogovarjat. Samo napadat znate.
Rada bi povedala tudi to, da je LUCY zelo lepo napisala svoje pismo tolerance in da se pod vse podpišem. Tudi sama sem imela priložnost preživet nekaj časa na kmetiji in ni bilo lepšega kot valčjati se s pusjki, molzt kravice in direktno izpod njih piti mleko, skakat po senikih….. Ja, nisem bila ves čas samo “mestna dekla” in snobovka kot ste me nekatere okarakterizirale. Ampak na tej kmetiji smo hodili na WC na štrbunk in ne v dnevno sobo.
Bi pa rada pripomnila (seveda to niste mogle vedeti, ker morda ni bilo mogoče razbrati iz mojega pisma), da si nekatere pač očitno ne znate predstavljati in nimate osnovnega pojma kaj pomeni ALKOHOLIK.
Dedek alkoholik, kot jaz vidim svojega tasta pomeni:
– da se zgodi, da pelješ svojo 3 leta staro vnukinjo v bife, kjer drugim pijancem svoje zizike kaže (morda povsem nedožno in simpatično za koga, ampak za mene pa pač ne);
– da se zgodi, da mora otrok čez njega stopit, ko on leži na tleh in se dere :”kurb…., marš…. vse ste….!”, njegova žena pa vpije: “Ubila te bom. Bejš…..!”
– ….pa še bi lahko naštevala, še posebno o odnosu do otrk, ki pač nis tako idelane “dedko babiški” kot si v predstavljate oziroma kot si vsi želimo. Na žalost je lahko tudi tako.
Oprostite spoštovane dame, mame in babice. Za mene to niti slučajno ni zdravo okolje in me prav zanima, če bi ve svojega otroka spustile tja. Mislim, da ne.
In ja, ne vem zakaj me ne marajo. Zao, ker bi bila jaz slab človek zagotovo ne! Jaz jim nisem storila nič hudega in ne glede na to, kakšen odnoos oni gojijo do mene in kaj si jaz v resnici mislim o njih, ponavljam: še nikoli nisem bila ne predrzna, ne nespoštljiva, ne osorna.
Mislim pa , da me tako ali tako ne bodo nikoli marali, ampak ne zato kot ve mislite, ampak zato, ker njihov sin pri nas doma tudi kaj skuha, zato ker tudi jaz k bajti denar nosim in sem po moje zaradi tega v njihovih očeh slaba gospodinja, žena in mama, zato ker se nisem z njihovim sinom preselila v njihovo hišo (v klet, kot nama je bilo ponujeno), ampak sem njihovega sina odpeljala stran od hiše…..
Tudi ne razumem zakaj naj bi bili po vaše vedno samo mladi ljudje zlobni. A stari pa ne morejo bit ali kako?
pa lep pozdrav
Sicer pa ni bil moj “point” v tem, ampak kot sem rekla v povsem drugem problemu, zagati v kateri sem se pač znašla zdaj, ko želim svojem otroku najboljše.
Spodnjo debato sem spremljala, oglasila se pa nisem.
Vsaka ima po svoje prav, vendar nobena ne pozna situacije tako kot ti. Zato je lahko soditi in pavšalno obsojati.
Verjetno bi dobila drugačne odgovore, če bi zadevo že na začetku opisala tako kot zdaj.
In imaš popolnoma prav, jaz tudi ne bi dovolila, da bi naša triletnica kazala zizike v gostilni lokalnim pijančkom, da bi poslušala dretje pijanega deca in se izogibala njegovim izločkom.
Ne, hvala bogu, da imaš možnost, da vse to svojemu otroku prihraniš, tvoj mož je žal ni imel.
Res, da otroka ne bo konec, če ga bo babica malce popestvala, tako kot so napisale nekatere, ampak kašne velike koristi pa od tega tudi ne bo imel.
Otroci prenesejo še marsikaj več kot je pestovanje umazane babice in dretje zapitega dedka, ampak če jim lahko to prihranimo …
In jaz ne mislim, niti da si snobovska, niti, da si nespoštljiva, si samo mama, ki želi svojemu otroku najboljše in ga ne želi izpostavljati neprimernemu okolju, hvala bogu. Včasih je pač potrebno sprejeti odločitve, ki bolijo, so pa nujne.
V vsej situaciji je verjetno še najtežje tvojemu možu, ki si morda vseeno zasluži malce več tvoje potrpežljivosti in razumevanja.
hvala:
Ja, mojemu možu ni bilo lako prej, ko je znjimi živel in mu ni lahko zdaj. ravno zato, da bi mu prihranila še tole sol na rane, pa se nisem predstavila.
Se pa strinjam, da bi lahko bila bolj potrpežljiva in razumevajoča, da bi lahko bila boljša kot sem. Se trudim, čeprav mi zaenkrat ne uspeva ravno idealno.
