Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Vegetarijanstvo

Vegetarijanstvo

Sej bom sedaj imel post s kakavom(kakavova zrna) in čajem, da malo spravim iz sebe teden poležavanja in bolnišnične hrane 🙂

To ej meni smešno da ne napišem absurdno, sem pa slišla v zvezi z ribami že čudne reči (s strani žensk) da ne morejo jesti ribe, ki je prej plavala, če ej ne vidijo žive pa lahko……. jaz nimam težav s pripravljanjem mesa, sploh ribe pogosto čistim, ker jih moji doma veliko jejo, ko smo na morju…sama jih pač ne. Bi pa vsekakor verjetno prej jedla, kot pa metala stran, po navadi jih v primeru, da jih je preveč, dam mačkam… krivokljunčica, ja ?? moje mačke doma jih rade jejo, mogoče ne tvoja? ccc :))))

[i][code]"Nekoč bo lepo, ko blazni bomo ob ognjih čepeli in bomo odprte rane imeli- takrat bo lepo..."[/i][/code] [sup]france balantič [/sup]

Jah, tako pač je, jaz nikoli nisem mogla čistiti rib, če so doma prinesli kdaj cele ribe z glavo sem šla vedno preč ker jih nisem mogla gledati. Tudi sedaj se mesa recimo rdečega ali pa belega ne morem dotikati brez da bi dobila občutek nelagodja. Še pri kakih ribjih filejih ne smem pomisliti, da je to bila prej žival z glavo, potem izgubim apetit.

Verjetno ne tiste, ki se uporabljajo za golaže ali kot mleto meso, ampak kosmiče. V takšni obliki, kot so ovseni, rženi….Za muslije.

Jaz od sojinih izdelkov kupim le bio-tofu. Pa kakšen sojin-zelenjavni namaz.
Ne kupujem pa raznih hrenovk, ker so predrage.

Tofu največkrat le narežem med solato ali pa ga popečem.

Seveda, te sploščene sojine kosmiče. Tiste sojine koščke pa le za kakšne polpete uporabim. 🙂

Zanimivo faunus, kako izgledajo nisem jih še kupovala videla pa sem v trgovinah. Meni so take jedi recimo full všeč ker obožujem testenine: http://www.kulinarika.net/recepti/17369/testenine/spageti-s-paradizniki-in-kozicami-ala-fasulas-/

Zgleda super in bi jedel, čeprav meni drugače testenine niso preveč všeč (azijskih rezancev ne štejem zraven) 🙂 Najraje imam zelo aromatično in pikantno hrano.

Meni je tudi všeč lepo začinjena hrana in aromatična samo ne maram pa preveč pekoče da me potem vse ne peče in ne morem okusiti ostalih začimb in okusov. Mora biti ravno prav pekoče.

@Princes’: pol ti ne bi šla na Gorenjsko (bohinjski konec) k pristni gostilni, ki imajo zraven “akvarij” z živimi postrvmi? In ko jo naročiš, pride en, jo ulovi, ona pa se premetava v kantici, čez čas pa slišiš čop čop in veš, da je konec? Te ne strašim, ampak to je kar pogosto tam. Še katenjka si je zadnjič vihala nos, čeprav se zdaj tu močno dela :)))) No, meni to tudi ni prijetno, ampak ko je enkrat pečena, se ji v mislih zahvalim za daritev in pač pojem.

@katenjka
: verjetno ne surovih? Obstaja ribja trakulja, ki je nevarna tud človeku.

Poznam to gostilno in ne, ne bi šla tja:) Ma grozno je to gledati, ko žival umira. Spomnim se ene oddaje na tv-ju, ko so prikazovali japonsko kuhinjo, in tam v neki restavraciji v Tokiu so imeli tako da je kuhar prinesel gostom na mizo en lonec z vrelo vodo ali oljem in potem je živo ribo, polovico ribe,, del kjer ima rep jo je namočil v ta lonec da se je scvrla in jo postavil na mizo. Tako da je bila riba še nekaj časa živa in takšno so jo ponudili gostom, da so jo lahko jedli tisti del ocvrti. No in pri njih je to specialiteta, živo mučenje živali zame. Samo okay azijci so poznani po tem da jedo kače in pse in mačke in bog ve še kaj.

Katero pa si imela v mislih? Na tistem koncu se mi zdi, ima žive ribe že vsaka tretja. Se pa dobro je tam.

Če bi jih v SLO stregli, bi tudi poskusil.

Js sem imela v mislih v Preddvoru ko je tudi nekaj podobnega, ko imajo neko mlakužo ali umetno jezero zraven restavracije kjer potem isto delajo da ulovijo postrv in postrežejo gostu z njo v restavraciji.

Sem opazila, da ste razpravljali o vegi hrenovkah. Načeloma se strinjam, da so večinoma precej neokusne, ampak od Granovite so pa nekaj povsem drugega, že po teksturi. Sicer je cena res kar zasoljena, 200 gramov oz. 4 hrenovke za okoli 3 evre, ampak to si itak samo včasih privoščim. Jih pa rahlo prerežem, kot se to dela z “običajnimi” hrenovkami, potem pa popečem v ponvi. Kuhanih še nisem pripravljala, po moje ne bi bile tako okusne. No, upam, da pride komu prav.

