Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Vedno več kožnega raka, vedno več mazanja s sončnimi kremami

Vedno več kožnega raka, vedno več mazanja s sončnimi kremami

Odgovor na objavo uporabnika
saj saj, 05.04.2025 ob 18:36

Kreme povzročajo raka, 05.04.2025 ob 17:56

Vsako leto se naklada o tem, kako narašča število kožnih rakov, hkrati pa se vsi mažemo s sončnimi kremami. To dvoje ne gre skupaj. Ali so kreme zanič ali pa kreme povzročajo raka. Druge opcije ni.

Ni bilo tako vroče kot je danes. 37 stopinj recimo nismo pomnili nikoli pred 40 leti. Še 30 je bilo neverjetno, če je kak dan bilo 30 stopinj, je bilo konec sveta, danes je skozi celo poletje 30+. Kot mulci smo se šli kopat brez vsakršnih krem, mene ni nikoli ožgalo, pa smo bili sredi dneva na plaži. Ampak ni bilo ozonskih lukenj in takih temperatur kot danes.

Se še spomnim, kako sem mami težila, če se lahko oblečem v kratke rokave pred koncem šolskega leta, pa ni bilo šans. Konec junija je bilo še za dolge rokave, če je kakšno leto bilo vroče toliko, da smo se slekli v krila in kratke rokave, je bila to izjema. Na obali!! Zdaj je že aprila za kratke rokave, maja so pa že vročinski vali.

A je čudno, da je vedno več kožnega raka? Pretežno svetlopolti ljudje in take temperature. Ne gre skupaj.

Ne vem kje si ti zivela, ampak jaz sem stara 46..Kot mladina smo hodili med pocitnicami na bazen skoraj vsak dan.. Ker se seveda takrat ni nihce ukvarjal s soncem in kremami, je mene vsakic opeklo kot hudic.. Tudi druge, tudi  lupili smo se po nosu in hrbtu.. Potem pa je bilo do konca poletja ok, ko smo dobili podlago. Ampak, kot receno, smo bili rdeci kot kuhan rak.. Taka sem jaz prisla z bazena..

Tako da ne vem, kje ste bili vi, da vas ni nikoli opeklo, tudi ce se niste mazali. Sosolko je enkrat tako opeklo, da je dobila mehurje.. Pa nihce ni eksttemno svetlopolt, normalno vsi..

Na morju s familijo smo se sicer bolj mazali, ampak vseeno me je opeklo, tudi sestro, tako da sva se vcasih potem  kar z majico kopali..

Sonceje bilo ze takrat mocno, krem pa res niso tako forsirali.

logika580, 06.04.2025 ob 07:22

Vedno več jih odkrijejo. Ni da jih je več. Včasih sploh vedeli niso da ga imajo, so umrli od kakšnega drugega ker se je razširilo. In to da imaš zdravo kožo trdit, brez da bi te kdo v resnici pregledal je malo hecno no. Sonce pač poškoduje kožo. Kar ne pomeni da so na površini vidne poškodbe. Čeprav pri 60ih ti ne verjamem da ni vidno da si bila veliko na soncu če si bila. Imaš isto kožo na izpostavljenih delih telesa (roke, obraz, vrat…) kot jo imaš recimo tam kjer si vedno imela oblačila čez? Ne a ne? Flekov tudi nimaš boš verjetno trdila. Pa gub tudi ne :). Vsi smo videli tiste ženske ki so se cmarile na soncu. Izgledajo starejše krepko. Nekatere izgledajo kot 50 let stare usnjene sedežne. To da ti je prevelika koža….no to je znak da imaš poškodovano kožo. Moja mami je čez 70, pa ji ni nič hudo prevelika. Ja ni več napeta kot pri 20ih, ma nič ji kaj ne visi in se guba. Tebi to zato ker si uničevala kolagen v koži s soncem. Sonce najbolj postara kožo. Pojdi k dermatologu da ti s kamero preveri poškodbe kože pa poročaj.

Namenjeno meni najbrž.
Ok. Koža mi je prevelika zato, ker je stara z menoj vred toliko, da več ni napeta in elastična. Poleg tega so mišice po prenehanju aktivnega športanja atrofirale, koža pa se ni skrčila nazaj. Tudi izguba dvajsetih kilogramov se kje pozna.
Gube mi pri mojih letih pripadajo, brez njih bi bila precej nenaravna, se ti ne zdi?
Nobenih delov kože nimam pokritih, če se že sončim, razlika se pozna le tam, kjer oblečena nenamensko ujamem sončne žarke. Pač ne morem gola v službo, kot verjetno tudi vsi ostali ne.
Fleki na koži? Imam par materinih znamenj, pa so že celo življenje na istem mestu in nespremenjeni, enako lepotične pike. Novih ni opaziti, bom pa poročala, če jih opazim. Obljubim.

