Vegani kako boste sploh preživeli zimo????
Nisem ne vegan ne vegetarijanec, mi pa zelo paše taka hrana in kdor misli, da vegani jedo samo “travo”, smola zanj. Okusne, in to odlične hrane neživalskega izvora je na pretek čez celo leto, le videti jo je treba in si jo znati pripraviti.
Po taki hrani se počutim veliko bolje kot pa po težkih pečenkah, pečenicah, ocvirkih in podobnem.
Začni brskati za recepti, ki so ti všeč in ne vsebujejo mesa. Morda so to izdatne zelenjavne juhe, enolončnice, razni zavitki (špinačni ipd.), vse to lahko narediš zelo okusno in še hitro je pripravljeno, ni zapleteno.
Ali pa pomisli, kje vse si doslej jedla meso kot zelenjava + priloga + meso, pa samo izpusti meso.
Sama recimo obožujem kislo zelje, kislo repo, zraven pa ajdove žgance, polento ipd. Kaj mesnega tu zraven mi sploh ne paše, ker sem se odvadila jesti tako in mi je brez dovolj.
Plus tega, ko boš meso uživala vedno redkeje, ti bo začelo “smrdeti”, medtem ko boš videla, da ima ostala hrana vedno boljši okus, ker se ti bo okus izostril.
Počutje pa se ti bo dvignilo in se boš mnogo bolje počutila skozi dan.
Vidiš, jaz se pa po pečenicah, pečenkah in na sploh mesu počutim odlično, v bistvu mi je najboljša prehrana čisto meso (mislim kos mesa, začinjen in pečen, brez omak in drugih dodatkov) + zelenjava (pol surova in pol termično obdelana). Sem pa težka in zoprna po hrani bogati z OH.
Drugače pa z vegansko prehrano nimam težav, butasto mi je edino, ko imajo kup nekih imitacija mesa in sira, kjer se z raznimi aditivi skušajo priblžat okusu pravega mesa in sira, meni je to velika bedastoča. Kar zadevapa ostale jedi, včasih kateri po okusu kaj manjka, ker dodajo nek nadomestek živila živalskega izvora in to ni to, nekatere jedi so pa super, zelo okusne in gurmanske.
Hehe, in velecenjena potica, recimo, lani sem kupila v Hoferju eno običajno in eno vegansko, ke je kolegica veganka, vam povem, da je bila veganska mega dobra in meni osebno veliko boljša od običajne.
Vidiš, jaz se pa po pečenicah, pečenkah in na sploh mesu počutim odlično, v bistvu mi je najboljša prehrana čisto meso (mislim kos mesa, začinjen in pečen, brez omak in drugih dodatkov) + zelenjava (pol surova in pol termično obdelana). Sem pa težka in zoprna po hrani bogati z OH.
Drugače pa z vegansko prehrano nimam težav, butasto mi je edino, ko imajo kup nekih imitacija mesa in sira, kjer se z raznimi aditivi skušajo priblžat okusu pravega mesa in sira, meni je to velika bedastoča. Kar zadevapa ostale jedi, včasih kateri po okusu kaj manjka, ker dodajo nek nadomestek živila živalskega izvora in to ni to, nekatere jedi so pa super, zelo okusne in gurmanske.
Hehe, in velecenjena potica, recimo, lani sem kupila v Hoferju eno običajno in eno vegansko, ke je kolegica veganka, vam povem, da je bila veganska mega dobra in meni osebno veliko boljša od običajne.
[/quote]
Sama sem veganka in so tudi meni ti nadomestki mimo. Mislim, da se teh izdelkov poslužujejo tisti, ki se v veganstvo uvajajo in je tako lažje, dolgoletni vegani tega ne uporabljamo ali pa minimalno, ker se ti po letih neuživanja tako spremeni okus, da ti je to vse nagravžno.
Seveda ne. Samo vegani so precej omejeni v zimskem času. Grabi jih panika, čeprav ne vedo, da je vse to rezultat pomanjkanja mesa :).
[/quote]
V cem so omejeni? Dandanes pa res ni panike za zimo. Korenje, koleraba, repa in zelje v kleti. Pa krompir. Nekaj zelenjave vlozene v kisu, nekaj v slanici, nekaj v skrinji in paradiznik v omaki ali mezgi. Oreski vseh vrst in oblik so obstojni celo zimo. Suhe strocnice ravno tako, sveze pa so v skrinji. Riz, ajdova kasa, jesprenj in podobno zdrzi v shrambi vec let. Jabolka so v kleti, pomarance se kupijo, nekaj sadja je predelanega v marmelade in kompote, nekaj ga je v skrinji. Ce znas vsaj priblizno obrnit kuhalnico, ni nobenega razloga za slabo jesti. Ponavadi so manj iznajdljivi tisti, ki morajo imeti v vsakem obroku meso. Ostalih sestavin, iz katerih se da zloziti okusen in polnovreden obrok, v svoji omejenosti niti ne poznajo, niti ne opazijo in ce ni mesa v hladilniku, je panika na obzorju.