Naslovnica Forum Starševski čvek Večerja = kuhano + zdravo = ?

Večerja = kuhano + zdravo = ?

Kaj skuhate za večerjo, da je kolikor tolikor zdravo?

Pri nas so to večinoma mlečne stvari, ki pa so precej nasitne in enolične (vedno melko zraven): mlečen riž, mlečen gres, mlečni močnik, mlečna kaša, mleko + polenta ipd.

Kaj še lahko skuham, pa da je bolj zdravo?

Saj so zdrave, a kar naprej-pa spet niso “zdrave”. To se mi zdi bolj za včasih, ko ni časa, ideje.Večerje kuham bolj lahke, nekomplicirane,hitro pripravljene. Zelenjavne juhe,makarone na 100+1 način, rižoto, kuhano zelenjavo+meso,pa solata ne sme manjkati. Vse je hitro pripravljeno, dokaz zdravo…Pri kuhi ne uporabljam kock, raznih umetnih dodatkov.

Tudi naše večerje so katastrofalno nasitne, da ne rečem kar konkretno redilne. Jemo pa:
palačinke
šmorn + kompot
testenine z drobtinicami in sladkorjem + kompot
pečene jajčke + kruh
tople sendviče
hrenovke na različne načine + kruh
paštete in ostale namaze na kruhu
ogromne količine mleka vključujemo povsod

Ja, se je za zamislit ampak če res nimam nobene pametne ideje kaj narediti pa da ni tako zelo nezdravo/kalorično.
Torej bi tudi jaz prosila za bolj zdrave recepte. Hvala.

Vaše večerje so katastrofalno nasitne, da ne rečem kar konkretno redilne samo in edino le, če z večerjo vnesete višek kalorij. Drugače ni s takimi večerjami popolnoma nič narobe. Zmanjšajte količine (če se kdo od vas redi), pa bodo čisto ok.

Sicer pa je bila včeraj enaka tema, kaj kuhat za večerjo…

Poskusi kdaj kus-kus, pa ajdovo kašo. Lahko pa je samo popečena polenta (rumena ali bela), morda daš nanjo malo narobanega sira ali pa zelenjavo.

Pečena zelenjava, pa makaronovo ali riževa solata.

Ob kateri uri pa vi to jeste?

U šit, pr nas mamo tako za južno 😮ooo

Odrasli tamanimo solato na 100 in ne način: paradajz, zeleno, rukolo, radič, malancane, bučke, artičoke, kapre, olive, pa razne kombinacije solat s sirom ali kakim “rezanci” mesa ali šunke, koruze, leče itd. Testenin ne jemo nikoli za večerjo, na vsake kvatre kake palačinke, tudi šmorn ob predpogoju, da smo popoldan fino migali. Otroci jedo različno, včasih eno od variant juh, včasih polnozrnate variante kruha s kakim namazom, tudi mlečni gres/riž, kosmiče (ovsene, prosene, ajdove, ječmenove) s suhim sadjem ali brez, ene 2 x na mesec hrenovko- predvsem je vsak dan nekaj drugega. Ker so otroci nonstop v pogonu in je kosilo kar zgodaj, okoli 12. ure, imamo popoldan sadno malico, večerja pa je zanje bolj “konkretna”, kot za odrasle, še vedno pa ne tako močna kot kosilo.

Jaz imam z manjšim sinom kosilo ob 12, večji sin v vrtcu prav tako. Potem je popoldanska malica,ki je 99{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} sadje.

Večerja je od pol šestih do šestih enkrat:

-različne zelenjavne juhe
-solate( večji sin ima zelo rad mešanico koruzo,čičerike in fižola)
-palačinke(1x na teden)
-pečene jajčke(1x na teden)
-gres
– kuhana ajdova kaša z maslom,zraven pa koruzno solato
-v sezoni paradižnikovo solato
-danes bom naredila špargljovo juho
-včasih kaj ostane od mojega kosila( ričet,fižolova juha,goveja juha s cmoki)
– šejk od banan,surovo jajce,mleko,kokosovega olja, zraven mu dam pa še vafelj
– kosmiče,brusnice,orehe,banano in mleko
-špinača pa krompir
-hrenovke(1x na 14 dni)
-rižev narastek(1x na 14 dni)
-testenine z maslom pa solato
-v sezoni kuhano repo pa krompir
-pečeni file ribe pa solato
– šmorn s skuto
– potem so tu še jogurti, pa kruh z marmelado, medom,maslom
-pečena jetra pa solata