Koža kot stara usnjena sedežna? Najbolj pravzaprav zaradi sonca in vetra, ki ga ujame obraz med smučanjem ali jadranjem, sicer pa nikjer. Pa tudi to le nekaj tednov, dokler se koža ne obnovi. Sicer imam pa kožo mehko, voljno, nikakor otrdelo ali zažgano.
Kot rečeno, že desetletja se ne pražim na pripeki. Na plaži sem zjutraj in zvečer, čez dan le izjemoma, če se je pač potrebno družiti, sem pa takrat direktno iz vode v senci. Pa ne zaradi strahu pred opečenostjo, temveč zato, ker mi je prevroče in ne vidim vica v poležavanju na soncu. Če se že grem dopust, ne mislim tam trpeti, ampak uživati in to mi gre v senci precej bolje.
Barve ne lovim, pa sem vseeno sredi julija temno bronaste barve. Mimogrede pač porjavim. Rdeča nisem nikoli. Direktno rjava. Ni opeklin.

Tako je bilo tudi, preden sem slišala za obstoj kolagena. 😄

Verjamem v naravno vedenje in mi je pač logično, da sonce sije po nas in da se umakneš v senco, če te koža peče. Da bi se mazala z zaščito pred soncem in hkrati rinila na sonce… no, to mi pa ni logično. Kot bi najprej pojedla protistrup, potem pa iskala kačo, naj me piči.

Temu se reče detekcijski bias. Občutek imaš da je več kožnega raka zato ker ga pogosteje iščemo in boljše zaznavamo. Sama diagnostika je je z leti izjemno izboljšala in pa tudi to da ljudje bolj pogosteje hodimo na preglede. Veliko ljudi poznam vključno z mano kjer pač opazimo neko sumljivo piko ali znamenje in gremo na pregled. Tega se včasih ni delalo. Se pravi povečala se je zavednost ljudi in pa posledično stopnja odkrivanja, ne pa dejanska pogostost. Včasih je tudi občutek lažne varnosti, kjer se namažemo s kremo in potem mislimo da smo povsem zaščiteni in smo zato cel dan na soncu, pač nobena krema ne blokira 100% vseh UV žarkov. Odvisno je tudi od samih UV žarkov, čedalje več ljudi potuje v kraje kjer so ti žarki bolj intenzivni. Kar se pa tiče povezave kremami z rakom- nikoli nikjer ni bila dokazana. Kreme v bistvu absorbirajo UV sevanje in jih pretvorijo v toploto, ki se razprši ali pa odbija UV žarke nazaj. Seveda pa obstajajo pomisleki nekaterih sestavin ki same po sebi niso rakotvorne lahko pa tvorijo proste radikale- v ta namen imajo kakovostne kreme tudi zraven antioksidante. Se pa na trgu pojavlja veliko krem, nekatere bolj kakovostne nekatere manj..

Si kdaj pomislil, da jemo čedalje bolj predelano hrano, dihamo vedno bolj osnažen zrak in uporabljamo vedno slabšo kvaliteto vode? Si predstavljaš, da vsaka družina opere 4 stroje na teden, kaj gre ves ta prašek in kako to vpliva na naše zdravlje – to je samo en primer …

Več bolezni je, ker je svet preveč sodoben: ljudje bi morali živeti preprosta življenja, več delati, manj jesti, se naučiti biti zadovoljni z manj, biti manj obremenjeni in pod stresom, bolj povezani med seboj, si pomagati, biti družbeno koristni, uporabljati manj kemije v vsakdanjiku …

h4rh4, 06.04.2025 ob 11:38

Si kdaj pomislil, da jemo čedalje bolj predelano hrano, dihamo vedno bolj osnažen zrak in uporabljamo vedno slabšo kvaliteto vode? Si predstavljaš, da vsaka družina opere 4 stroje na teden, kaj gre ves ta prašek in kako to vpliva na naše zdravlje – to je samo en primer …

Več bolezni je, ker je svet preveč sodoben: ljudje bi morali živeti preprosta življenja, več delati, manj jesti, se naučiti biti zadovoljni z manj, biti manj obremenjeni in pod stresom, bolj povezani med seboj, si pomagati, biti družbeno koristni, uporabljati manj kemije v vsakdanjiku …

To je edini pameten nasvet, za razliko od debila, ki zavaja, da škodljivost krem nikoli ni bila dokazana.

