vegansko kosilo
Jutri dobim obiske in bom za kosilo pripravila ajdovo kašo z gobami. Kaj bi še ponudila zraven? Motovilec s fižolom kot solata, gre to skupaj?
Za juhi bi pa naredila eno tako ala paradižnikovo, samo da je bistra in bi dodala stočji fižol, pač taka zelenjavna juhica.
Sladica pa jabolčni zavitek.
Bi to tako šlo? Obiski ne uživajo nobenih živil živalskega izvora, niso pa na presni ali bio prehrani, rpi nas jemo vse in nisem ravno prijateljica s kosili brez mesa, sploh pa ne za obiske, tole zdaj mi je prvič.
Solata: pase skupaj, vendar bi bilo lepo se z barvami… npr dodas nastrgan korencek, malo rdecega zelja. Morda bucno olje, da je malo bolj posebna solata.
Juha: tudi samo paradiznikova je ok. Dodas listek dva sveze mete. Ne vem pa kako se podajo okusi z glavno jedjo. Juha je lahko tudi cisto enostavna: v vodo vrzes brokoli, grah, korenje, bambus, gobe.
H glavni jedi lahko dodas popecen tofu narezan na kocke. Ce zelis kaj ekstra pa pojdi npr. do Spara/Interspara, kjer imajo zanimivo linijo izdelkov. Bobis vegasnke klobasice, cili con carne, giros itd To kot dodatek na vrh glavne jedi, cisto malo je dovolj.
Ce zelis malo bolj poln in gost okus gobis, si lahko pripravis kremasto omako na dva nacina: obstaja veganska (popolnoma rastlinska-rizeva ali … hmm… ne spomnem se) smetana za kuhanje. Ali pa vzames “starch” oz tapioko oz skrob po slovensko (ponavadi se dobi na oddelku za azijske dodatke) in s tem delas omakce razlicnih vrst. To kot moko iz tapioke/starcha/skroba zmesas z vodo ali mandljevim/rizevim mlekom in dodajas po zelji ostale okuse (npr sojino omako, poper, zacimbe… kar zelis povdariti, kar pase poleg glavne jedi). To “moko” se ti splaca kupiti, ce boste uporabljali tudi kasneje ali za lastne potrebe, drugace ne.
Smetana in mesni dodatki veganske verzije te pride okoli 5-7 eur za 4 osebe. Ce se za to odlocis.
Zakaj bi se pa zdaj na glavo postavljala in kupovala neke ekstra izdelke, ki jih ne bo nikoli pojedla? A ko bo ona prišla k njim na obisk, bojo tule spraševali, kateri kos prašiča je najboljši za pečenko?
Avtorica, dober jedilnik imaš. Moji vegani imajo zelo radi tudi pražen fižol, pražen krompir, krpice z zeljem, pa pečen fižol v pečici, filane paprike s praženim krompirjem, kislo zelje ali joto z matevžem, stročji fižol na razne načine, recimo boranija brez mesa … Potem mi že malo zmanjka idej.
Za štrudel bojo pa vprašali, če je testo res vegansko. Malo poglej.
Glede na to na koliko različnih načinov sem videla pripravljati jabolčni zavitek, bi te samo opozorila, da raznorani mlečni izdelki in jajca prav tako niso dovoljeni v veganski prehrani: mleko, skute, smetane, …Ti pa priporočam, da med jabolka daš malo rozin – bo boljši okus.
Pa nasplošno maslo in mast zamenjaj z uporabo rastlinskih olj.
Če res misliš narediti paradižnikovo juho s fižolom, potem fižola ne dodajaj v solato, ampak raje kakšen nastrgan korenček, malo koruze in sončničnih semen … (paše k motovilcu).
Nobenih veganskih klobasic in podobnih cudes ne kupuj. Drzi se tega, kar znas narediti dobro. Ce je to ajdova kasa z jurcki, super. Res pa lahko dodas nekaj v kosih, cisto zaradi vtisa, da ni na krozniku samo kupcek kase. Lahko je to tofu, ali pa peceno korenje, lahko tudi s krompirjem in rdeco peso kot nekaksna zlozenka, ali polpete iz cesarkoli.
Juhi lahko naredis tudi dve, poleg paradiznikove se eno zeleno, npr cemazevo ali spinacno.
Solata po zelji.
Jabolcni zavitek v osnovi ne vsebuje nic zivalskega. Vleceno testo je moka, voda, olje, kis in sol. Ce das drobtine, so lahko kar tako, ali pa jih preprazis na olju.
Super kosilo in mogoce bos ugotovila, da meso niti ni tako zelo nujna sestavina in da ga lahko kaki dan tudi preskocis.
Tofu lahko samo osusis (obrises s papirnato brisaco in ga se malo zavijes v suh papir, da pobere odvecno tekocino), narezes na primerne plosce/palcke/kocke in popeces na ponvi ali na zaru.
Lahko pa ga pred pecenjem mariniras – poisci kaki recept za marinado, ki bi se po okusu skladal z ajdo.
Uziten je surov, tako da ne gre za to, da bi se moral prepeci, ampak samo da dobi malo barve in okusa.
Pozanimaj se prej, kaj sploh jedo. Morda kakšna zelenjavna mineštra (brez svinjske masti in masla seveda)! Zraven jabolčni zavitek (brez jajc, skute, masla), morda z rozinami, kot so ti gor svetovali.
Za solato pa radič oz. solata s fižolom oz. kuhanim krompirjem, lahko spečeš doma tudi pirin kruh, če to jedo.
Lepo, da se potrudite za obiske.
Me pa zanima, če se tudi vegani tako potrudijo za vsejedce.
Meni je tvoj jedilnik čisto super. Naredi jedi, ki jih poznaš ter ne kupuj stvari, ki jih prvič vidiš.
Kot si rekla naredi ali porovo juho, špinačno ali paradižnikovo. Za glavno jed ajdova kaša z jurčki ter skleda solate z fižolom ter za barvo morda naribano korenje in jabolčni zavitek. To je več kot odlično oz dovolj.