Vedno več kožnega raka, vedno več mazanja s sončnimi kremami
Zavajaš tudi ti, 07.04.2025 ob 14:42
Ja, ja, 07.04.2025 ob 13:58
Anonimno 9008, 07.04.2025 ob 13:41
Stara krema za sončenje: Olivno olje v katero so za dalj časa namoči šentjanževko.
Poznam to a ne zavajaj ljudi, mazilo je kvečjemu za nego po sončenju. Moji kolegici se je po dolgoročni uporabi takšnega zvarka razvil melanom. To mazilo nima nikakršne UV zaščite in nobenih raziskav ni, kako izvleček iz šentjanževke deluje na soncu izpostavljeni koži.
ENI kolegici se je razvil melanom… in koliko tisočim, namazanim s kremami s faktorji?
Sploh se z olivnim oljem ne maže pred sončenjem, ampak PO njem. Zakaj? Da koža kompenzira izsušitev, posledično ne poka, ne srbi in ne peče.
Olivno olje kožo nahrani in JE POVSEM NARAVNO. Za razliko od krem, ki so prav tako narejene na bazi olivnega olja in belobaze, pač pa vsebujejo stabilizatorje, dišave in barvila, ki se same po sebi ne bi vpile v kožo, če ta ne bi bila ranjena -opečena. Ker je pa ranjena, se pa vanjo vpijejo tudi te kemikalije in točno to povzroči, da se naravnemu pigmentu zmeša, se začne braniti pred vsiljenimi snovmi in začne tvoriti okoli teh mikrodelcev obrambne sloje, ki jih potem prepoznamo kot melanome.
Olivnemu olju ti rečeš zvarek? Kaj pa je potem krema?
Re zavajaš tudi ti
Halo, navajam samo resnicen podatek, tudi dejstvo, da je mazilo za po sončenju, nisem pa strokovnjak, da bi analizirala in modrovala, katera zaščitna sredstva, ki jih je na trgu za malo morje, so dokazano varna in koži prijazna, katera pa skodljiva. Ti pa kar nekaj vnaprej režiras, kaj neka glava misli, kako živi…, in obsojaš. Ja, za take ljudi je življenje težko…
Sicer pa, olivno olje samo je najbolj zdravo olje za kožo, izvleček iz šentjanževke pa je zvarek, ki je v kombinaciji z Uv sevanjem zelo vprasljiv. Gospa, ki je bila vedno za naravno, je končno zacela uporabljati kvalitetne zaščitne kreme na naravni osnovi. Če se pa cel dan praziš na soncu, pa itak ne pomaga niti faktor 100. Toliko opozarjanja s strani dermatologov, folk se pa še kar praži….
monovka, 06.04.2025 ob 10:11
Anonimno408, 05.04.2025 ob 23:49
monovka, 05.04.2025 ob 19:01
Občasno se namažem z mešanico olivnega olja, morske vode in limone, pa še to le, ko imam kožo presušeno, sicer pa na sonce nikoli namazana, ker mi kombinacija kreme in sonca sproži alergijo (srbeči izpuščaji). Nisem pa na soncu sredi največje pripeke, ker mi je preprosto prevroče.
Koža že 60 let zdrava, le za par številk prevelika zadnje čase
niste edini, ki verjamete v zaščitne faktorje. Razumljivo, to se najbolj množično ponuja.
Zahvaljujem se za vašo skrb, a vas pomirjam- nazadnje me je sonce opeklo, ko je še moja mama odločala o zaščiti moje kože pred soncem. Delial in Coppertone je bil popularen. Rezultat mazanja so bila opečena ramena in alergija po prsnem košu.
Me pa zanima, kaj točno je po vašem mnenju toksičnega v treh naravnih sestavinah. Oljke imamo doma in stisnemo lastno olivno olje. Oljke špricamo le z algami, brez kemije. V morsko vodo hodimo plavat vsi torej in menda ni strupena. Limonin sok je celo užiten, predvidevam, da torej ni strupen.
Če sem se s tem zastrupila, potem je edina razlaga, da imam hudirjevo srečo, da me še ni pobralo. Razen tega bi v tem primeru morala tožiti pediatre, ki so mi predlagali nego dojenčkove kože z naravnim olivnim oljem in lekarnarje, ki ga v ta namen prodajajo. Pa maserje, ki s pripravki na osnovi olivnega olja opravljajo masažo.
Kakorkoli, z veseljem delam lastne neumnosti. Ni mi pomoči, zato je vaša skrb odveč.
monovka, daj se malo izobrazi. Če je nekaj popolnoma naravno, zdravo in nenevarno za eno obliko (npr uživanje), še ne pomeni, da je enako za kožo. Lahko je celo prav obratno – limonin sok je že ena taka reč, ki je absolutno no-go za na kožo. Če zares veš kaj o koži, je to jasno. Za domače izdelovalke DIY pripravkov pa gre itak vse skozi.. saj gre, če to narediš enkrat, dvakrat, če to ponavljaš, pa so konkretne reakcije. To je menda ja jasno.
Seveda je vse več kožnega raka. Ker ga dobro odkrivamo in ker smo si zemljani skuhali to, da so žarki vedno močnejši in bolj strupeni.