Več kemije pomeni več bolezni. To je vsa resnica.

Moraš bit precej neumen da se mažeš s to kemijo! Verjetno hkrati jemlješ vitamin d?
Koža je največji človeški organ in vi si jo packate s strupom!!
Poglej teme kjer ženske pišejo kaj vse uporabljajo na koži! Zakaj se čudite večjemu številu rakavih obolenj? Poglej še novorojenčke z vsemi možnimi simptomi od raznoraznih alergij do avtizma.

Z močefitom se babe namažite. Popolnoma naravno in učinkovito.

Blazneži, 06.04.2025 ob 12:10

Moraš bit precej neumen da se mažeš s to kemijo! Verjetno hkrati jemlješ vitamin d?
Koža je največji človeški organ in vi si jo packate s strupom!!
Poglej teme kjer ženske pišejo kaj vse uporabljajo na koži! Zakaj se čudite večjemu številu rakavih obolenj? Poglej še novorojenčke z vsemi možnimi simptomi od raznoraznih alergij do avtizma.

Omg, vsi toliko o tej kemiji. Pa pizda sej je vse okoli nas kemija. Voda ki jo piješ je kemijska spojina, zelenjava, sadje vsebujejo na tisoče kemijskih spojin… Zakaj vedno omenjate kemijo kot nekaj slabega. Ampak ne sonce ki vsebuje energijo enako bilijonov atomskih bomb vsako sekundo pa res ne more škodovat…Se res čudim zakaj uporabljamo UV kot način sterilizacije.

Haha730, 06.04.2025 ob 12:19

Omg, vsi toliko o tej kemiji. Pa pizda sej je vse okoli nas kemija. Voda ki jo piješ je kemijska spojina, zelenjava, sadje vsebujejo na tisoče kemijskih spojin… Zakaj vedno omenjate kemijo kot nekaj slabega. Ampak ne sonce ki vsebuje energijo enako bilijonov atomskih bomb vsako sekundo pa res ne more škodovat…Se res čudim zakaj uporabljamo UV kot način sterilizacije.

Če bi UV žarki povzročali sterilnost, bi bilo vredno razmisliti, zakaj imajo prav narodi v tropskih in subtropskih pasovih toliko otrok.

monovka, 06.04.2025 ob 12:49

Če bi UV žarki povzročali sterilnost, bi bilo vredno razmisliti, zakaj imajo prav narodi v tropskih in subtropskih pasovih toliko otrok.

Jesus fucking christ 😂 Mislim sterilizacijo površin in predmetov z UV svetlobo ki ima dovolj veliko energijo da lahko poškoduje DNK.

kožni rak pride tudi zaradi solarija… bo pa vedno več kožnega raka tudi zaradi laserskega odstranjevanja dlak…sej to tako ali tako ti nihče nemore zagotoviti, da je sploh varno, ker nikjer niso delali testov.

Haha730, 06.04.2025 ob 13:25

Jesus fucking christ 😂 Mislim sterilizacijo površin in predmetov z UV svetlobo ki ima dovolj veliko energijo da lahko poškoduje DNK.

A vidiš, kako zlahka enak izraz razumemo različno?

Sicer bi pa lahko našli več takih primerov. Amoniak na stranišču smrdi, pa ga vseeno množica uporablja ob barvanju las.
Alkohol se uporablja za uničevanje bakterij in steriliziranje (in ne sterilizacijo 😉) površin, ran ali instrumentov, pa ga uživamo in nas vseeno ne razmaščuje. Bencin enako. Da o detergentih ne govorimo.
Povej raje naravnost: na živce ti grem jaz, ne zgoraj zapisano.

monovka, 06.04.2025 ob 13:40

A vidiš, kako zlahka enak izraz razumemo različno?

Sicer bi pa lahko našli več takih primerov. Amoniak na stranišču smrdi, pa ga vseeno množica uporablja ob barvanju las.
Alkohol se uporablja za uničevanje bakterij in steriliziranje (in ne sterilizacijo 😉) površin, ran ali instrumentov, pa ga uživamo in nas vseeno ne razmaščuje. Bencin enako. Da o detergentih ne govorimo.
Povej raje naravnost: na živce ti grem jaz, ne zgoraj zapisano.

