Vegetarijanstvo

Res je, da naj ne bi nihče nikomur zapovedoval kako naj se prehranjuje. Saj je to stvar vsakega posameznika, je pa nekaj zakonitosti, ki bi se jih bilo dobro držati. Kot je npr. vrsta krvne skupine (sama imam 0- in brez mesa mi enostavno ne gre, sem ga pa zmanjšala na 1x/teden in, če sem kje na obisku in strežejo meso ne kompliciram). Je pa potrebno paziti, da beljakovine in maščobe dobiš v drugi hrani, kakšni si lahko najdete v vsej literaturi, ki je bila izdana. Nekatere vrste beljakovin pa so žal samo v mesu. Mislim, da prenažiranje z krompirjem in ostalimi razhudniki ravno tako ‘škoduje’ kot pretirana uporaba mesa. Če bi se držali tega, da mora biti na krožniku vse od vitaminov, mineralov, beljakovin, maščob in vlaknin bi imeli manj težav z zdravjem. Problem je v tem, da nam kuha vsak dan pobere ogromno časa in vsi si želimo instant jedi, ker si s tem pridobimo več časa, žal je to bolj ‘nevarno’ kot meso.
A krvna skupina pove to, da moraš jesti meso?? Kaj pa dokazi o tem? Jih ni….
Rdeče meso je seveda dokazano škodljivo, če uživaš industrijsko pridelano in če ga ješ prepogosto, ker za naše prednike je bila to dragocena dobrina, ki so jo imeli bolj poredkoma na jedilniku, razen rib in drugih morskih sadežev, divjačine, zajcev. Drugače pa vsejedec, kar je človek, načeloma preživi brez mesa, če ima na razpolago določeno zelenjavo, kot so recimo stročnice, to je ravno evolucijska prednost, da se lahko prilagodi in preživi v različnih (prehranjevalnih) pogojih.

Matjažko Matjažko…ne se razburjat, da te ne bo še kap! razen, če ješ ribe
Verjemi, da je nekaj na tem. Skratka: sama se mesu komot izognem, razen na trekingih, ko je potrebna moč ali vzponih višjih kot 1.500, ali kolesarjenje s treking kolesom do 100km/dan. Takrat mi pač fižolčki niso dovolj. Tako, da mislim, da človek, ki nima potrebe po vzdržljivosti komot preživi brez njega, če pa 5 dni nosiš ruzak težek med 20-35kg pač rabiš ‘kolm’.

Pri meni je bilo tako, da sem popolnoma nehala jesti meso šele potem, ko sem se začela ukvarjati z duhovnostjo. Nikoli nisem posebno marala mesa, ampak sem nasedla propagandi, da je nujno za telo, in ga jedla nekajkrat na mesec. Predvsem takrat, ko so mi ga postregli in nisem hotela užaliti gostitelja. No, po tem ko sem bila cca. 2 ali 3 leta v duhovnih vodah, se mi je nekega dne utrnilo, da ne rabim več mesa. In ga nisem nikoli več jedla. Pred kratkim pa sem postala veganka, in moram rečt, da je podobna izkušnja kot je bila ob prehodu na vegetarijanstvo.
To je moja izkušnja. Poznam pa ljudi, ki so takoj po ogledu kakšnih eksplicitnih video posnetkov iz vsejedov postali vegani in tudi dve gospe, ki sta zaradi zdravstvenih težav iz vsejedstva prešaltali direktno na presno veganstvo.
Forum je zaprt za komentiranje.