Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Vegetarijanstvo

Vegetarijanstvo

Aja? No, pri meni pa velja prej obratno. Kak recept morda? 🙂

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Zakaj bi bila kemija? Škrob ni kemija. Drugo je, če kupiš NaCl pa misliš, da je isto kot navadna morska sol (ker ima pač enako kemično sestavo).

A ti kuhaš v pečici?

Aja? No, pri meni pa velja prej obratno. Kak recept morda? :)[/quote]
Nekega univerzalnega recepta ni, ker ima vsak človek svoj metabolizem in način življenja.

Jaz se zredim, če ob vegetarijanski hrani občasno pojem kakšen sladoled pa kaj sladkega. Za boljši izkoristek hrane, mora hrana vsebovati čim več vitaminov. Jaz za posip po raznih kašah uporabljam žlahtni kvas, ki je zelo dober vir vitaminov B in beljakovin.
Kdor pa se želi na zdrav način zrediti in pridobiti mišično maso, ne le maščobnih oblog, pa se mora vsak dan ukvarjati s kakšnim športom.

S tem se kemiki ne strinjajo. Saj trdijo, da se umetni vitamini in ostale snovi, v ničemer ne razlikujejo od naravnih.
Bo pa Katenjka vedela o tem kaj več povedati..Ker študira v tej smeri. 🙂
http://med.over.net/forum5/read.php?27,1205334

S tem se kemiki ne strinjajo. Saj trdijo, da se umetni vitamini in ostale snovi, v ničemer ne razlikujejo od naravnih[/quote]

Midva pa veva da temu ni tako ane ;)) NaCl oz. navadni soli niso dodani nobeni vitamini in minerali, ravno zato je to mrtva hrana.

katenjka se seveda ne bo strinjala in mi bo spet pisala ogorčene mesiđe, ampak jaz jo razumem, mora zagovarjat svoj foh :))

Hej nimam ravno časa, ampak moram replicirati, kdaj sem pa še jaz pisala vročekrvne smsje v stilu, ‘kaj si napisala, zakaj si to napisala’ in potem nekja prepričevala, kaj bi naj pisala :))))
in ja seveda zagovarjam svoj foh, kemiki smo med tistimi ki še najboljše vemo, da sintetične substance niso enake naravnim, ki oznake bio jemljemo z rezervo, ki se zvedamo nečistoč ali napr. razlik med organsko in anorgansko vodo in minerali… sintetične biološke oz. organske molekule se po obnašanju v telesu lahko bistveno razlikujejo, torej v biološkem in še bolj v fizikalnem smislu, namreč prilično težko je sintetizirati spojine iz žive narave, ki niso vsaj optični izomeri, za take igračke so v zadnjih desetih letih delili celo nobelove nagrade… tako da ne o tem, da se kemiki ne zavedajo da morska sol ni čisti nacl haha… tiste polemike o citronski kislini so pa (med nepoučenimi) že stare že nekaj let, citronska kislina ravno ni c vitamin in je konzervans podobno kot cuker, kar pomeni pač, da ga jo je priporočljivo jesti čim manj oz. da se v takih primerih izbere manjše zlo. Še vednoje boljša domača marmelada, domači sok, kisla repa,… kot pa nek industrijska hrana s petimi oznakami bio eko organic natur ali kaj vem kaj vse še papir prenese :))))

[i][code]"Nekoč bo lepo, ko blazni bomo ob ognjih čepeli in bomo odprte rane imeli- takrat bo lepo..."[/i][/code] [sup]france balantič [/sup]

A ti kuhaš v pečici?[/quote]Mislila sem na toplotno obdelavo hrane v splošnem, to je nekje nad 45 stopinj, ko se večina vitaminov v biološkem smislu uniči; v skladu z načeli presnojedstva po knjigi Proč s kuhinjskim loncem, ki jo robi pozna, samo menda vendar ne živi po njej… zdaj ne vem, ali se mu je pokvarila pečica, pa je ne zna popraviti, ker pečica ni pralni stroj :))))

[i][code]"Nekoč bo lepo, ko blazni bomo ob ognjih čepeli in bomo odprte rane imeli- takrat bo lepo..."[/i][/code] [sup]france balantič [/sup]