Thanx za nasvet, jaz sem zadnjič kupila v dm-u vegetarijanske polpetke od Alnature pa so mi bili tudi všeč. Sem jih popekla na vsaki strani par min. Bom probala od Granovite hrenovke, da primerjam okus.

Za hrenovko se ve, kakšne so njene sestavine. Če pa nekaj zgleda kot hrenovka s povsem druigimi sestavinami, kjer sploh ni glavne sestavine, torej mesa, pa ne more biti hrenovka!

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

Ne vem, jaz z besedo hrenovka ciljam bolj na samo obliko, kot z besedo polpet, pašteta itd. Če so bile mize morda sprva samo iz lesa (oz. iz česarkoli že), vseeno rečemo tudi plastični mizi miza, čeprav se je takšna pojavila mnogo kasneje. 🙂 Tako da ne vidim problema pri uporabi iste besede, saj imaš lahko še pridevnik spredaj, ki pove, iz česa je.

Aha, pa za hrenovke (:)) od Granovite bi mogoče dodala še to, da jaz jih najpogosteje kupujem v Intersparu, enkrat sem jih menda tudi v Maxiju, za ostale trgovine pa ne vem. Če bo kdo slučajno iskal …

Meso ni glavna sestavina hrenovke, razen pri kakem domačem, vaškem mesarju.
Največji delež pri ‘mesnih’ hrenovkah iz masovne proizvodnje zajema sojina moka, voda,ostanki mesa, loja in maščobe, barvila in začimbe.

Sama pa kupujem izključno samo hrenovke od La Vida. Ker ne vsebujejo soje, za katero vemo, da je 90% gensko spremenjene in je ne uživam v nobeni obliki. Kljub temu, da sem skoraj vegan, mislim, da je gensko spremenjena hrana večje zlo, kot pa uživanje mesa.

Nas so učili, da so hrenovke dejansko živi piščančki, ki jih zmeljejo s kljuni in kremplji vred.

Nas so učili, da so hrenovke dejansko živi piščančki, ki jih zmeljejo s kljuni in kremplji vred.[/quote]

Ne vem, kako je s piščančjimi hrenovkami. Podatke, ki sem jih napisala, pa sem dobila direktno od prijatelja, ki je delal v proizvodnji (nepiščančjih) hrenovk večjega slovenskega podjetja (ki pa zdaj ne obstaja več). Povedal mi je tudi razmerje sestavin, sem ga pa zdaj pozabila.

eno vprašanje. kako vam je ratalo postati vegi mislim ste postopoma nehali jesti meso ali kar takoj iznenada..ker že dolgo časa razmišljam o tem podvigu (največ do dva tedna zdržim brez mesa, pač ko sm v lj, ko pa pridem domu pa opet jovo na novo meso jest) pa mi nikakor ne rata..saj vsepovsod se samo meso meso meso reklamira…:/

lp

Meso je dobro. In zdravo. Telo ga potrebuje!!!

Najbolje tako, kot z vsako drugo odvisnostjo.
Se odločiš in nehaš jesti meso v tem trenutku. In seveda vztrajaš.
Je pa dobro ,če imaš razloge in verjameš, da je bolje živeti brez mesa.

Najbolje tako, kot z vsako drugo odvisnostjo.
Se odločiš in nehaš jesti meso v tem trenutku. In seveda vztrajaš.
Je pa dobro ,če imaš razloge in verjameš, da je bolje živeti brez mesa.[/quote]No sama sem nekaj let vegetarijanka, pa ne verjamem v to, da jesti meso pomeni odvisnost, niti nisem prepričana, če je res bolje živeti brez mesa. Tako sem se pač odločila, v bistvu izneneda, iz danes na jutri, ko sem malo eksperimentirala s sabo in svojim telesom, pogledala kak film na to tematiko…
dejstvo je, da so živali in z njimi tudi mi, danes podvržene najrazličnejšim zlorabam, ne samo v živilski industriji, tudi kozmetični, širše farmacevtski, v medicini oz biokemiji, da ne omenjam krznarstva,…
Sama ne bi nikomur zapovedovala niti priporočala vegetarijanstva, kvečjemu pač, da bi meso jedli manj, kot mislimo, da ga potrebujemo, namreč, ljudje smo po prebavnem traktu sadjejedci, to je razvidno že iz oblike zobovja, torej ne mesojedci, ne travojedci; nismo zveri ali prežvekovalci…če bi tako živeli (jedli) kot jejo naši najbližji bratje v živalskem deblu, bi bilo cel kup manj bolezni… ampak to spričo eksponentnega tehnološkega napredka in načina živlnjenja kot takega, ki se mu ne moremo več odreči, ni možno…

Torej dvomim, da je vegetarijanstvo edina zdrava pot…

[i][code]"Nekoč bo lepo, ko blazni bomo ob ognjih čepeli in bomo odprte rane imeli- takrat bo lepo..."[/i][/code] [sup]france balantič [/sup]

Če bi se kdo rad čemu odpovedal in mu to tudi po večih poskusih ne uspe, potem se gre za odvisnost.
Seveda to ne pomeni, da so vsi odvisni. Govorim le za ta primer.

Jaz ga tudi nikomur ne zapovedujem, če pa nekdo vpraša, pa mu povem svoje mnenje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close