Seveda so UV kreme precej polne kemije, a kaj pa ni – vas detergent ni? Vaš gel za tuš ni? Vaš pralni prašek ni? Uporabljate mehčalec? Auč. Pa vsaka krema, sploh konvencionalna, za obraz, roke, telo, pa vsak deo, pa zobne paste, pa veš makeup? Sama kemija. Pa vsa čistila, seveda, s katerimi drgnete svoj dom. Pa velikokrat precej onesnažena voda iz pipe, pa vse pohištvo, ki ga kupite, in vsaj 10let ven hlapijo razni formaldehidi. Pa vse elektromagnetno sevanje in priročni wifiji. Pa vsa kupljena hrana, polna kemikalij. In-tako-naprej.
UV krema je le ena izmed teh reči. Da povzroča raka sama zase je bulšit. Raka dobiš prej od notranje napetosti in/ali kombinacije vsega prej naštetega, UV krema je le ena zadeva.
Če kdo kaj malega veno koži, ve tudi, da je zaščita pred UV žarki kar nujna. Če skrbiš za lepoto in zdravje sploh. Če ne, se pač prej postaraš. Ni je boljše antiage nege kot je dobra UV krema. Ampak to naj presodi vsak sam, kaj da naše in kaj želi. Jaz živim precej asketsko in ekološko v smislu hrane, imam svoj vrt in njivo, svoj izvor vode, čistil nimam, za net imam kabel, pohištvo je staro in masivno, živim ob gozdu, kozmetiko mi vso dela prijateljica, ki je res top. Ampak UV kremo pa kupujem.
Moje mnenje: velik da za zaščitno kremo. In to z visokim faktorjem. In NIKAKOR ne samo neko olje, še manj sentjanževo za na sonce, še manj pa limonin sok. Zadeve so resne.
Vsak pa naj presodi sam, kaj mu je pomembno…
olje in sonce, 06.04.2025 ob 04:09
mažeš se z olivnim oljem in pol greš na sonce? mislm..a je z vami vse ok? kolikokrat greste pa k dermatologu? jaz nisem nikoli na soncu pa mi je dermatologinja prejšnji teden rekla da bom morala eno znamenje odstraniti, ker ji je malo sumljivo. Veliko je 3mm, toliko o tem..pozorna sem na vse spremembe, pa se mi sploh ni zdelo sumljivo.
Tako da raje pojdite k dermatologu preveriti koliko je to “zdrava koža”..zadnjič sem gledala slike ene dermatološke ordinacije, ki objavlja slike melanomov – ljudje hodijo z 2cm+ velikimi črnimi melanomi na preglede..grozljivo
Preden so v prodajo prisle soncne kreme s faktorjem, so namocili sentjanzevko v olivno olje in s tem mazali odrasle in otroke, tudi mene.
Šentjanževka je fototoksična in povzroči opekline. Dobra je za zdravljenje opeklin, ne pa za zaščito pred njimi. Kaj so z vami delali, omg
Anonimno999, 07.04.2025 ob 15:14
monovka, daj se malo izobrazi. Če je nekaj popolnoma naravno, zdravo in nenevarno za eno obliko (npr uživanje), še ne pomeni, da je enako za kožo. Lahko je celo prav obratno – limonin sok je že ena taka reč, ki je absolutno no-go za na kožo. Če zares veš kaj o koži, je to jasno. Za domače izdelovalke DIY pripravkov pa gre itak vse skozi.. saj gre, če to narediš enkrat, dvakrat, če to ponavljaš, pa so konkretne reakcije. To je menda ja jasno.
Se strinjam s teboj. Hrana ni tudi mazilo in obratno.
Pri naši družini je pač tovrstna poletna “nega” kože ostala še od prejšnje generacije, bolj kot navada, kakor recept. Zna biti, da se limonin sok (dejansko ga je nekaj kaplic) znajde v mešanici olja in morske vode le tu in tam. Če je pač pri roki.
Je pa res, da je moja babica poznala limono kot neke vrste peeling, predvsem za kožo na petah in komolcih, za čiščenje hudo umazanih rok (recimo po rezanju orehov) in tudi za čiščenje mozoljaste kože. Ne verjamem, da za tem stoji kaka študija, tako je pač ravnala in včasih se kdo od nas spomni teh njenih postopkov, potem se pa pač kaj zgodi ali pa tudi ne.
Skupaj sešteto se nihče pri nas ne ukvarja z nobenimi pripravki, ne čajčki, ne mazili, tudi bolj malo je pri nas zanimanja za kozmetiko nasploh. V to temo sem zgolj dodala sem našo domačo prakso.
A da bi komu kapnilo, da se ozonski plašč vedno bolj tanjša in nastajajo ozonske luknje, ki ne preprečujejo kancerogenim žarkom, da pridejo do naše kože, pa ni za verjet? Tudi pred 40 leti so čisto lepo odkrivali kožnega raka, samo da ga ni bilo niti približno toliko kot danes, ko je ozonski plašč fajn stanjšan. Dajte se izobrazit, no.
onska luknja je pojav, ki ga povzročajo plini, ki razdelijo ozon na molekulo kisika in atom kisika. Največja je nad Antarktiko. Omogoča sevanje ultravijoličnih žarkov na površje Zemlje.
Kaj ni jasno?