Vedno več kožnega raka, vedno več mazanja s sončnimi kremami
Kreme povzročajo raka, 05.04.2025 ob 17:56
Vsako leto se naklada o tem, kako narašča število kožnih rakov, hkrati pa se vsi mažemo s sončnimi kremami. To dvoje ne gre skupaj. Ali so kreme zanič ali pa kreme povzročajo raka. Druge opcije ni.
Pa vsako leto nas je več na planetu Zemlja.Potem je pa pač vse sorte.Saj je bilo včasih tudi, samo niso vedeli, zakaj se sploh gre…Tisti malo čez osemdeset so bili že zelo stari….Danes imamo pa v Sloveniji 400 stoletnikov…
OMG, 05.04.2025 ob 18:29
Pa vsako leto nas je več na planetu Zemlja.Potem je pa pač vse sorte.Saj je bilo včasih tudi, samo niso vedeli, zakaj se sploh gre…Tisti malo čez osemdeset so bili že zelo stari….Danes imamo pa v Sloveniji 400 stoletnikov…
Vedno več vas je debilov fuknjenih.
To je pa res.
Ni bilo tako vroče kot je danes. 37 stopinj recimo nismo pomnili nikoli pred 40 leti. Še 30 je bilo neverjetno, če je kak dan bilo 30 stopinj, je bilo konec sveta, danes je skozi celo poletje 30+. Kot mulci smo se šli kopat brez vsakršnih krem, mene ni nikoli ožgalo, pa smo bili sredi dneva na plaži. Ampak ni bilo ozonskih lukenj in takih temperatur kot danes.
Se še spomnim, kako sem mami težila, če se lahko oblečem v kratke rokave pred koncem šolskega leta, pa ni bilo šans. Konec junija je bilo še za dolge rokave, če je kakšno leto bilo vroče toliko, da smo se slekli v krila in kratke rokave, je bila to izjema. Na obali!! Zdaj je že aprila za kratke rokave, maja so pa že vročinski vali.
A je čudno, da je vedno več kožnega raka? Pretežno svetlopolti ljudje in take temperature. Ne gre skupaj.
Občasno se namažem z mešanico olivnega olja, morske vode in limone, pa še to le, ko imam kožo presušeno, sicer pa na sonce nikoli namazana, ker mi kombinacija kreme in sonca sproži alergijo (srbeči izpuščaji). Nisem pa na soncu sredi največje pripeke, ker mi je preprosto prevroče.
Koža že 60 let zdrava, le za par številk prevelika zadnje čase
mažeš se z olivnim oljem in pol greš na sonce? mislm..a je z vami vse ok? kolikokrat greste pa k dermatologu? jaz nisem nikoli na soncu pa mi je dermatologinja prejšnji teden rekla da bom morala eno znamenje odstraniti, ker ji je malo sumljivo. Veliko je 3mm, toliko o tem..pozorna sem na vse spremembe, pa se mi sploh ni zdelo sumljivo.
Tako da raje pojdite k dermatologu preveriti koliko je to “zdrava koža”..zadnjič sem gledala slike ene dermatološke ordinacije, ki objavlja slike melanomov – ljudje hodijo z 2cm+ velikimi črnimi melanomi na preglede..grozljivo
No ja. Saj ljudje pred stotimi leti se vedeli niso, da imajo raka. Pa ne govorim samo o koznem. Pac clovek se je nekaj casa slabo pocutil, kaj ga je bolelo in potem je umrl.
Jaz sem vesela, da imamo kreme za soncenje, ker me scvre v pol ure na polno, ce se ne namazem. Vesela sem, da imamo antibiotike, da ne umrem zaradi nekih mogoce cisto trivialnih bakterij. Itd.
monovka, 05.04.2025 ob 19:01
Občasno se namažem z mešanico olivnega olja, morske vode in limone, pa še to le, ko imam kožo presušeno, sicer pa na sonce nikoli namazana, ker mi kombinacija kreme in sonca sproži alergijo (srbeči izpuščaji). Nisem pa na soncu sredi največje pripeke, ker mi je preprosto prevroče.
Koža že 60 let zdrava, le za par številk prevelika zadnje čase
Za par številk , dobra Nisem še tam. Za kašno mogoče. Se mi zdi, ker se mi ne da, dokler je fejst.
jeannie, 05.04.2025 ob 19:57
mažeš se z olivnim oljem in pol greš na sonce? mislm..a je z vami vse ok? kolikokrat greste pa k dermatologu? jaz nisem nikoli na soncu pa mi je dermatologinja prejšnji teden rekla da bom morala eno znamenje odstraniti, ker ji je malo sumljivo. Veliko je 3mm, toliko o tem..pozorna sem na vse spremembe, pa se mi sploh ni zdelo sumljivo.
Tako da raje pojdite k dermatologu preveriti koliko je to “zdrava koža”..zadnjič sem gledala slike ene dermatološke ordinacije, ki objavlja slike melanomov – ljudje hodijo z 2cm+ velikimi črnimi melanomi na preglede..grozljivo
jeannie, ona ima izkušeno kožo in jo maže z morsko vodo in limoninim sokom, mislim, tole je pa tak fail, da glava peče. pač ubožica v glavi, ki si dela samo še več škode s tem, ko misli, da naredi nekaj dobrega za kožo. o olivnem olju in soncu pa sploh ne bi. tale je sploh debela. važno, da ima “zdravo kožo”, jaojao
Anonimno408, 05.04.2025 ob 23:49
mešanica olivnega olja, morske vode in limoninega soka, tole je pa res ena najbolj toksičnih reči za kožo. Ampak ja, res z lupo najdeš človeka, ki šteka kaj več o koži, kaj šele o soncu, UV zaščiti in ne le UVB, ampak tudi UVA žarkih.