Uporabljam surovo mleko,integrirane testenine,kruh pečem doma. Sama te večerje ne jem. Bi bila takoj na 100 kg:)))))) Jesta sinova, stara 2 in 4 leta. Salame,paštete so samo za tam pa tam kdaj. Poskušam kuhati čim bolj sezonsko zelenjavo. Zbiranja ni,to kar je na mizi se je. Prej se malo z večjim sinom pogovarjam, da vidim kaj bi jedel. Pogledam kaj je jedel v vrtcu pa skombiniram nekaj. Nobeden od njiju nima težave s kg,sta povprečno zdrava in navita ko raketa:))))))))

Predvsem gledam na sestavine,mleko,jajca kupujem od preverjenega kmeta. Skuto delam sama doma. Testenine kupujem v Šparu bio,integrirane.
V zelenjavne juhe zakuham enkrat proseno kašo,pa piro,ajdovo kašo,ješprenj….
Marmelade imamo domače,z malo sladkorja,brez dodatkov,bio rjavi sladkor. Palačinke,šmorn sladkam z javorjevim sirupom. Za peko palačink in šmorna uporabljam kokosvo olje. Za kuho olivno.

Veliko sem že spremenila v naši prehrani,pa me še veliko čaka. Želim, da bi se izognila pasteriziranim izdelkom, da bi kupovala bio meso in salame in da bi večkrat v tednu jedli morske stvari. Predvsem časovno mi to ne steče,da grem na trg v Celje ali Ljubljano. Imam pa v planu.

N

Potem pa so polemike in katastrofalni podatki o predebelih ljudeh, zlasti otrocih.

Takšne večerje kot jih omenjate zgoraj, imam jaz za kosilo. Če vaš otrok je v vrtcu/šoli, doma pa še takšno večerjo in vmes sigurno kakšna sladkarijo, sladoled, potem se čudim, da otroci niso še debelejši.

No, da ne govorim o tem, da je vsak 3 post na forumu kako naj shujšam in kako že komaj čakate na trgovino za debele.

Kruh pa še nekaj (paštete, salame, hrenovke, sir, evrokrem…) ali čokolino, jogurt in konec 🙂)) enkrat mesečno naredim palačinke in to je to!

Pri nas so večerje enako obilne kot kosilo.
Velikokrat pečene ribe (morske ali sladkovodne) s krompirjem in blitvo ali brez, testenine, tudi zrezke (piščančje ali goveje) z raznimi prilogami, domače pizze, torteline, sem in tja ocvrta jajčka s popečenim zeljem ali bučkami, včeraj smo jedli pohane malancane, ni da ni, da ne bi jedli za večerjo. Smo kot kobilice – jemo veliko in smo tudi poskočni. Otroka zgledata skoraj podhranjena.

Jemo ob sedmih, pol osmih. Odvisno, kako hitro utegnem skuhat. Skratka, vsi imamo presnovo kot ptički not- ven. Tako, da se ni kaj za zgražat. Vsak je po svoje uštiman. Prav vse pokurimo in smo ena suha familija in človek res težko verjame, da toliko pojemo – sploh otroka v starosti 10 in 12 let. Ne bi pa niti omenjala, da ni šans, da bi zaspala s praznim želodcem – potem se spavim v hladilnik sredi noči ali pa takoj po seksu. pač rabim. Kile? Lahko bi imela kako kilco več … sam je kar ni.

Mlečne stvari(gres,riž) redijo. Poznam otroke, ki so to jedli vsak dan za večerjo (pa še kak čokolešnik), vsi so bili zelo močni, nekateri celo debeli. Ni mi sicer jasno, kako lahko otroku vsak večer to kuhaš, a se zgodi !?