Tako kot silvy sem tudi jaz spremljala debato,oglasila se pa nisem.Ampak zdaj pa mi malo pritisk narašča.
Okrog 50 odg. je dobila Skr bna,naj si poišče privat varstvo,ker je “treba njeno mamo ignorirat”.Zato ker mora okna umivati,ko je treba taščo v bolnico peljat.Skr bna,sočustvujem s tabo,ker imam isto mamo in moje pisanje ne leti nate.
Po drugi strani pa svetujejo tebi,da otroka pelji v tisti kaos.
Res mi ni več jasno.
Sem pa na tvoji strani.
Veš, sprašujem se, kako bi se obnašale v taki situaciji spoštovane ostale. Tudi jaz ne bi pustila svojega otroka pijanemu dedku, ki šlata svojo snaho in vozi vnučke v gostilno.
In mi ni jasno, zakaj se nekatere tako razburjajo in delajo plemenite, ko same niso v taki godlji.
Imamo alkoholika v družini, ki pa je prikrit in čist, ampak komaj ve, da smo tam in jaz samo čakam kdaj bo miši kaj vprašal. Ker reče, da ni fajn in se takrat tudi noče crkljati in kar gre stran. Pa ni nikoli od naju kaj slišala, samo otrok čuti in naju samo debelo gleda, ko vidi da njen bližnji komaj sedi in kaj izusti.
In je mučno in hudo, ko jo stokrat eno in isto vpraša in vem, da so naši obiski zaželjeni, ampak bog ne daj vzdržati se alkohola ta dan.
Sama, hvala bogu, nimam neposredne izkušnje z alkoholiki v družini.
Imam pa prijateljico, katere oče je bil hud alkoholik, zdaj je žal (ali pa na srečo) pokojni.
In potrebno je razumeti samo eno, ti ljudje so bolani, alkoholizem, pa tudi druge vrste zasvojenosti, je bolezen in dokler se je prizadeti ne zave in ne privoli v zdravljenje, lahko njegovi bližnji naredijo samo dve stvari, ali mu kao stojijo ob strani in ga tako v svoji zasvojenosti nehote podpirajo, ali pa se mu odrečejo in čakajo in upajo, da bo zasvojenec sam spoznal, da tako ne gre več naprej. In so mu na razpolaga takrat, ko zasvojenec spregleda.
Svetujem vam, da kdaj obiščete forum droge, preberite si trpljenje mater in očetov, ki so se odpovedali svojim otrokom narkomanom in tako preprečili propad celotne družine.
In tudi sama ne razumem, kako lahko trdite, da je potrebno z egocentrično mamo pretrgati vse stike, k alkoholiziranim in zanemarjenim starim staršem pa je potrebno voditi svoje otroke.
Tudi jaz sem ena tistih, ki se v prejšnjo debato nisem vmešala. Je že tako, da papir vse prenese, tipkovnice pa zgleda še več. In ljudje s’m’o, skriti za anonimnostjo hitro polni dobrih nasvetov-seveda za druge. Je pa tudi res, da od istih nickov včasih pade toliko kontraverznih nasvetov, da se samo čudiš. In če pač postaviš vprašanje na forum tudi dobiš odgovore vseh vrst. Seveda tudi precej takih, ki ti jih avtorji ne bi nikoli ne bi povedali v obraz. To moraš vzeti v zakup že v štartu.
Iskreno povedano ne vem, kako bi reagirala v tvoji situaciji. Na srečo nimam takih in niti podobnih izkušenj. Zato na prejšnjo temo niti nisem odgovarjala.
tiste debate nisem spremljala, vendar vedi, da jaz NIKAKOR ne bi otroka pustila v varstvo pijancu, niti ga NIKOLI ne bi pustila v varstvu kjer je dobesedno svinjarija, niti ga ne bi zavestno izpostavljala kletvicam…
In prav je, da svojemu otroku želiš samo najboljše!
Nič ne bo zamudil, če ne bo gledal dedka – pijanca.
Mnogo težje mu bo, če bi ga gledal in prenašal vse neokusnosti!
Morda se katere res ne zavedajo in menijo, da otroci nič ne vidijo, nič ne opazijo, nič ne občutijo,… Brez skrbi, vse opazijo in težke stvari jih prizadanejo.
Še ena,ki se v prejšnjo debato ni vključila.
Zakaj ne?Zato,ker težko rečem kaj bi v takšni situaciji naredila.Najbrž bi zaradi partnerja šla,ampak za čisto kratek čas.Tako,da otroka ne bi bilo treba tam hranit in previjat.
Ampak vse to je govorjenje na pamet.Šele,ko bi na lastne oči videla umazanijo,pijanega tasta…..bi lahko rekla tako in tako.
