Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Vegetarijanstvo ?

Vegetarijanstvo ?

Stara sem 17 let in sem ze okrog 11 let vegetarijanka (jem vse,razen mesa).Z mojim zdravjem je vse u redu,vendar pa se vseeno bojim,da bi kdaj nastopile kake tezave zaradi neuzivanja mesa in takovrstnih izdelkov.Zanima me,s cim lahko nadomestim meso,da bo imelo enako beljakovinsko in vlakninsko vrednost in kaksne so lahko nadaljne posledice neuzivanja mesa…ali lahko iz tega kasneje za cem zbolim,itd? na krvnih preiskavah so rekli,da je moja kri vec kot samo dobra in da je vse v redu.Kaj mislite vi?
nekateri pravijo,da je nevarno,da ne uzivam mesa zdaj,ko sem se v stopnji razvoja.Kaj menite?

mesa ti ni treba jesti…..nič pa nisi napisala,če uživaš mleko in mlečne izdelke,jajca…..morda morske sadeže………najbolj podobno mesu je živilo SOJA…vsebuje vse bistvene aminokisline-beljakovine,ne vsebuje pa vit.B12,ki je tudi zelo važen za naš organizem…..glede na to,da je s tvojo krvjo vse v redu in da se počutiš zelo zdrava domnevam,da uživaš živila živalskega izvora……..

sandra,

jaz mesa ne jem že prb. 15 let (prej pa sem ga jedla samo pod prisilo. menda sem že od začetka zavračala meso, straša pa sta me vozila k zdravnikom, ker sta mislila, da je z mano kaj narobe), poleg tega pa ne maram mleka. Z mojim zdravjem je vse ok, pomembno pa je kaj ti pojmuješ pod pojmom vegetarijanstvo. Jaz npr. jem jogutre, jajca, sir, morsko hrano… tako, da sebe ne pojmujem za vegetarijanko. Pomembno je, da se ne siliš preveč in ne pretiravaš!! Vsekakor bi jaz na tvojem mestu začela z uživanjem kakšnih kalcijevih tabletk (Kalcipan…), da ne boš imela problemov s kostmi, lasmi, zobmi itd. Najbolje je, da poslušaš svoje telo!
lp

Zdravo!
Verjetno boš kljub temu odrasla. Mateja je kar lepo uporabila izraz, da moraš poslušati telo. Resnica je, da ti telo jasno pove ali nakaže, da potrebuje neko določeno snov.

Sicer mi je bil pojem vegaterijanstva vedno nekako nedoumljiv, še več, nisem si znal predstavljati, da bi bil jaz lahko kdaj blizu tega načina prehranjevanja ali celo pretežno na tej hrani. Resnica je, da smo v življenju kdaj primorani poskusti kaj drugega, kot pa je to običajno za “normalne” ljudi. Če imaš težave pač poskusiš.

Kaj hočem povedati? Ja pred dnevi je minilo eno leto, kar sem na pretežni presni hrani. Uživam sadje, zelenjavo, oreščke, občasno tudi jogurt ali skuto. Slednje predvsem zato, ker imamo tega doma (na kmetiji) vedno dovolj. Čeprav sem ugotovil, da bo najbolje, da se tudi temu odpovem. V dneh po zaužitju te hrane se mi poveča izločanje sluzi. Hrkanje in izpljunki se zopet pojavijo, čeprav sem jih drugače popolnoma odpravil. OK, ne bom kvaril apetita.

Celotne zgodbe o tem spremenjenem načinu prehranjevanja sicer nimam namena razlagati, je pa bilo iz zdravstvenih razlogov. Prvotna namera, da pri tem ostanem le do odprave težav, ki so bile res neprijetne je sledilo spoznanje, da je najbolje pri tem kar ostati. Pravzaprav sem se začudil, da je k popolnemu izboljšanju pripomoglo samo to, da sem se pričel prehranjevati popolnoma drugače, kot prej, torej s presno ali surovo hrano.

Danes se vseh neprijetnosti le še spominjam, če pa se tu pa tam le pregrešim in poskusim kaj od starih “dobrot” se že takoj pojavi opozorilo v obliki malce slabšega počutja. Kot da bi bilo telo presenečeno, da ga spet zalagam s snovmi, ki jih ne mara.

Sandra, bodi zvesta svojemu občutku, ki pa naj bo res prilagojen potrebam telesa. Če si zrastla do sedanje telesne višine in teže se boš tudi dalje normalno razvijala. Ugotavljam, da ljudje vse preveč časa namenjamo prešetvanju kalorij, vključevenju raznih vitaminskih dodatkov v prehrano itd. Vsak naj sam izbere svoja pravila.

