Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika vegetarijanska prehrana

vegetarijanska prehrana

Spostovani!
Ze 10 let se prehranjujem napol vegetarijansko – ne jem mesa in mesnih izdelkov, jem pa ribe, morske sadeze, mleko,. jajca in podobno, vendar zelo redko.
Zanima me, ce je lahko taka prehrana vzrok za vedno vecjo pozabljivost, za obcutke medlosti in rahlo depresijo. Bi morala jemati kake vitaminske dodatke ali kaj podobnega? Kaj mi svetujete? Hvala vneprej!!

Ravno sedaj berem knjigo, da ti po cca 7 letih lahko začne primanjkovati B12 če ne uživaš živalskih beljakovin – ampak ti kot vidim jih. So pa znaki pomanjkanja B12 lahko takšni kot jih opisuješ. Poskusi z algami – spirulino ali dodatki B kompleks, pa boš videla po 3 tednih če bo kaj učinka.

Nekaj o depresiji :

http://www.medicaartis.si/teorija_staranje03.htm

Comp,
si morda vegeterianec že več kot “7” let, kot opisujejo to dobo za pomanjkanje vitamina B12? Zanima me, kaj meniš o tem nasplošno. Je možno “preživeti” tudi brez tega? Zakaj potem nekateri vegeterianci živijo pač normalno, če se vsi bojijo tega pomanjkanja vitamina?

K odgovoru vabljeni tudi drugi. 🙂

Lp,
Princ

ne razumem tocno kaj sprasujes, ampak ce te skrbi pomanjkanje vitamina – ja, sej ni noben problem ene tabletke na dan vzet. Razen ce si odlocno proti kemiji. Samo v tabletah so enake snovi kot v naravi (vsaj vecina :)))

Odgovore na ta vprašanja sem že dal pod temo :

Za Comp-a vprašanje o vegetarijanstvu.

Ja, v glavnem sem proti kemiji. Tudi tisto, kar je naravno, je kemično obdelano, da lahko “zdrži”, pa še v to dvomim, da so vitamini kljub taki obdelavi še živi 🙂

Torej grem brat tisto drugo temo.

HVala!
Princ

V vegetarjanstvo se nisem nikoli prav poglabljala, vem le, da lahko pride do pomanjkanja nekateri esencialnih aminokislin (ki jih telo samo ne more sintetizirati) in vitaminov. Glede vit. B12 vem malo vec. Pri amino kislinah pa je nakaj v zvezi s histidinom.

V vegetarjanski prehrani je premalo vitamina B12, ki je nujno potreben za pravilno delovanje organizma, predvsem je pomemben za zivcni sistem in kri. Pomanjkanje se lahko ugotovi z laboratorijskim pregledom krvi, pri cemer so eritrocioti ob pomanjkanju B12 znacilno povecani (makrociti).

Folati so za nase telo prav tako nujno potrebni, nahajajo pa se predvsem v zelenjavi. Tesno sodelujejo z vitaminom B12 in tezave pri pomanjkanju folatov so zelo podobne tezavam pri pomanjkanju B12. Problem se pojavi, ker ob pomanjkanju enega od obeh lahko drugi za nekaj casa prikrije znake pomanjkanja prvega. Zato v tabletkah ponavadi najdes oba hkrati.

Torej: lahko gres k zdravniku in ga prosis naj ugotovi ali gre res za pomanjkanje B12 ali pa zacnes jesti tabletke z B12 in folno kislino (predozirati skoraj da ne mores, ker sta obe snovi topni v vodi in se vsa odvecna kolicina izloci preko ledvic). Ali pa veckrat pojej kako stvar zivalskega izvora (ce jih ze jes).

Ursa

Popravek (malo sem pogledala v knjigo): ni nujno, da se bo na krvi poznalo pomanjkanje vit B12, saj ravno znake pomanjkanja vit B12 v krvi folna kislina (ki jo z vegetarijansko prehrano zauzijemo v izobilju) zamaskira! Problem pa so nevroloske motnje (v zivcevju), ki kljub temu napredujejo.

Ce ne zelis jesti dodatkov v obliki tablet, si nekje na netu ali v kaki knjigi najdi kje vse se vit. B12 nahaja in potem v jedilnik redno vkljuci tudi to prehrano. S tem se ne gre saliti!

No ja, vsak ima svoje mnenje… seveda se nikakor ne morem strinjati s tabo :)))

Kakšno pa je potem tvoje mnenje? 🙂

Glede na to, da telo lahko koristno uporabi veliko vec vitaminov in mineralov, kot je RDA, sem absolutno ZA kemijo. Beta karoten in podobne zadeve so tako v tabletah kot v navadni hrani. Le da jih je vec. V skodljivost taksne ‘kemije’ ne verjamem. Imam urejeno prehrano in uporabljam tako vitaminsko-mineralni pripravek kot tudi dodatke esencialnih mascob. Pocutim se odlicno, celo zimo nisem bil niti prehlajen, tudi zdaj nisem, skratka – sem kot superman :)) Je pa res, da sem pripadnik mlajse generacije, mi smo pa tako ali tako ze napol kemicni :))) LP!

Kolikor sem jaz bral,se naravni vitamini veliko bolje absorbirajo,kot kemični.

Saj je kemija našemu telesu tuja in jo zato telo izloči ali pa pride do alergij.

Vitamini SO kemicna snov! Enaka tako v tabletah kot v hrani! Ce pojes eno tableto skupaj z obrokom, ni absorpcija nic slabsa, kvecjemu boljsa ker so to tablete z daljsim sproscanjem. Mislis da so naravni vitamini mikroskopsko majhna jabolka, ‘umetni’ pa majckene vrecke? Vitamini niso nic posebnega, brez problema jih lahko sintetiziramo.

Kemija je telesu tuja? Vse kar je v telesu je kemija. Telo izloci tisto cesar je prevec in se ne porabi. Zakaj potem umremo ce pozremo strup? Saj ga telo izloci, ker “ve da je kemija”… Jajca! Strup poskoduje telo, ker ga le-ta absorbira! Telo absorbira vse kar mu damo v obliki, ki jo lahko vsrka. Seveda so kolicinske omejitve :))

Pozdrav!

Hvala za odgovore! Zdaj pridno iscem po netu, pa se sistematskega bom imela kmalu, pa bom vprasala zdravnico, kako in kaj. Hvala se enkrat!

Če se boš odločila za kakšne dodatke, priporočam granule B-kompleks (kupiš v lekarni). Zdravniki jih predpisujejo (menda) slabokrvnim otrokom. So okusne, iz njih si pripraviš napitek. Priporočam, da napraviš eno kuro z omenjenimi granulami (= jemlješ jih natančno po navodilih – za en teden zaleže ena vrečica). Če se ti zadeva ne bo obnesla, pač prenehaš. Škoditi ti ne more.

New Report

Close