Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika večerja z uspehom

večerja z uspehom

Punce pomoč!

Mi prosim pomagate z idejo kaj bi pripravila prijatelju za večerjo, da bi naredila vtis? Nisem čisti začetnik v kuhinji, fino bi bilo, da bi bilo kaj lažjega (mislim, da ne bi obležalo v želodcu). Problem mi je kuhati predjed / juho, glavno jed, sladico – za dva, ker vedno skuham za 4 ;(.

V naprej vsem Hvala!

Odvisno, kakšen vtis bi želela narediti, odvisno je tudi ali sta vsejedca ali ne, premalo informacij si dala a vseeno

Moj predlog:
Topla predjed: naredi lahko zelenjavno juho za začetek (na žlici olivnega olja prepraži dve žlici pšeničnega zdroga, toliko da zadiši (ne sme preveč zarumeneti), dodaj en nariban korenček in pest sesekljanega peteršilja), dodaj še eno zelenjavno kocko in zalij s cca o,5l vode., kuhaj cca 10 minut. To juho lahko estetsko obogatiš tako, da iz korenčka narežeš tanke ploščice, jih oblikuj v obliko srčka, ali kar kocke ali trikotnike in jih daj v juho.
ali: na žaru pečen sir z popečenimi šampinjoni na posteljici iz rukole.
Za žar je odločen olimski sir, ki ga narežeš na kocke (cca 3 – 3 cm, debelina 0,4 mm) ali srčke ali kakšne druge zanimive oblike, na hitro popeci na čisto malo olivnega olja v ponvi ali na žaru,da rahlo zarumeni, pred tem prepraži šampinjone narezane na tanke rezine, na žlici olivnega olja, na koncu pečenja jih posoli in dodaj malo česna v prahu in malo popopraj in dodaj pecej sesekljanega peteršilja. Na krožnik dekorativno naloži oprano in odcejeno rukolo nanjo položiš popečene rezine sira in zraven kupček prepraženih šampinjonov, zraven se prileže polsuho belo vino.

ali narediš le hladno predjed: rezine mozarele pokapaj z olivnim olje, potresi z baziliko, dekorativno naloži na krožnik, vmes dodaj paradižnik narezan na rezine, prav tako pokapan z olivnim oljem, rahlo psoljen, morda malce posut s česnom v prahu in baziliko.

Za glavno jed “piščančji žur” (kulinarika): Fileje piščančjih prsi nareži na zrezke oz. medaljone, na hitro popeci na žlici olja v ponvi, nato jih zloži drugega poleg drugega v pekač, malo posoli, dodaj malo česna v prahu,na vsakega položi rezino pršuta, rezino sira, vse skupaj zalij s smetano za kuhanje, in speci v pečici. Prilogo lahko narediš kar zraven, na en konec pekača naložiš fileje z dodatki, na drug konec pekača pa predhodno (cca 15 minut) kuhan na kose narezan krompir in speci skupaj. Lahko za prilogo ponudiš tudi riž in kakšno zelenjavno prilogo, ter solato.

Morda pa bi bolj ustrezala kakšna ribja jed, losos pečen v soli.

Za sladico pa ponudi jagode s sladoledom.

Uspešno pri pripravi in lep večer.

Hvala O-O!
Hladna predjedjed ful dostkrat pride prav za “finger food”.
Sirček – sigurno bom sprobala!
Piščanca jaz delam tko, da dam na medaljone rezino sira, šunke, žlico kisle smetane in parmezan – direkt v pečico, pa še stoji lahko (da v naprej pripraviš) …

Ribe se dobro slišijo.. tuki pa nisem tok močna, razen postrv v foliji, samo ta kvizko je že porabljen!

V mislih pa sem imela kaj k v očke pade na prvi pogled ko daš na mizo…

Tudi preprosto jed lahko zanimivo postrežeš, izbereš poseben jedilni pribor, krožnike posebnih barv in oblik, na zanimiv način dekorirano mizo (cvetje, listi vrtnic posute po enobarvnem prtu, dekoracija s peskom, itd….. tudi hrano na krožniku dekoriraš s pisano zelenjavo (korenček, paprika, rukola, redkvica, …), poskrbiš za primerno osvetlitev, glazbo, …

Če tako večerjo prakticiraš večkrat, lahko imaš tematske večere, enkrat je tipična slovenska domača hrana (štruklji, močnik,žganci, itd…), potem tuje kuhinje (italjanska, kitajska, mehiška, itd.), lahko imaš mesno večerjo, drugič brezmesno, lahko pripravljaš večerje po “barvi”, rdeča, zelena, rumena (pripraviš večino jedi tematsko obarvanih):
– (paradižnikova juha, temno meso v omaki, pesa ali paradižnik v solati,…,
-(špinačna juha, špinačni ali bučni njoki, perutninski zrezki ali zelenjavni polpeti in zelena omaka (čemaževa, špinačna, koprivna, bučna,…)
-(korenčkova juha, rižota z korenjem, kolerabo, rumeno papriko, polenta z zelenjavno prilogo, …)

Pogosto “SO PREPROSTE STVARI NAJBOLJ UČINKOVITE”.

Še nekaj idej, za lahko večerjo.

fondi:

RIŽOTA S POROM IN LOSOSOM

Lososa lahko zamenjamo s kozicami

Sestavine: 22 dag riža, 40 dag lososovega fileja brez kože, 2 malo večja pora, 1 čebula, 1 dl suhega belega vina, 8 dl zelenjavne jušne osnove, 5 dag masla, parmezan, sol, poper.
Lososa očistimo narežemo na koščke. Por očistimo in narežemo na kolesca. Čebulo nasekljamo. Polovico masla segrejemo, dodamo čebulo in por ter dušimo pet minut. Dodamo riž in zalijemo z vinom.
Ko vino izpari, prilijemo malo jušno osnovo in dušimo približno 20 minut, vmes pa zalivamo z jušno osnovo. Na preostalem maslu popečemo koščke lososa, jih solimo in vmešamo v rižoto. Začinimo s poprom in potresemo z naribanim parmezanom.
Lososa po želji zamenjamo s kozicami ali dimljenim lososom.
Zalijemo s suhim belim vinom.

ali

REZANCI S TUNINO IN PARMEZANOM

Za ljubitelje testenin in druge uživače

Sestavine: 40 dag šiorkih jajčnih rezancev, 3 male pločevinke tunine, 2 žlici olivnega olja, 1 dl smetane, 2 stroka česna, nekaj vejic peteršilja, parmezan, kajenski poper, sol.
Rezance skuhamo v osoljenem kropu. Tunino odcedimo, jo pretlačimo z vilicami in v kozici popražimo na žlici olivnega olja. Začinimo s kajenskim poprom, dodamo stisnjen česen in vmešamo smetano. Kratko pokuhamo in odstavimo. Vmešamo še nasekljan peteršilj.
Rezance odcedimo in zmešamo s tunino omako. Potresemo s parmezanom in takoj postrežemo. Omaki po želji dodamo nekaj žlic koruze, kuhan grah, na kocke narezano papriko, kapre …

za sladico:

ali

New Report

Close