Naj dodam še nekaj, kar pa me pri ljudeh, ki se imajo za vegetarijance pa že bolj skrbi.To so kajenje, pitje alkohola (občasen kozarček vina ob raznih priložnostih mi je še logičen), kave, uživanje koncentriranih industrijskih izdelkov (sladkor in sladkarije, izdelki iz bele moke, in predelana živila).
V tem primeru mi je njihovo prepričanje o zdravih življenjskih navadah že bolj vprašljivo; pravzaprav ocenjujem za manj škodljivo uživanja mesa, ki se pripravi brez nekih kompliciranih postopkov. Slednje je sicer tudi bolj naravno od cigaret in prej naštetih dodatkov, ki so si jih ljudje izmislili skozi čas.Seveda se mu lahko tudi odpovemo, ko resnično začutimo, da ga telo oziroma prebava odklanja. Sam se kot nekdanji ljubitelj raznovrstnih mesnih dobrot čudim, da sem postopoma izgubil vsakršno željo po njem. Dobesedno ravnodušen sem, ko sem v neki družbi, kjer se z užitkom, ki mi je razumljiv, lotijo mesnega obroka.

Da se pa nima smisla smejati navadam ljudi, ki so drugačni od nas sem pa izkusil kar sam. Predno, da sem prešel na ta način prehranjevanja, sem bolj na daleč, torej navidezno poznal človeka, ki se je že prahranjeval presno. Prijatelji so ga šaljivo poimenovali “Bananapapek”, ker je pač dokaj pogostoma jedel ta sadež. Meni je bilo to smešno še dva tedna pred prehodom na presno hrano, ko smo se v neki družbi pogovarjali o njem. V tej družbi smo tudi obilno jedli, malce popili, skratka zabavali smo se na normalen način.Temu družabnemu dogodku je sledilo nekaj dnevno sloabo počutje. Začel sem razmišljati o tem, da dobim več informacij o presnem prehranjevanju. Našel sem literaturo, obiskal nekoga, ki je to že počel ter poskusil. Okolica pa vik in krik, seveda, ko pa sem pričel vidno hujšati, kar je bil le stranski učinek. Nekdanjih 92 kg je sicer že v eni od prejšnjih diet, ki sem si jo tudi sam predpisal zaradi zdravstvenih težav izgubilo 7 kg svoje osnove. Torej na začetku prehoda na presno hrano sem imel 85 kg, kar je pri višini 176 cm še kar sprejemljivo. Da me bo pobralo, da bom že videl, ko bodo nastopile težave, da to počnejo samno norci, da bom brez energije, skratka čakali so, da me bo srečala pamet. Jaz pa sem se počutil vedno bolje. V dveh mesecih sem prišel na 68 kg, kjer se je teža ustalila. Še dobro, ker sem tudi postajal zaskrbljen, ko tehnica ni več zanihala čez številko 70, kar mi je nekako predstavljalo spodnjo normalno težo. Pa sem si rekel: “Če se nisem sekiral, ko sem imel preveč kilogramov se ne bom niti v prihodnje, če jih bom imel po oceni okolice premalo.Gledal bom le na počutje.”

Kaj bi še razlagal. Tukaj sem napisal nekaj stavkov več zato, ker vem, da sem pokuka marsikdo in kaj hitro vegetarijanstvo označi za nekaj, kar se ljudje gredo zaradi modernosti (nekateri se sicer res) in z namenom, da bi bi bili drugačni od drugih. Ko je človek v svoji prehrani pripravljen (ali pa prisiljen) poskusiti nek drug način, kot pa ga je smatral za običajnega, se izkaže, da je končno tudi hrana nemenjena le temu, da nam da energijo ter zagotovi material za obnovo celic.

Sam sem sedaj, ko uživam predvsem sadje, temu sledi zelenjava, sledijo razni oreški ter nekaj mlečnih proizvodov dosti bolj fizično aktiven. Zelo rad hodim. Za razliko od prej, ko mi je bilo dnevno dovolj hoje recimo kakšnih 5 ur, sem lahko sedaj cel dan na nogah ob nekaj jabolkah ali bananah.

In za konec.Tisti, ki smo pri prehrani pričeli reševati svoje zdravstvene težave ali tegobe že verjamemo, da ne živimo od tega kar pojemo, ampak od tega kar prebavimo, kot je menda dejal znameniti župnik Kneipp. Pa še preprosto res je.

Sandra imej se…

Poglej si poglavje o vegetarijanstvu na spletni strani:www.zdravniski-nasveti.net

New Report

Close