Prvo kot prvo.. Sterilizacija je pravilen izraz za uničenje vseh mikroorganizmov. Eden od teh postopkov je sterilizacija z UV svetlobo ( UV-C) ki poškoduje DNK mikroorganizmov tako da se ne morejo razmnoževat.  Za dezinfekcijo se pa uporablja 75 procentni etanol- kupi ga pa ga probaj, če misliš da uživamo alkohol v taki obliki. Nevem kaj ma bencin veze s tem, verjetno ga ne vlivaš na solato al?

Haha730, 06.04.2025 ob 13:51

Prvo kot prvo.. Sterilizacija je pravilen izraz za uničenje vseh mikroorganizmov. Eden od teh postopkov je sterilizacija z UV svetlobo ( UV-C) ki poškoduje DNK mikroorganizmov tako da se ne morejo razmnoževat.  Za dezinfekcijo se pa uporablja 75 procentni etanol- kupi ga pa ga probaj, če misliš da uživamo alkohol v taki obliki. Nevem kaj ma bencin veze s tem, verjetno ga ne vlivaš na solato al?

Povzeto iz Fran:

sterilizíranje -a s (ȋ) glagolnik od sterilizirati: steriliziranje kirurških instrumentov / steriliziranje mleka, sokov

Sterilizacija- medicinski postopek za preprečevanje zanositve, brejosti živalskih samic / sterilizirati mačko, psico…

Sterilizacija= steriliziranje, v odvisnosti od konteksta besedila, sporočila.

Saj se razumeva.

monovka, 06.04.2025 ob 14:02

Povzeto iz Fran:

sterilizíranje -a s (ȋ) glagolnik od sterilizirati: steriliziranje kirurških instrumentov / steriliziranje mleka, sokov

Sterilizacija- medicinski postopek za preprečevanje zanositve, brejosti živalskih samic / sterilizirati mačko, psico…

Sterilizacija= steriliziranje, v odvisnosti od konteksta besedila, sporočila.

Saj se razumeva.

Lej kakorkoli se beseda uporablja, moj point ostaja enak. UV sevanje povroči poškodbo DNK, to lahko vidimo preko samega postopka sterilizacije, kjer uničimo mikroorganizme. Edini razlog zakaj ne dobimo raka takoj ob izpostavitvi UV sevanju je da naše celice z razliko od bakterijskih vsebujejo popravljalne DNK mehanizme. Če se pa te poškodbe zaradi dolgotranjnih UV izpostavitev nalagajo čez čas, se pravi pride do akumulacij, pride do celične nestabilnosti in do nastanka rakavih celic. Zaradi tega se uporabljajo kreme. Da zmanjšamo količino absorbirane UV. Kapiš?

Preden so v prodajo prisle soncne kreme s faktorjem, so namocili sentjanzevko v olivno olje in s tem mazali odrasle in otroke, tudi mene.

Kolk si pa potem staro? 100+…?

60+

Nekateri starsi ne skocijo na vsako novost samo zato, ker je novost. Kreme kot npr. Coppertone so postale popularne sele v poznih 60h in v 70ih.

Haha730, 06.04.2025 ob 15:12

Lej kakorkoli se beseda uporablja, moj point ostaja enak. UV sevanje povroči poškodbo DNK, to lahko vidimo preko samega postopka sterilizacije, kjer uničimo mikroorganizme. Edini razlog zakaj ne dobimo raka takoj ob izpostavitvi UV sevanju je da naše celice z razliko od bakterijskih vsebujejo popravljalne DNK mehanizme. Če se pa te poškodbe zaradi dolgotranjnih UV izpostavitev nalagajo čez čas, se pravi pride do akumulacij, pride do celične nestabilnosti in do nastanka rakavih celic. Zaradi tega se uporabljajo kreme. Da zmanjšamo količino absorbirane UV. Kapiš?

Vsako sevanje pomeni v primeru presežene naravne vrednosti tveganje za zdravje. Preveč svetlobe okvari vid, kljub temu pa v odsotnosti svetlobe ne vidimo ničesar. Premočan zvok okvari sluh, pa vseeno potrebujeo zvok, da kaj slišimo. Izpostavljeni smo naravni radiaciji, ki se ji ne moremo izogniti, je pa znano, da prevelika doza radioaktivnosti povzroči škodo na organizmu. Velja za vsa sevanja ali elektromagnetna valovanja.

