vedno trdi gov.zrezki
Imam veliko zrezkov mladega bika( koline) in me res zanima kako jih ve pripravite da je sočno mehko meso…..jih prej potolčete in solite prej ali potem…ter ali je boljše če imam zrezke v kakšni marinadi kakšen dan prej…..Ter seveda kako jih popečete… na velikem ognju in potem? Prosim za vaše nasvete .Hvala
Goveje meso tako zrezke kot za golaž vedno delam počasi – na štedilniku za drva. Zakurim in dam ponev na del štedilnika, kjer se dela počasi in na majhnem ognju. Dodam veliko čebule, česen, posolim, popopram in počasi dušim, vsake toliko časa zalijem z vročo vodo. Meso postane mehko, sočno, okus je enkraten. Skratka, meni še nikoli ni uspelo narediti zrezkov v par minutah, da bi bili mehki in sočni (tako kot najdemo nasvete povsod).
Štedilnik na drva kurim tja od oktobra do aprila. V poletnem času, ko kuham na plin, nikoli ne delam ne golažev ne zrezkov iz govejega mesa. V tem času pripravljam jedi iz piščančjega ali svinjskega mesa, ali pa naredim golaž iz mletega mesa.
Zgodba mojega otroštva. Takšnim zrezkom sem pravil podplati. Po replikah, ne le uvodnem vprašanju, sodeč pa je to sila pogost problem. Slabo to, slovenske kuharice.
Rešitev problema podplatov ni v famoznih omakah, mlatenje in dušenju mesa, ipd. Ključ je v tem, da se meso na obeh straneh na hitro zapeče brez da bi sokovi ušli. Če se vam to zgodi potem bo imel zrezek bolj ukus po kuhanem kot počenem in bo res ključnega pomena kakšno omako ste pripravili, itd.
Skratka, vse kar je treba je dodobra segreti ponev, pokniti zrezek gor, na hitro zapeči obe strani in nadaljevati s pečenjem da je po vašem okusu, rare, medium, well done.
Jaz niti soli ne dodajam. Prav nič. Nobene omake. In si spečem zrezke kot v povprečni restavraciji.
V vrhunskih restavracijah na hitro zapečejo pri 500C. Plus kvalitetno meso. In to je to.