Večstanovanjska hiša vs. blok
Ali mi ve kdo povedati, na kaj moram biti pozorna pri nakupu stanovanja v večstanovanjski hiši? Kaj so pomanjkljivosti takega stanovanja, v primerjavi s stanovanjem v bloku?
Pojdi do kakih prijaznih sosedov v zgradbi, pa ti bo hitro vse jasno.
Mi smo v večstanovanjski hiši in je super.
večstanovanjska hiša mora bit nujno brez tašče. Sicer se je pa dobro pozanimat, kako je pravno formalno razdeljena in če poleg tašča ni še kakšnega norega soseda. Ta se lahko tudi za vami preseli, kaj češ.
🙂 norega soseda lahko fašeš tudi v bloku. Bolj me zanima glede stroškov. A to s pravno formalno razdeljenostjo si mislila če je vpisana etažna lastnina?
Pri nas imamo vsak svoje števce, upravnika ni, skupnih stroškov razen za popravila ni. Stroški so razmeroma nizki.
Konkretno ti mora to povedati prodajalec.
Jaz slabosti v primerjavi z blokom ne vidim, razen če nimaš samo štirih sosedov in od tega treh zblojenih.
ja etažna lastnina, pa čigava je kurilnica, če imate skupno ogrevanje, pa kako se dogovarjajo za skupno obnovo, pa kako je razdeljeno dvorišče, če obstaja, pa klet itd.
Baje je vložen zahtevek za etažno lastnino (trenutno naj bi bilo še urejeno po deležih) To mi še ni najbolj jasno, kako se lahko zaserjem, če še ni etažirano. Ali mi lahko kaj konkretno napišeš? Se je bolje odpovedati nakupu takega stanovanja, dokler etažna lastnina ni urejena? Hvala!
No ja saj si predstavljaš, kako je živeti s taščo, pa svakinjo. Vložen zahtevek pomeni, da čaka na vrsto za vpis, kako se bo pa končalo pa nihče ne ve. Ne vem kdo so ostali lastniki ( je to žlahta ali so naključni tako kot v bloku). Delež pa pomeni, da si solastnik vsega po deležu, npr. 1/10 vsake sobe, hodnika, kurilnice, vrta, itd. Jaz bi raje najprej etažno lastnino uredila, potem pa kupila.
Baje je vložen zahtevek za etažno lastnino (trenutno naj bi bilo še urejeno po deležih) To mi še ni najbolj jasno, kako se lahko zaserjem, če še ni etažirano. Ali mi lahko kaj konkretno napišeš? Se je bolje odpovedati nakupu takega stanovanja, dokler etažna lastnina ni urejena? Hvala![/quote]
Pred časom je bil v medijah primer črne gradnje, ko so lastniki kupovali hišo po deležih, ne pa konkretno stanovanje. Etažne lastnine seveda niso imeli vzpostavljeno, ker bi po načrtu morala biti enostanovanjska hiša, ne pa več stanovanjska kot je bila.
Samo v razmislek, da se ti ne zgodi kaj podobnega.
Ostali prebivalci so popolni tujci, tako kot je to npr. v bloku. Tašča stanuje čisto v drugem kraju, tako da to sploh ni za skrbet 🙂 Razumem kaj pomeni delež, ampak ne vem pa kaj (lahko) to pomeni v praksi. Predvsem kaj negativnega se lahko zgodi na ta račun? Je pa tako, da naj bi urejanje tega trajalo tudi do eno leto. Tako dolgo se mi pa ne splača čakati, reje potem poiščem drugo stanovanje 🙂
Baje je vložen zahtevek za etažno lastnino (trenutno naj bi bilo še urejeno po deležih) To mi še ni najbolj jasno, kako se lahko zaserjem, če še ni etažirano. Ali mi lahko kaj konkretno napišeš? Se je bolje odpovedati nakupu takega stanovanja, dokler etažna lastnina ni urejena? Hvala![/quote]
Pred časom je bil v medijah primer črne gradnje, ko so lastniki kupovali hišo po deležih, ne pa konkretno stanovanje. Etažne lastnine seveda niso imeli vzpostavljeno, ker bi po načrtu morala biti enostanovanjska hiša, ne pa več stanovanjska kot je bila.
Samo v razmislek, da se ti ne zgodi kaj podobnega.[/quote]
In tale blok na Smartinki v Lj, je bil pol mladih druzin. Zdaj je ze nekaj mesecev brez vode in elektrike….
Samo v razmislek, da se ti ne zgodi kaj podobnega.[/quote]
Hvala, ja točno taki haklci me zanimajo.