Torej moraš Robića podučiti, jaz sem na tvoji strani 😉

Torej moraš Robića podučiti, jaz sem na tvoji strani ;)[/quote]
Krivokljunka, to pa imaš čisto prav.
Seveda rabim strokovno mnenje in dokaze, ne nek new age članek…:)

Meni so vegi jedi povečini zelo okusne, čeprav nisem vegetarijanka, ampak mesa pojem izjemno malo. Rada imam večinoma piščančje in puranje, pa še to malokrat. Način prehranjevanja, kot prevladuje v mojem okolišu, s preobilico mesa, z nekimi paštetami, salamami, klobasami, dunajskimi zrezki ali klobaso pa še narezkom salam vsak dan zvečer, mi je totalno mimo že od malega, preprosto mi ne paše niti pozimi, kaj šele poleti. Zelenjavo obožujem in jo vključim v veliko jedi (tudi glavnih, ne samo v obliki solat), sadje pa nekoliko manj, ampak to predvsem zaradi tega, ker opažam, da me po mnogem sadju boli želodec in grozno napenja, tudi, če ga jem kot samostojen obrok. Sicer pa naravnost obožujem vso zelenjavo z našega vrta, rukolo, redkvico, paradižnik, brstični ohrovt, špinačo in vse špinačne jedi (špinača mmmm), fižol, bučke in bučkine jedi na tisoč in en način, jajčevce in še in še. Tudi lahke zelenjavne juhice si pripravljam iz vse možne zelenjave … Pogosto si naredim tudi sojine zrezke (ampak ne tistih zmrznjenih), temveč naravne. Enkrat moram poskusiti še dobro začinjen tofu, ker je baje odličen.

Opažam pa, da se mnogo vegetarijancev prehranjuje bolj nezdravo od mesojedcev … Ne premaknejo se od vegi pic, pomfrija, pohane zelenjave in vege sendvičev. Menim, da se je za zdravo prehranjevanje potrebno bolj potruditi od tega.

Nekdo je omenjal, da so jajca blek … Mmm, jih bo več ostalo zame :-)… Jaz naravnost obožujem jajčka na oko zjutraj mmmm 🙂 Seveda niso zdrave, če jih ješ prepogosto, ampak meni so tako okusne.

Kupljena so relativno škodljiva, domača ne. Že po barvi rumenjaka so kupljene bolj blede, tudi pecivo iz njih ima drugačen okus in izgled.

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

Kupljena so relativno škodljiva, domača ne. Že po barvi rumenjaka so kupljene bolj blede, tudi pecivo iz njih ima drugačen okus in izgled.[/quote]Pa sej ti boš tudi živel 150 let glede na to kako zdravo hrano ješ, vedno domače in od tvoje babice vse nešpricano, in ne ni nujno, da se po barvi rumenjaka ločijo domače jajce od “kupljenih”, odvisno je kaj žvali jejo in lahko je to domača hrana pač brez pigmentov kot napr. koruza..

Zakaj sojine zadeve tako radi zapakirajo v videz mesnih zadev? Npr. vegi burger, vegi hrenavke, wtf Kupim ene sojine hrenovke, jih olupim (že barva taka siva me je malodane odvrnila od priprave), vržem na olje, da jih popečem, barabe so se mi napile olja, pečem dalje, probam eno, popolno brezveznega okusa, vržem gor paradižnikovo mezgo pa 3 krompirčke not in to je to.

Sploh si ne predstavljam, da bi jedla veliko teh vegi wannabe mesnih zadev. Sploh se ne morem znebit pustega okusa. Kaj vi delate z raznimi sejtani in tofuji? Kako omakco jim dodate, začimbe morda? Ne zanima me o prilogah, ampak kako jih obdelate.

Moj sodelavec je hudomušno pripomnil, da vege hrenovke/burgerje jedo ljudje, ki podzavestno hrepenijo po pravem mesu. Zakaj sem jih kupila? Ker sem po pravici povedano mislila, da bodo okusnejše.