Ja, ampak ljudje kljub zavedanju nevarnosti mislijo, da kožni rak se pa njim ne more zgoditi.
Madonca, kaj je pa Monovka tazga napisala napisala, da ste jo napadli? Eni že dva dni sicer napadate, kakor vam pade. Nisem popolna, eni pa imate res vse temno v srcu. Saj je napisala, Občasno in da ni na Pripeki. Ko se pol ko biki v rdečo coto zaženejo z namenom kot v Španiji tu. Upam, da so prepovedali neumnosti ljudi. Ker je žival nastradala. V sožitju se pol čudite v drugih temah.
Je nekaj na tem, ker so te kreme prepovedane za kopanje v kar nekaj južnoameriških jezerih. Dokazano uničujejo favno teh jezer. Se pravi, da so potem neškodljive za kožo, ki marsikaj absorbira ?
Jaz jih nikoli nisem marala. V mladosti sem se kar rada cvrla na morju s kakšnim Piz buinom, olje faktor 2, ne 50. Že dolgo ne grem ven, ko hudo pripeka, proti večeru pa širok klobuk, dolgo svileno obleko. Pa imam natur bakreno kožo.
Preden so v prodajo prisle soncne kreme s faktorjem, so namocili sentjanzevko v olivno olje in s tem mazali odrasle in otroke, tudi mene.
olje in sonce, 06.04.2025 ob 04:09
Preden so v prodajo prisle soncne kreme s faktorjem, so namocili sentjanzevko v olivno olje in s tem mazali odrasle in otroke, tudi mene.
Kolk si pa potem staro? 100+…?
Vedno več jih odkrijejo. Ni da jih je več. Včasih sploh vedeli niso da ga imajo, so umrli od kakšnega drugega ker se je razširilo. In to da imaš zdravo kožo trdit, brez da bi te kdo v resnici pregledal je malo hecno no. Sonce pač poškoduje kožo. Kar ne pomeni da so na površini vidne poškodbe. Čeprav pri 60ih ti ne verjamem da ni vidno da si bila veliko na soncu če si bila. Imaš isto kožo na izpostavljenih delih telesa (roke, obraz, vrat…) kot jo imaš recimo tam kjer si vedno imela oblačila čez? Ne a ne? Flekov tudi nimaš boš verjetno trdila. Pa gub tudi ne :). Vsi smo videli tiste ženske ki so se cmarile na soncu. Izgledajo starejše krepko. Nekatere izgledajo kot 50 let stare usnjene sedežne. To da ti je prevelika koža….no to je znak da imaš poškodovano kožo. Moja mami je čez 70, pa ji ni nič hudo prevelika. Ja ni več napeta kot pri 20ih, ma nič ji kaj ne visi in se guba. Tebi to zato ker si uničevala kolagen v koži s soncem. Sonce najbolj postara kožo. Pojdi k dermatologu da ti s kamero preveri poškodbe kože pa poročaj.
Xyz428, 06.04.2025 ob 01:37
Je nekaj na tem, ker so te kreme prepovedane za kopanje v kar nekaj južnoameriških jezerih. Dokazano uničujejo favno teh jezer. Se pravi, da so potem neškodljive za kožo, ki marsikaj absorbira ?
Jaz jih nikoli nisem marala. V mladosti sem se kar rada cvrla na morju s kakšnim Piz buinom, olje faktor 2, ne 50. Že dolgo ne grem ven, ko hudo pripeka, proti večeru pa širok klobuk, dolgo svileno obleko. Pa imam natur bakreno kožo.
Obstajajo tudi kreme ki niso strup za okolje in nas. Če ti kupuješ en šit pač ne pomeni da vsi. Imajo oznako reef safe tiste ki niso šit.
niste edini, ki verjamete v zaščitne faktorje. Razumljivo, to se najbolj množično ponuja.
Zahvaljujem se za vašo skrb, a vas pomirjam- nazadnje me je sonce opeklo, ko je še moja mama odločala o zaščiti moje kože pred soncem. Delial in Coppertone je bil popularen. Rezultat mazanja so bila opečena ramena in alergija po prsnem košu.
Me pa zanima, kaj točno je po vašem mnenju toksičnega v treh naravnih sestavinah. Oljke imamo doma in stisnemo lastno olivno olje. Oljke špricamo le z algami, brez kemije. V morsko vodo hodimo plavat vsi torej in menda ni strupena. Limonin sok je celo užiten, predvidevam, da torej ni strupen.
Če sem se s tem zastrupila, potem je edina razlaga, da imam hudirjevo srečo, da me še ni pobralo. Razen tega bi v tem primeru morala tožiti pediatre, ki so mi predlagali nego dojenčkove kože z naravnim olivnim oljem in lekarnarje, ki ga v ta namen prodajajo. Pa maserje, ki s pripravki na osnovi olivnega olja opravljajo masažo.
Kakorkoli, z veseljem delam lastne neumnosti. Ni mi pomoči, zato je vaša skrb odveč.