Jaz dokler ni urejena etažna lastnina ne bi kupovala. Kaj mi pomaga, če stanovanje katerega sem mislila da sem ga kupila, ima poleg mene še npr. pet drugih lastnikov, ki lahko z njim razpolagajo prav tako kot jaz.
Mi smo bili naivni, ideja o hiši namesto o bloku se nam je dopadla, in smo kupili nekaj podobnega z lastninskim deležem – zdaj se pa že leta kregamo, ker se nikoli ne moremo dogovoriti, kako bi naj razdelili; vsak strošek je problematičen, ker se mogoče dva z njim strinjata, druga dva pa ne, še dvorišče je neurejeno, ker se nikoli ne ve, kdo naj bi pokosil travo pa obrezal tistih par grmov…..bi šli stran, a kaj, ko kupiti noče nihče!
Ti toplo odsvetujem!
Nujna etažna lastnina.
Ker nimate upravnika (domnevam) je nujen pisni medsebojna pogodba o deltivi vseh stroškov in postopku obnove. Tukaj se splača dobiti kakšnega strokovnjaka, da to pregleda. Tudi take ‘malenkosti’ kot kdo predlaga obnovo, koliko ljudi se mora strinjtati z obnovo (ali po kvadraturi, ali po stevilu stanovanj ali po ljudeh, ki tam stalno bivajo itd…) in kako se delijo stroški, kdo kida sneg, ali so parkirna mesta določena, delitev elektrike na hodniku, kdo čisti hodnik, hišni red … tega je ogromno.
Predlagam tudi, da imate “zastopnika”, pač enega od stanovalcev, za morebitna pogajanja z zunanjimi ustanovami, delavci, vodovodom, če pušča…
Poznam primer, ko je v drugem štuku zamakalo in so po dolgih pogajanjih lastniki morali na svoje stroške zamenjati celo streho, ker tistih spodaj “to ni motilo”. Stvar so dali na sodišče, ampak saj vemo, kaj to pomeni. In biti v sodnem sporu s sostanovalci tudi ni radost.
jaz ne bi šla v to.
v bloku imaš upravnika, lahko postavi malo bolj stroga pravila, v hiši pa se morajo soglasno dogovorit vsi stanovalci skupaj. menda je jasno, kako težko je to doseči…..
če pa še etažna lastnina ni opredeljena, je pa itak katastrofa. v takem primeru niti kredita ne dobiš, oziroma se morajo s hipoteko strinjati vsi solastniki.
saj so ti tudi drugi povedali. Jaz samo pristavim, da je res katastrofa.
Na začetku, ko smo se doselili, smo bili vsi navdušeni, da nismo v bloku, polni idej, kako bomo uredili hišo in vrt pred njo. Prebelili smo skupne hodnike, posadili nekaj cvetja in grmovja, mož je kupil kosilnico in vedno pokosil, kupovali smo male dodatke in podobno. Potem smo pa počasi ugotovili, da nas imajo ostali za delovno silo, ko je bilo pa treba skupaj stopit v kak strošek, pa nobenega od nikjer, še celo gor so nam vzeli ker smo en kotiček v vrtu uredili tako, da so se lahko otroci igrali.
Zdaj se vedno manj brigamo tudi mi za hišo, raje gremo kam ven za konec tedna ali dopust. Ampak na ta račun hiša zgleda vedno bolj zanemarjena, vsi stanovalci pa kuhamo zamere en proti drugemu, namesto da bi stopili skup.
To je tako, kot da bi imel hišo pa da je ne bi imel.
mene zanima konkretno, če je zelo velika enostanovanjska hiša z skupno petindvajsetimi sobami, ali se lahko le ta proda po sobah, če se naredi etažni načrt? Je omejeno število, ali lahko gre na petindvajset lastnikov?
Osebno se nebi odločil za to varianto.
antun, kaj bi naredil, da imaš toliko dedičev?
Nakup hiše, v kateri ni določena etažna lastnina ni ravno bistra poslovna poteza. In s tem mislim etažno lastnino, ki je kot takšna tudi vpisana v ZK.