Js nikol v lajfu nisem kupovala vegi hrenavk pa tofuja. Prvo zato ker so te stvari precej drage in drugo ne vem meni vse skupaj deluje precej kemijsko predelano in obdealano.

Me je pa že od nekdaj zanimal okus vegi-hrenavk in podobnih zadev, tko da zanimivo krivokljun da so se tebi zdele puste, jaz sem vedno mislila da morajo imeti dober okus po kakšnih začimbah itd. Mogoče jih res kupim in sprobam sama, samo to res ni hrana, ki bi jo vključevala v dnevno hrano. Je predrago(mislim da so vegi-hrenavke ene 2 krat dražje od mesnih) pa še če praviš da ima brez vezen okus, meni tudi ni všeč vse kar je predelano iz soje postanem pozorna.

Welcome back! 😉

Ja, saj mislim da je 1.vtis bil okus po začimbah. pa pravijo, da meso nima okusa in da ga je treba začinit, meni pa je njami.

Ja, dražje so, to je res, mah, sem jih vidla, so zgledale kot “ta prave” in pol doma čisto razočaranje.

Zakaj pa postaneš pozorna (poboldano)?

Aja, zato postanem pozorna glede sojinih produtkov ker sem že dosti slabega slišala in prebrala o njih da so precej predelani, da v bistvu s tem ko ljudje uživajo sojine produtke užijejo več kemikalij pa umetnih snovi kot pa tiste naravne soje. Tako da, te hrane ne bi mogla uživati vsak dan raznih tofujev pa vegi hrenavk pa sejtanov ali pa kakšnih predelanih sirov iz soje. Mislim da je to hrana mogoče za parkrat letno.

Sem bila pa presenečena da ima tako shit okus kot praviš, sem jih videla v trgovini te vegi hrenavke in so mi bile videti okusne. Jih bom res kupila za foro da vidim kakšne so. Samo če praviš da imajo nikakav okus potem je res bolje da se kupi en file lososa je podobna cena kot te hrenavke pa losos ima meni osebno res zelo dober okus. Jaz jem sem in tja še kakšne ribe.

Nardila sem napako in kupila dva zavitka, eden je v skrinji, sigh

To so pa Mercatorjeve od Actove life, imajo pa zelo privlačno zveneče ime … Sojine kuhanke O.o

Kak dimljen tofu je pa res dober! Ja, losos je tudi meni všeč, tak malo masten pride, ampak ful mehko meso.

Glede soje sem pa tudi jaz brala, da je veliko gensko spremenjene, saj sicer pa piše gor, ali je ali ni gso.

Ja meni se je soja malce zagravžala, v dm-u velikokrat gledam njihove produtke od soje samo ne vem ne paše mi ravno da jih kupujem. Bom pa res kupila kakšne vege-hrenavke da jih sprobam, mogoče jih bom še začinila sama. Aja sojine kuhanke se imenujejo hehe, jaz vem da sem v šparu enkrat dolgo nazaj gledala in so bile res drage.

Losos je full dober, jaz ga samo malo posolim pa namažem s čisto malo olivnega olja tanko plastjo in vržem v ponev ali pa imam en tak mali žar in potem tam se spraži v 5 min, res dober. Škoda ker je tako drag. Je masten ja zato ne rabi veliko olja za pečenje, ima pa te ta dobre maščobe v sebi, tako da baje ti ne gre v špeh in holesterol ta maščoba.

Jaz drugače kar dosti uporabljam tofu, sploh v kakšni miso juhi ali pa kot nadomestek mesa v karijih/stir-fryih ali podobnem. Če se mi pa res ne da čarat, ga pa kar v kakšno omleto zmešam ali v rezance 🙂 Rib pa ne mislim komentirat, ker so pravtako živali in jih le fejk vegetarji jejo. (da ne bo pomote, jaz jem normalno meso)
Sejtan mi je pa grd, zato sem se ga do sedaj še uspešno izogibal v trgovini, čeprav me mika 🙂 Ko ste pa bili že pri soji, meni so ti kosmiči všeč, ki si jih v jogurt vmešam in dodam še lanena semena + polnozrnata pšenična + med + še kaj 😀

Ja saj to vem jaz sem hinavski vegeterijanec tako nam tudi pravijo takim, ki jemo še morske sadeže sem in tja lol. Samo zase bi rekla da sem mostly vegetarian ne pa 100% veggie.

