Večina partnerskih zvez se konča po treh letih
Sodeč po neki študiji naj bi ljubezen med dvema trajala max 3 leta, kar je ravno dovolj časa, da se partnerja odločita za naraščaj. Ko ta mine, gresta narazen, mat prevzame skrbništvo nad otroci, foter pa se pobere z bajte in gre živet drugam. Si ljudje poiščejo partnerja samo iz namena reprodukcije, ali je potrebno gledat še kaj drugega zraven ? Stare vrednote so že zdavnaj izumrle, danes ima vsak povprečen 25letnik/letnica ločene starce. Včasih so ljudje ostali skupaj zaradi vere, ki jim je narekovala, da morajo naštepat čim več otrok, danes pa obstaja pravilo 1, 2 otroka na gospodinjstvo (z izjemo držav 3 sveta), marsikdo se jim povsem odpove. Je za to kriv internet ? Facebook, social mediji ? Morda gospodarska kriza, porast feminizma (gender “equality”), upad religije, yolo lifestyle…?
Še en zanimiv komentar:
“With some very rare exceptions, women today are just not marriage material
quality women: great looks, great personality, & trustworthiness…are a very rare combination to find in a woman…although many can put up a front & fool guys”
Zaljubljenost traja do treh (3) let. Ljubezen pa je lahko večna. Statistično se v Nemčiji in Avstriji po dveh letih razdre vsaka druga zveza.
Pri nas je zaradi bolj tradicionalnih pogledov (manj in skoraj nič meščanstva) tega manj in je zakon več ali manj ekonomska zveza.
Moja je boljša kot tvoja.
Vse je res in živite po tej študiji, da ne boste opleli v življenju, kot recimo kulturnež. (odjebi že s tega foruma, idiot zagrenjeni ali pa si plačaj prostitutko, če ti bo ostalo kaj konec meseca)
Kulturneži, spiderji in podobni: nihče vas ne sili v veze, ostanite samski. Zakaj se tako obremenjujete z vezami?
To ni stvar za vas. Škoda časa, ki ga namenjate odpiranju vedno novih tem o vezah. To preprosto ni za vas. Zato pustite to na miru pa je.
Huh, koliko gnojšnice polivate!!! Zakaj?
Dejansko je pa tema dobro zastavljena. Vsak tadrug je samski, no ja ločen; ni pa nujno, da samski… ne rečem pa da naprej prska svoje premoženje… ima lubico, sta fant / punca, partnerja…
Bistveno mi še manjka tukaj, so PREVELIKA pričakovanja v življenju, razlika vrednot med partnerjema, razvajenost in konec koncev omejitve okolja (službe, stanovanja, povezanost širše družine… )
Moja izkušnja, VPRAŠANJE…. ja, sem se selil iz hiše v stanovanje, razlog jasn; se mi zdi, da sem pri 40+ prišel med anarhijo 40+ “tipa študentk”, fejst babe, brez otrok, v stanovanjih z kepicami na 4nogah in no bolj ali manj ohranjene. V tem novem okolju sem jih naštev v 2+tednih več kot 15! Ko mene vidijo z dvema fračama pa smeh, taki pogledi vseh treh… kaj si le mislijo? E to mene zanimajo – kaj si mislijo ko vidijo fotra da ima in skrbi za otroke?
Najslabš se je sam sebi smilit!
Mislim, da je vzrok za razpad vez drugje.
Včasih je bilo preživeti težje in so bile zveze, ki so se kalile ob prebijanju iz meseca v mesec in ob le malo ugodja, bistveno trdnejše. Ženska, ki je ostala sama je res težko spravila otroke do dobre izobrazbe.
Danes pa so premnoga udobja modernega življenja sama po sebi umevna, zato se je tudi odnos do družine močno spremenil. Danes s vse skupaj vrti predvsem v bljižnji okolici ega posameznika in zadovoljevanja le tega.
Saj so bili posebneži, boemi, varallice tudi takrat, a je bilo to rezervirano za res posebne in nemirne duše, ki v resnici niso bile sposobne umirjenega družinskega življenja.