Če kupuješ delež v takšni hiši potem se moraš zavedati, da tega deleža zakonsko ne moreš opredeliti. Kupila boš npr. 1/8 deleža hiše s pripadajočim zemljiščem. Ne glede na to, kaj ti bo povedal prodajalec, še vedno ostaja neizpodbitno dejstvo, da z nakupom postaneš lastnica kupljenega deleža na hiši. Kje točno pa je ta delež pa ne moreš vedeti. Deleži bodo določeni z etažnim načrtom in nato vpisani v ZK. Če pa vse ne bo šlo gladko, pa bo o deležih odločalo sodišče. In da bi bilo še huje, lahko vsak od solastnikov vloži tožbo za prodajo hiše na dražbi, v kolikor se hiša nebi mogla deliti v naravi. Na dražbi pa sodišče hišo najprej prodaja po neki določeni ceni, na drugem naroku pa se cena prepolovi. In kaj ti preostane potem, ko si že kupila stanovanje v takšni hiši in nimaš denarja za nakup celotne na dražbi po polovični ceni?
Ampak, to je le moj pogled na problem. Priznam pa, da temelji na določenih izkušnjah.
Lep pozdrav,
Mag dom,
Gorazd
Nakup hiše, v kateri ni določena etažna lastnina ni ravno bistra poslovna poteza. In s tem mislim etažno lastnino, ki je kot takšna tudi vpisana v ZK.
Če kupuješ delež v takšni hiši potem se moraš zavedati, da tega deleža zakonsko ne moreš opredeliti. Kupila boš npr. 1/8 deleža hiše s pripadajočim zemljiščem. Ne glede na to, kaj ti bo povedal prodajalec, še vedno ostaja neizpodbitno dejstvo, da z nakupom postaneš lastnica kupljenega deleža na hiši. Kje točno pa je ta delež pa ne moreš vedeti. Deleži bodo določeni z etažnim načrtom in nato vpisani v ZK. Če pa vse ne bo šlo gladko, pa bo o deležih odločalo sodišče. In da bi bilo še huje, lahko vsak od solastnikov vloži tožbo za prodajo hiše na dražbi, v kolikor se hiša nebi mogla deliti v naravi. Na dražbi pa sodišče hišo najprej prodaja po neki določeni ceni, na drugem naroku pa se cena prepolovi. In kaj ti preostane potem, ko si že kupila stanovanje v takšni hiši in nimaš denarja za nakup celotne na dražbi po polovični ceni?
Ampak, to je le moj pogled na problem. Priznam pa, da temelji na določenih izkušnjah.
Lep pozdrav,
Mag dom,
Gorazd[/quote]
To drži le v primeru, da se kupuje delež, a brez opredelitve, kaj je to v naravi. Če pa je to v pogodbi zapisano, je potem jasno kaj ta delež predstavlja v naravi, zainteresirani pa to lahko vidijo v zbirki listin pri ZKju.
Mag dom,
Gorazd[/quote]
To drži le v primeru, da se kupuje delež, a brez opredelitve, kaj je to v naravi. Če pa je to v pogodbi zapisano, je potem jasno kaj ta delež predstavlja v naravi, zainteresirani pa to lahko vidijo v zbirki listin pri ZKju.[/quote]
Zelo sem naklonjen izmenjavi mnenj in izkušenj. Zato bi navedel primer, na katerega bi mi lahko odgovoril.
Stranka je kupila 1/8 deleža v večstanovanjski stavbi. V KPP je bilo navedeno, da gre v naravi za 2,5-sobno stanovanje v prvem nadstropju te in te hiše s pripadajočim zemljiščem. Vendar pa je imel to stanovanje “ogledano” že eden izmed 6-tih dedičev. Sedmi pa ga je prodal.
Ne bom razlagal vseh peripetij okoli tega stanovanja. Ampak, sodišče navedb v pogodbi ni upoštevalo na način, kot bi si to želela stranka,hiša je šla na dražbo, prodana je bila na drugem naroku za okoli 420 000€ (prvi narok 800 000€), vrednost na trgu zelo približno 1M €.
Gospa je za stanovanje plačala okoli 125 000€, po prodaji pa je dobila cca 52 000€ denarja.
Je torej pametno kupiti ali ne?
Lep pozdrav,
Mag dom,
Gorazd
će sem prav razumela, če je etažna lastnina razdeljena, recimo na sobo, je potem brez problema…. hiša je enostanovanjska, ali ima lahko enostanovanjska več lastnikov, in koliko. ali je to kakšen problem?
hvala vam za odgovor…
Vprašanje ni najbolj razumljivo zastavljeno.
Enostanovanjska hiša ima lahko neomejeno število lastnikov. Lastniki so lahko naprimer vseh 31 dedičev, katerim je sodišče dodelilo zapuščinske deleže. Šele z etažnim načrtom, vzpostavitvijo etažne lastnine in vpisom v ZK pa se ti deleži spremenijo v konkretno sobo, konkretni del zemljišča in konkretno klet.
Lep pozdrav,
Mag dom
Gorazd
Forum je zaprt za komentiranje.