Je pa na forumu tako,izpostaviš problem,vsak ga vidi s svojimi očmi in potem so mnenja taka in drugačna.
Želim ti,da bi se dobro odločila in našla kompromis,ki bo dober zate in za moža.
Ne bom sodil o tvoji temi in o odgovorih na njo.
Sodil bom nekaj drugega.
Navadna limona si. Ker se skrivas za drugim imenom, ker skrivas stvari pred svojim mozem, ker ze dva dni jokas po dolgem in pocez, ker se jih nekaj ni strinjalo s teboj.
Prenesi vse odgovore kot odrasla oseba, jih sprejmi za svoje ali pa tudi ne, se z njimi strinjaj ali pa ne in ne cmeri pa za vsako figo, ki ti jo kdo podtakne pod nos.
Ocka
V redu, sem limona, ampak a bi bila kaj manj, če bi si nadela svoj pravi nick – bime poznal ali kaj? V vsakem primeru bi za vas ostala le še en anonimnež na forumu. Tudi ti nisi zame nič drugega kot Ocka, ki si pod tem psevdonimom dovoli takšno in drugačno pisarjenje.
Da skrivam stvari pred svojim možem; a ti pa svoji ženi ne bi prihranil te bolečine, ko bi ji priznal kaj si misliš o njenih starših. verjetno ji vsega pač ne poveš zakaj, če pa ni potrebno. Zakaj pa ji ne bi česa prihranil? Ali pač zliješ ves gnoj, ki ga prineseš iz službe ali pa kje drugje na njo ali kako?
Res se nočem kregat in sem res hotela že tole zaključit, ampak sem ti morala odgovorit.
Ne vidim razloga, da bi se skrival za kakrsnokoli fasado, najmanj mi je to potrebno doma.
Zlivanje gnoja… Ce stvar ze pririne tako dalec, da sem tecen zaradi xy stvari, potem doma povem, da imam pac slab dan zavoljo tega ali onega (ceprav ne pomnim, kdaj sem to moral nazadnje naredit). Tako je moje obnasanje, moja neprava reakcija na karkoli banalnega razumljena. Ce zadevo skrivam, sem v enem zamahu zaj…. sebe in svojo okolico. Pazim na svoje obnasanje, ga verjetno ne skrijem dovolj dobro, odreagiram bedno, cudno, narobe skratka, potem pa se okolica (druzina, prijatelji) sprasuje, kaj delajo narobe!? Slednja situacija je zgolj hipoteza (vsaj iz mojega aspekta), zato ne stojim cisto za njo. Predvidevam pa, da je tako.
S smehom skozi life, pa gre kot namazano!
Ocka
A se samo meni zdi, ali današnjega mojega sporočila ni nihče prebral???????????????????????
primož
Majula! Znana mi je plat zgodbe, ki jo preživlja tvoj mož. Če se zaveda, kakšni so njegovi starši (če je kolčkej normalen, se), mu ni treba še povedati. Moj foter je tudi alkoholik. Nasilen. Vem, da je alkoholik, ni potebno, da bi mi še mož to povedal. Samo enkrat je mojega sina (takrat starega okoli eno leto) peljal v gostilno, in že ga nikoli več ni dobil v varstvo. In ker je bil že takrat v penziji, je bilo zelo očitno, zakaj ga ne dobi. Obiščemo ga dvakrat letno, na pol ure ali kaj takega, takrat ko vem, da je trezen. Ne razlagam mu, zakaj nas ni. Saj se zaveda, kadar si hoče priznati.
In že pri enem letu je otrok vedel, kdaj je dedek pijan in ga ni niti pogledal. Pa čeprav ga je otrok sicer oboževal.
Otroku prihrani pogled na dedka pijanca, če le lahko, saj spomin nanj ostane. Upam, da se mož strinja z redkimi obiski.
Draga Majula !
Jaz te pa popolnoma razumem – imam nekako zelo podobne težave kot ti oz. sem jih imela. Tašča (pokojna) pijanka, tast nič boljši od nje (kvečjemu še slabši), da o higieni v njegovem domu sploh ne govorim.
Sedaj se tudi mojemu možu gravža, da bi šel pri njem na stranišče, vode v kuhinji sploh nima, tuširanje – ,…
Skratrka, tudi mene tast ne mara, jaz pa njega ne. Ko ga vidim, ga pozdravim, par vljudnostnih besed in sva zaključila.
Na obisk k njemu ne grem, gre samo moj mož in sedaj tudi pikica, ki je strara že leto. Jaz pa grem k njemu samo za novo leto (pa še to ne vedno). Skratka, saj vidiš, da sem na zelo podobnem kot ti in bi ti lahko pisala cele romane, pa….
Skratka jaz te popolnoma razumem in te podpiram pri tvojih odločitvahh-
LP in lepe praznike ti želim.