Podiramo vam iluzije o neskočni ljubezni, poštenih zvestih ženskah, večnih zvezah ipd. Spiderji, Kulturneži in podobni nimamo nič s tem, res je, ta razočaranja v partnertskih zvezah, ločitve, boji za skrbništvo otrok, so vaša domena. Očitno niti vam zreležem ne uspe obdržat zveze več od 3eh let…. 🙂
Sprijaznit se bo treba, da današnji časi niso primerljivi več s tistimi izpred 30-40 let. Tko da, sveže ločeni boste, ne glede na trud, kar še naprej sveže ločeni…
Kulturneži in podobni: ne silite se v veze, to ni za vas. Zakaj se kar naprej in vsak dan s tem tako obremenjujete , da morate odpirat polno tem na monu? Verjteno še tudi kje drugje?
Sprijaznite se z dejstvom, da so časi drugačni. V tistih starih časih so skoraj vsi moški prišli do žensk, ker so se ženske preprosto morale poročiti.
Danes pa se ženski ni treba poročiti, samska shaja povsem ok, še bolje. Ker ima čas zase, manj dela, ves denar pa zase. Tako, da luzerski moški ne dobijo žensk. Sprijaznite se s tem. Ženskam se ni treba vezat.
Tebi se je podrla, zdaj si pa drugim fauš in bi še jo ostalim rad podrl. Velik negativizem te je prevzel. To je Tvoja realnost.
Bla bla bla. Tip, ki vsak dan odpira nove in nove teme o vezah, o ženskah – trdi, da mu ni do žensk, da mu ni do veze. Le kdo ti bo to verjel?
Meni recimo ni do čipsa, kave, motorjev, kina – pa veš kaj? O tem sploh ne debatiram, ker me preprosto ne zanima.
Vec ko svojih potreb zadovoljimo samostojno, manj smo motivirani za razne oblike prilagajanja v zvezi. Ni logicno?
Saj to velja vsepovsod.
Bolj ko smo sposobni sami poskrbeti zase, manj smo se pripravljani oz. se nam ni treba prilagajati drugim. Naj si gre za samostojno gospodinjstvo, namesto zivljenja s starsi. Spanja v svoji sobi (npr. v hotelu) namesto deljenja stroskov s cimri, ce gremo na dopust. Itd. Skratka ekonomska komponenta igra ogromno vlogo. In manj ko se nam je treba prilagajati, da zadovoljimi svoje potrebe, manj se bomo prilagajali. A ni logicno?? Cas, ko so bile zenske po vecini ekonomsko odvisne, je mimo. Kar bistveno prispeva k pripravljenosti le teh, da se locijo, ko jim kaj ne pase. No, druzba je ponekod sla se dlje in sploh zenske ze prav motivira, celo bogato nagradi, ce se locijo od bistveno bolj uspesnega partnerja.
Druzbeni pritiski, da se poparckamo, se nikoli niso bili manjsi. In, ce se locimo, bo redko kdo odprto obsojan, skoraj ne glede na okoliscine. Torej, motivacije, da par, ki zaide v tezave, le te na vsak nacin poskusa resiti, in ostane skupaj, je vse manj. Se en dober razlog za spremembe v dinamiki zvez, in zivljenja na sploh.
In vec ko potreb, ki jih vecina zadovolji sele skozi resno vezo, zmoremo zadovoljiti izven resne veze, od spolnosti do potrebe po custveni blizini, itd spet bomo manj motivirati, da se vezemo ali ostanemo vezani, ko nastopijo skoraj neizogibni problemi. Sploh zenske niso se nikoli prisle lazje do seksa, celo custvene blizine, izven zakonske zveze. To ni bilo vedno tako. Se je vsestransko obsojalo. Danes pa je celo “samohranilstvo” postalo nekaj najbolj vsakdanjega. Kje so casi “pankrtov”, ipd?
