Večina slovenskega gospodarstva so proizvodnje
Golob ne bo kaj dosti pomagal, ker slovensko gospodarstvo temelji na malih in srednjih zasebnih podjetjih in ta so trn v peti njegovih koalicijskih partnerjev.
Poleg tega pa večjih investicij pri nas v njegovem mandatu zagotovo ne bo, ker so napovedali gospodarstvu neugodne spremembe davčne in delovne zakonodaje.
…in vsakič, ko katera izmed vlad počne take reči, se slika stabilnosti slovenskega poslovnega okolja poslabša, kar je še dodaten odbijajoč faktor… Bodo pa na nivoju državnih podjetji izsilili kakšno akcijo, ampak to na koncu vedno stane davkoplačevalce.
Edino proizvodnja “dela” denar. Vse ostalo ga le preklada s kupcka na kupcek.
Zakaj se kitajske nihce ne upa dotakniti? Proizvodnja.
Nekaj povsem podobnega so bile ZDA po drugi svetovni vojni.
Zazeljeno je cimvec proizvodnje in prodajati viske drugam. ZDA so danes popolna “usluznostna” drzava in brez tiskarne bi ze zdavnaj sle baj-baj. Veliki reset WEF ni le populacija in Soros, veliki reset premika “proizvodnjo” v popolnoma drugacne sfere. In druge predele sveta. Zal….
fakmi…, 19.05.2022 ob 13:47
Edino proizvodnja “dela” denar. Vse ostalo ga le preklada s kupcka na kupcek.
Zakaj se kitajske nihce ne upa dotakniti? Proizvodnja.
Nekaj povsem podobnega so bile ZDA po drugi svetovni vojni.
Zazeljeno je cimvec proizvodnje in prodajati viske drugam. ZDA so danes popolna “usluznostna” drzava in brez tiskarne bi ze zdavnaj sle baj-baj. Veliki reset WEF ni le populacija in Soros, veliki reset premika “proizvodnjo” v popolnoma drugacne sfere. In druge predele sveta. Zal….
ampak brez razvoja v nekaj letih zgubiš proizvodnjo.
Krzican, ne drzi. Vsako skupnost do sedaj so iz krize potegnila mala in fleksibilna podjetja. Le-ta se lahko preusmerijo na hitro in delujejo se naprej. Veliki mastodoni tega ne morejo narediti. Proces pac.
In se zanimiv podatek: v Sloveniji se je med obema vojnama skoraj 70 odstotkov Slovencev ukvarjalo … z lesom. Vprasajte sse: cemu mi prodamo toliko surovin, doma pa imamo znanje in zeljo to obdelati…dodelati… in prodati? Problem ni v trgu, problem je v nas samih.
fakmi…, 19.05.2022 ob 13:50
Krzican, ne drzi. Vsako skupnost do sedaj so iz krize potegnila mala in fleksibilna podjetja. Le-ta se lahko preusmerijo na hitro in delujejo se naprej. Veliki mastodoni tega ne morejo narediti. Proces pac.
In se zanimiv podatek: v Sloveniji se je med obema vojnama skoraj 70 odstotkov Slovencev ukvarjalo … z lesom. Vprasajte sse: cemu mi prodamo toliko surovin, doma pa imamo znanje in zeljo to obdelati…dodelati… in prodati? Problem ni v trgu, problem je v nas samih.
In kje so zdaj v Sloveniji podjetja, ki bi iz teh surovin naredila končen izdelek? V socializmu jih je bilo polno, zakaj jih ni v tem svetem tržnem kapitalizmu?
Nekajkrat sem ze omenil, da sem bil od Dinare, preko Alp, Apalacev pa do skalnega gorovja. Tisti trenutek, ko se vsa “mantra” usmeri v kotnekak razvoj, tisti trenutek srednji sloj izgublja. V Ameriki ga prav zato dejansko vec ni, no ja, sila majhen je. Slovenija naj nastudira proizvodnjo, ce se nam sploh se da delati.
V zahodnem delu ZDA je izjemno tezko najti dobre delavce. A je v Sloveniji tudi tako? Vprasajmo se….
Ni pomoci, seveda je resitev!
Na mladih stoji svet, smo vcasih dejali. Jeba je le, da so mladi nase ogledalo, ogledalo nas starsev. Mi smo jih vzgojili, da je treba le sluziti in cim manj delati.
Vspodbujanje malih podjetij, to je. Vsake oblasti do sedaj je le gobec, da zelijo podpirati male. V resnici pa zakomplicirajo zivljenje tja v neskoncnost s sila zakomplicirano zakonodajo.
Ko bomo sposobni omejiti delo politika, ki kroji nase zivljenje, s starostjo, takrat se bodo cajti spremenili. Po moje nihce, ki ne more dokoncati mandata pred uradno upokojitveno starostjo ne bi smel kandidirati. Resitve so le v madem umu.
Poznam nekaj malih slovenskih podjetij kjer soi tastari predali v rokje mlajsim ze zelo zgodaj. Prakticno vsi so uspesni.
Tehnologije za prozvodnjo so danes razvite in dosegljive. Pa naj bo to Slovenija, opevananam Dzermani, ali pa JuEsEj.
Resitev lezi v nas samih….
Proizvodnja je pomembna, vendar lastna, mi samo šraufamo za Nemčijo, Italijo, Francijo, in Avstrijo.Vse so razprodali, oziroma bolje rečeno pokradli, in sedaj se čudijo dejanskemu stanju. Slovenija ni samo Ljubljana, in javni sektor, in uprava. Mnogi tega ne morejo dojeti. Tukaj leži ključ problema.
Ni pomoči, 19.05.2022 ob 13:55
In kje so zdaj v Sloveniji podjetja, ki bi iz teh surovin naredila končen izdelek? V socializmu jih je bilo polno, zakaj jih ni v tem svetem tržnem kapitalizmu?
Ti povem kje? V privat žepih tistih pri koritu in v davčnih oazah. Balkansko lastninjenje nas je pripeljalo tako daleč, da je vsa lesna industrija (pa recimo gradbeništvo tudi) šla k vragu. Sedaj se pa matraj in na novo postavljaj, do takrat pa drago kupuj od avstrijca lasten les nazaj.
Zdajle trenutno se ropa oz. pripravlja ropanje drugega segmenta lesne industrije – gozdov. Spet državna družba, ki ima interese povsod drugje, samo v gozdovih ne.