UV žarki so iz istega naslova. Kljub temu so pa naravni pojav. Generalno se mi zdi eliminiranje naravnih procesov zgrešeno. Nihče ne bo večno živel, zato je tudi večno mladosten izgled traparija. Nihče ne bo večno popolnoma zdrav, zato je nemogoče preprečiti vsakršno obolenje. Smo videli med korono, kam je pripeljala izolacija in pretirana dezinfekcija – v oslabitev naravnega imunskega sistema. Ta pač mora biti v pogonu, sicer zamre. Naraven proces. Koža se bo postarala tudi v popolni temi, lahko mi verjameš.

Čemu pravzaprav tolikšna vznemirjenost ob mojem zapisu? Ali sem kjerkoli napisala, da komu odsvetujem uporabo krem z zaščitnim faktorjem? Nisem. Jaz pač uporabljam faktor nič, sem pa zato na soncu max dve uri dnevno. Po moje sem varnejša od tistih, ki uporabijo faktor 60, se pa pražijo na soncu 12 ur na dan. Zaenkrat po šestih desetletjih kaže, da še nisem akumulirala kritične doze UV žarkov in je moj DNK še nedotaknjen, koža pa neprežgana. Bo vredu?

Zakaj s tolikšnim žarom nad moj zapis? Morda prodajaš zaščitne kreme, ali ponujaš dermatološke preglede?

Haha, si pa resnično blesavo. Kar smo že zdavnaj ugotovili.

Lol;)))))))

Za saj saj… To sploh ni res, sem iz tistih časov in kdor se ni mazal s kremo je bil fejst ožgan. Treba se je bilo mazat večkrat na dan, ali pa orng opekline. Veliko jih je nosilo majice, ker jih je tako opeklo.

Ampak ljudi nič ne izuči in tudi ni res kar pravi avtor. Izredno malo ljudi je, ki se namažejo s kremo za sončenje. Veliko ljudi se posmehuje tistim, ki se namažejo. Je pa pri tem tako – kdor se zadnji smeje se najslajše smeje – čeprav nikakor tega nikomur ne gre za privoščiti

jaz sem tudi iz tiste generacije, ko se je mazalo s šentjanževim oljem. Vedno me je tako opeklo, da ja mama zato začela kupovati kremo s faktorjem. Sestrična in njeni so vztrajali pri tem olju, reva je bila vsako poletje kot kuhan rak. Ne vem no, jaz sem za faktor. Šentjanževko pa za PO sončenju.

Pticki že dolgo žvrgolijo o tem,  da kreme za sončenje povzrocajo raka.

Ignorance is (not always) a bliss! 

Stara krema za sončenje: Olivno olje v katero so za dalj časa namoči šentjanževko.

Anonimno 9008, 07.04.2025 ob 13:41

Stara krema za sončenje: Olivno olje v katero so za dalj časa namoči šentjanževko.

Poznam to a ne zavajaj ljudi, mazilo je kvečjemu za nego po sončenju. Moji kolegici se je po dolgoročni uporabi takšnega zvarka razvil melanom. To mazilo nima nikakršne UV zaščite in nobenih raziskav ni, kako izvleček iz šentjanževke deluje na soncu izpostavljeni koži.

Ja, ja, 07.04.2025 ob 13:58

Poznam to a ne zavajaj ljudi, mazilo je kvečjemu za nego po sončenju. Moji kolegici se je po dolgoročni uporabi takšnega zvarka razvil melanom. To mazilo nima nikakršne UV zaščite in nobenih raziskav ni, kako izvleček iz šentjanževke deluje na soncu izpostavljeni koži.

ENI kolegici se je razvil melanom… in koliko tisočim, namazanim s kremami s faktorji?

Sploh se z olivnim oljem ne maže pred sončenjem, ampak PO njem. Zakaj? Da koža kompenzira izsušitev, posledično ne poka, ne srbi in ne peče.
Olivno olje kožo nahrani in JE POVSEM NARAVNO. Za razliko od krem, ki so prav tako narejene na bazi olivnega olja in belobaze, pač pa vsebujejo stabilizatorje, dišave in barvila, ki se same po sebi ne bi vpile v kožo, če ta ne bi bila ranjena -opečena. Ker je pa ranjena, se pa vanjo vpijejo tudi te kemikalije in točno to povzroči, da se naravnemu pigmentu zmeša, se začne braniti pred vsiljenimi snovmi in začne tvoriti okoli teh mikrodelcev obrambne sloje, ki jih potem prepoznamo kot melanome.

Olivnemu olju ti rečeš zvarek? Kaj pa je potem krema?

New Report

Close