Moja mami dostikrat pripravi tofu, tako da ne vem sploh točno kako se ga pripravi, ona meni pravi da ga malce začini pa kar speče v ponvi da nič ne komplicira da je baje tofu brez vseh začimb in vsega ostalega da nima skoraj nič okusa, to sem slišala.

Čak čak … ti vmešaš SOJINE KOSMIČE v jogurt? Une, k jih je treba predhodno namočit? O.o Jaz tiste uporabljam zgolj pri golažu. Imaš mal večje kocke in malo manjše, pridejo kot nek drobljenec. Men je tod rugače ful dobro, v omaki, ne vem, kako bi izgledalo v jogurtu… razen če ti misliš kosmiče kosmiče, une sploščene? Ala ovseni kosmiči?

Tofu mi je dober, sem zadnjič v Avstrijskem Sparu kupila nek bio tofu, ma je bil okusen! Samo popekla sem ga, njama!

Zakaj ješ morske sadeže, ostalih živali pa ne? Pač firbec…

Ma ja, tofu se splača v začimbe dan prej marinirat in v hladilnik pospravt, ker ful vpije 🙂 Ne da nima okusa, tak čudn okus ima. Jz sm se ga navadil, čeprav v miso juhah ga raje dlje časa namakam, da izgubi svojo aromo.

Zato ker poslušam svoje telo, in zaenkrat se še dobro počutim in želodec mi dobro prebavlja morske sadeže, pa zaenkrat so mi še okusni se mi ne gnusijo. Sicer jih ne jem pogosto mogoče enkrat mesečno ali na par mesecev odvisno ko se mi zalušta. Recimo če bi pojedla rdeče meso me čisto zapacka, podobno je s piščancem in ostalim belim mesom, mogoče to meso lažje prebavljam samo ne bi mogla jesti belega mesa redno. Recimo doma ne morem pripraviti ribe da je cela z glavo to se mi preveč smili in gnusi obenem, vem hinavsko od mene, lahko pa recimo pripravim kakšne fileje. Večinoma morsko hrano jem v restavracijah, če doma pripravljam je to večinoma samo losos-file.

A po školjkah ti ni slabo? Kar precej ljudi jih ne prenaša in potem bruhajo. Jaz sem jih jedla prvič lansko leto na službenem pikniku. Nobenih težav. pa še z vročino sem prišla 🙂

Ma ja, ta losos file itak vsi furamo doma, ker je zelo dober, zdrav in enostaven za pripravo. Božanski je tudi na teryaki način, nisem še delal, sem pa v japonski restavraciji jedel. Načeloma jem le belo meso + ribe, čeprav tudi kakšno drugo meso pride na mizo, če recept to zahteva – pač divjačinski golaž s tofujem ni to to 🙂

Bi si pa enkrat v divjini, bogom za jajcami, rad ujel svoje kosilo in primerno pripravil. Ne govorim o jagodah ali ribah seveda 🙂 Tako, da se iz LJ odpravim z orožjem in pol ure stran nekaj ubijem, bi se mi zdelo preseravanje – pač pa v stilu nekajdnevnega kampiranja globoko v gozdu, kjer živiš od svojega dela.

To s poslušanjem svojega telesa gre, čeprav se včasih malo pregrešim in npr. napokam domačih tortilj kot danes 🙂 Sam so mi dobr uspele.

Krivokljun, školjk pa ne jem, mi niso preveč všeč, dagnje včasih dobim na morski pici samo mi tudi niso preveč všeč. Kakšnih ostrig pa ne bi nikoli jedla mi ni všeč kako izgledajo neka sluz yuk.

Tudi rečnih rib ne jem, mi ni okus všeč, jem večinoma samo morske, kakšne rake, lignje. No ja čeprav losos je oboje a ni, rečna in morska, kot vem se drstijo v sladkovodnih vodah.

Ja so ti že pasale tortilje:) saj s te si poslušal telo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close