Veganska pizza
Z zelenjavo. :-)))))))
Samo, lepo prosim, nikar ne dajaj gor graha, korenja in cvetače. Ker res ne paše k okusu origana. Grozno je. Daj bučke (prej popeci ali blanširaj), melancane (pripravi enako kot bučke), gobe, papriko, rezine paradižnika ali sušen paradižnik, čebulo, šparglje, rukolo, koruzo, fižol (rdeči ali mešan)… Ne vem, mogoče lahko daš tudi tofu tako malo vmes, ali pa kako žličko sojine “kisle smetane”.
Uh… veganski jedilniki mi grejo težko od rok, ker mi manjka material za “vezanje” (jajca, sir).
Mene pa ob tej čudaški pizzi z marsovskimi sestavinami prešine misel, ali je sploh mogoče v naših krajih biti vegan. Mislim, z bolj ali manj lokalno prehrano; z zelenjavo, žitaricami, stročnicami, oreški domače pridelave, brez bio eko peko eksotike od bogve kje. In brez ponaredkov mesarske stroke (sojinih klobasic, pirinih polpetov, nevemkaterihže zrezkov…).
Pa nimam nekih predsodkov, pojém glih vse od vampov do ratluka, ampak ta pizza mi je pa res čudna. Ne rečem, zna biti dobra, ampak še vedno mi ostane čudna.
Vegani ne jedo živali in živil živalskega izvora. Tako, da načeloma paradižnik jedo.
Ampak ogromno veganov potem še ‘komplicira’ naprej, jedo samo polnozrnate izdelke, pa samo ekološko pridelane in nekateri tudi ne jedo razhudnikov, kamor spada paradižnik, pa tudi jajčevci in krompir. To je pa zato, ker so botanično v isti skupini kot tobak in zaradi sezdajresnespomnim česa, niso primerni za prehrano.