Da niti ne omenjam, da zelja za potomstvom pada, tako med moskimi kot zenskami. Ni vec druzbeno “nujno”, da imas otroke. Niti so otroci neka investicija v svojo prihodnost, ki bodo na stara leta skrbeli zate, kot je to nekoc bilo. Niti so potrebna delovna sila za obdelovanje zemlje. Skratka, racunica, v primerjavi s tem kako je bilo, se je precej spremenila. Tega se je dobro zavedati. Nekoc so bili otroci lahko svobodno na ulici. Danes imajo v zahodnem svetu najvec otrok najbolj zaplankani ljudje, ki ne razmisljajo prevec. Vsaj eden od partnerjev. Potem tisti, ki se nacrtno odlocijo molzti socijalo. In tisti, ki si to brez vecjih naporov res lahko privoscijo. In ko zelja/potreba po ustvarjanju lastne druzine pada, logicno dodatno upada POTREBA po partnerstvu. Kar pomeni, da smo se manj motivirani prilagajati se partnerju. Cemu, si mnogi recejo. Ker vidijo vse manj smisla.
Tako da ne vem cemu cudenje in neko bluzenje kako vec nismo “sposobni ljubezni”. Koga to farbas, Robi? Marsikaj se je spremenilo od casov ko, kot ocitno ti mislis, bili sposobni ljubezni. So bili en curak vec sposobni. Le okoliscine so vecino SILILE, da se gredo resne veze. Velika razlika pa je, ce se zavedas, da je resna zveza edina pot, da zadovoljis lastne potrebe (ker druge so obsojane, ekonomsko neizvedljive, itd) in ko je resna veza, kot vse vecim danes, le ena od vecih sprejemljivih alternativ.
Seveda pa imamo tudi danes veliko populacijo ljudi, ki izven resne zveze ne zmorejo zadovoljiti lastnih potreb. Gre za morje povprecnih zensk, ki samostojno ze zaradi financnih nezmoznosti ne morejo imeti otrok brez stalnega partnerja. In morje fukatoznih tipov, ki brez commitment-a resne veze enostavno ne dobijo seksa, ne zmorejo zadovoljiti ene bistvenih potreb. Samo ne eni ne drugi si ne priznajo, ce o tem sploh razmisljajo. In le tezijo tistim, katerim resna veza ni EDINA alternativa, da zadovoljijo svoje, sploh ne nujno drugacne, potrebe
Eh, sem misli, da ti domet seže kaj dlje kot do saferjot.
Ne gre za vrednote iz časov saferjot, ta je demontirala večino vrednot, ki so na tem, našem, prostoru veljale stoletja in so bile osnova za trdne družine in tdrno družbo. Ne rečem, da je bilo takrat vse lepo in prav, ker to nikakor ne drži, je pa veljal nek sistem vrednot, ki ni bil slab.
Ko govoriš o meni in o trajanju veze moraš biti malo bolj natančen. Moja veza je do razpada trajala več kot 20 let. Razpadla pa ni zaradi moje nečimrnosti, kakršno ti sicer redno izražaš na tem forumu. Razpadla je zaradi “new age” nečimrnosti, ki se je je nalezla oseba, ki sem jo nekdaj globoko spoštoval in ljubil.
V bistvu osebe, ki so tako nezadovoljne same s sabo, razumem, a se z njihovimi razmišljanji ne strinjam, ker preprosto ne gredo skupaj z mojimi vrednotami.
Žal vsakič znova kažeš svojo (ne)razgledanost, katere domet je omejen predvsem na virtualni svet interneta in lastni, neverjetno ozek horizont. Si nekakšen enfant terrible tega foruma, nepotešen ego, ki se konstantno poskuša potrditi na področju, ki mu ni kos.
Saj veš: Papir prenese veliko, Internet prenese pa še bistveno več.
Drži, to so smernice, celo zahteve, novodobne dekadence.
Vse skupaj pa je predvsem posledica propada vrednot v naši družbi. Vrednot, ki so bile sistematično spodkopavane več desetletji zapored.
DX – Dekadentež X-large?