Pri nas so večerje enako obilne kot kosilo.
Velikokrat pečene ribe (morske ali sladkovodne) s krompirjem in blitvo ali brez, testenine, tudi zrezke (piščančje ali goveje) z raznimi prilogami, domače pizze, torteline, sem in tja ocvrta jajčka s popečenim zeljem ali bučkami, včeraj smo jedli pohane malancane, ni da ni, da ne bi jedli za večerjo. Smo kot kobilice – jemo veliko in smo tudi poskočni. Otroka zgledata skoraj podhranjena.

Jemo ob sedmih, pol osmih. Odvisno, kako hitro utegnem skuhat. Skratka, vsi imamo presnovo kot ptički not- ven. Tako, da se ni kaj za zgražat. Vsak je po svoje uštiman. Prav vse pokurimo in smo ena suha familija in človek res težko verjame, da toliko pojemo – sploh otroka v starosti 10 in 12 let. Ne bi pa niti omenjala, da ni šans, da bi zaspala s praznim želodcem – potem se spavim v hladilnik sredi noči ali pa takoj po seksu. pač rabim. Kile? Lahko bi imela kako kilco več … sam je kar ni.[/quote]

Ste pač eni REDKIH srečnežev. To trditev potrjuje tudi vsakdanji pogled na mimoidoče otroke, mladostnike in odrasle.

V službi otepam jabolka, jogurt, včasih solato. In potem je ob cca 17.30 pozno kosilo oz. hitra večerja- in to je to. Otroka pojesta kaj malega od tega, ker imata v šoli PP. Nikoli pa ne jemo pred spanjem, ker se mi zdi, da hrana čisto predrami? Pri nas tudi ni palačink, zdrobov, polent, šmornov… ker nismo tako srečni kot nekateri in moramo kar migat in zdravo jest, da smo ok postave. Torej- smo sicer vitki, a če bi drugače jedli, bi bili vsi bolj polni, tega pa si tudi ne želim 🙁

Jemo pa: solate… če so s kako tuno ali popečenim mesom, je to samostojna jed. Zelenjavo na sto in en način. Pusto meso, kako juho… pa obvezno kombinirano. Nikoli npr. meso+OH skupaj (oz. škrob). Če že so polnovredne testenine (se izogibamo), potem nič beljakovinskega zraven…
Včasih pa rata, da gremo spat brez večerje… potem se drugo jutro super počutim. Saj bo kdo rekel, da sva z možem obsedena, sam jaz res nočem bit bajsa, to bi me čist potrlo, če pa bi jedla drugače, kot jemo, bi pač bila bajsika-to je pa dejstvo. Nimam nič proti debelim, sploh nimam predsodkov, sam HB, da nisem ena izmed njih.

Zavidam tistim, ki lahko jeste zdrob, mlečni riž, šmorn, knedlce… jaz bi bila ko knedlc, če bi to jedla:-(.

in potem cel dan kuhaš ali kako??

[url=http://tickers.families.com][img]http://tac.families.com/ezb/905782.png[/img][/url]

Kuham večerje, v povprečju porabim za kuhanje pol ure,slabe pol ure. Ne delam nič “kumštnega”, tudi ni redilno,je pa kar zdravo. Kuham “cele dneve” ob sobotah,bolj ob nedeljah- če smo doma. Takrat pa kosilo, za večerjo pa pojemo kaj na hitro.

Vau, noro! Jaz še med vikendom ne kuham toliko!

Večerje so pri nas vedno lahke:
– musli z jogurtom,
– skuta s sadjem,
– kosmiči na mleku ali mlečni zdrob ali močnik,
– zelenjavna juha (brokolijeva ali cvetačna),
– polenta in mleko,
– včasih samo sadje (npr. banane),
– riž z grahom,
– paradižnikova solata,
– včasih toast s sirom in kuhanim pršutom (max 1x na mesec).

Vsi jemo kosilo v službi/šoli, zato si ne predstavljam, da bi za zvečer pekla zrezke in krompir in vse živo. Pa tudi jem kosilo zelo zgodaj (pred 12h), da ne bo pomote.