Vrednote in posledice ekonomske realnosti druzbe se nekako prepletajo kot DNK. Eno z drugim. 😀
Dejstvo pa je, da smo posamezniki le majhne ribice v svetu katerem zivimo. In le pocnemo kar pac cutimo, da moramo, da zadovoljimo svoje potrebe. Dokler pac ne ocenimo, da je bila cena, ki bi jo morali placati, previsoka. In, vcasih zagrenjeni, se odlocimo, da se tega vec ne gremo. Tako ali drugace…
Ne gre za vrednote iz časov saferjot, ta je demontirala večino vrednot, ki so na tem, našem, prostoru veljale stoletja in so bile osnova za trdne družine in tdrno družbo. Ne rečem, da je bilo takrat vse lepo in prav, ker to nikakor ne drži, je pa veljal nek sistem vrednot, ki ni bil slab.
Ko govoriš o meni in o trajanju veze moraš biti malo bolj natančen. Moja veza je do razpada trajala več kot 20 let. Razpadla pa ni zaradi moje nečimrnosti, kakršno ti sicer redno izražaš na tem forumu. Razpadla je zaradi “new age” nečimrnosti, ki se je je nalezla oseba, ki sem jo nekdaj globoko spoštoval in ljubil.
V bistvu osebe, ki so tako nezadovoljne same s sabo, razumem, a se z njihovimi razmišljanji ne strinjam, ker preprosto ne gredo skupaj z mojimi vrednotami.
Žal vsakič znova kažeš svojo (ne)razgledanost, katere domet je omejen predvsem na virtualni svet interneta in lastni, neverjetno ozek horizont. Si nekakšen enfant terrible tega foruma, nepotešen ego, ki se konstantno poskuša potrditi na področju, ki mu ni kos.
Saj veš: Papir prenese veliko, Internet prenese pa še bistveno več.[/quote]
Morda bi bilo koristno, da se seznaniš kako je sta v resnici zgledala ljubezen in spoštovanje med partnerjema še preden je (tudi) to “uničil komunizem”. Lahko si prebereš tole knjigo ali pa malo poguglaš po netu. je kar nekaj odlomkov objavljenih in intervijujejv z avtorico.
Ja in kaj ti pomaga, če si bil 20 let v zvezi ? To je še toliko huje ! 20 let si dobesedno vrgel stran, škoda lifa. Lahko bi imel vmes lepo število žensk, s katerimi bi se, če ne drugega vsaj redno dol dajal. Lahko pa bi si našel kakšno boljšo, eno tako, ki ne bi tako zlahka podlegla družbenim smernicam in se ti danes ne bi bilo potrebno prepirat z mano na forumu 🙂
Ne vem za vs, ampak jst bi raje bil 20 samski, kot 20 let v zvezi, s holivudsko igralko. Potrata časa, energije, pa nič lepega se nimaš za spominjat. Ženska se je samo norčevala iz tebe, pa olepšuj zdaj ti to kolikor češ…
Saj veš: Papir prenese veliko, Internet prenese pa še bistveno več.[/quote]
Morda bi bilo koristno, da se seznaniš kako je sta v resnici zgledala ljubezen in spoštovanje med partnerjema še preden je (tudi) to “uničil komunizem”. Lahko si prebereš tole knjigo ali pa malo poguglaš po netu. je kar nekaj odlomkov objavljenih in intervijujejv z avtorico.[/quote]
Ma ni bil to samo komunizem… problemi, skoki čez plot, egoizem je bil že tudi prej, razlika je bila kako je družba to dojemala. Šlo je za sistem vrednot, osnovna celica družbe – družina je bila demontirana in na njeno mesto je stopil posameznik.
Saj tudi moj ded po mamini strani ni bil kaj dosti drugačen od tega Luke, ampak tega ni nosli domov, doma je bil red.
Na srečo sem dovolj star, da sem z ljudim izpred WW2 imel tudi osebni stik in mi je marsikaj od tega zelo dobro znano.
Ja, imaš prav, če vse skupaj gledaš iz vidika današnjih ne-vrednot.
Sicer pa se s teboj ne prepiram, samo pogovarjava se.
Bistveno je, da se iz tega nekaj naučimo, ostalo ni tako pomembno.
Malo sem si prebral o omenjeni knjigi. Tale intervju je kar posrecen. Ja, po pricakovanjih je bila vse skupaj ena jeba. Ko pomislim na vse tiste, ki tako zalujejo za dobrimi starimi casi. 😀
Forum je zaprt za komentiranje.