vegeterijanski obrok
sama sem vegetarijanka ze sedem let. Jem pa takole:
Za zajtrk do poldneva samo sadje, za malico polnozrnat kruh z zelenjavo, medom ali surovim maslom, ali pa banano in jogurt(banane ne štejem pod sadje), ali lešnike in orehe z jogurtom.Za kosilo juho pa nekaj zraven(polenta, polnozrnate testenine, ajdovi zganci, krompir), pa razna zelenjava in solato.Potem imam se eno malico v kateri uživam mlečne zadeve(kakav, skuta, sir -z olivami ali kislimi kumaricami).Zvečer ob osmih nazadnje jem in to je ponavadi solata, včasih zraven tuno, ponavadi nič, vedno pa saje(brez solate).
Obroke si razporejam tako, da je med enim in drugim vsaj tri ure razmika.
Veliko domišlije, pa lep prehod na vegetarijanstvo, če to nisi!
Jaz nisem še čisti vegeterijanec, ampak mislim da enkrat bom (sedaj jem meso 1-2 krat mesečno, v glavnem divjačina, belo meso, in uživam redno ribe1-2 krat tedensko). Primer za prejšni teden na približno:
– zjutraj obvezno sadje in to mono obroki-samo ena vrsta sadja naenkrat, potem 1 do 2 uro po zajtrku včasih kosmiči posuti s sezamom ali mletim prosom in suho sadje, včasih pa še enkrat sadje)
-kosilo :dušena buča, pečena polenta, solata
ajdova kaša, gobice , solata
kislo zelje, prekajen tofu
repa, prekajen tofu
ajdovi rezanci(sveži) z paradižnikovo omako+melancane+bučke+paprika in solata
bazilikini rezanci(sveži) z bazilikino omako in paradižnikom + solata
rjavi riž + morski sadeži+ solata
malica ; sadje ali suho sadje
večerja: kruh polnozrnat ali ržen ali črn in sir(kozji, ovčji) ali olive, ali artičoke ali ribe(tuna ali kaj podobnega ali tunin namaz), prosena kaša z orehi, rozinami in jabolki (pečena v pečici) -njami, ali pa samo suho sadje
Vegi sem že 2 leti. Ne jem nobenega mesa razen rib.
Vegeterijanci imajo zelo pestro izbiro jedi. Mesna hrana ki sem jo jedla prej je tako zelo dolgočasna. Vegiji imajo razne vegi hrenovke, pečenice, polpete, namaze itd. ki jih lahko dobiš v vseh bolje založenih trgovinah. Jaz imam doma vegi hrenovke in sojin tofu namaz. Vse to proizvaja Grano Vita. Res da je ta hrana malce dražja vendar se splača. Za zajtr ponavadi jem kosmiče (sport muesli, čokoladne) z mlekom ali z jogurtom. z jogurtom so res božanski. Jogurt ima 0 maščobe (LCA) in je navaden in ne saden. Rada imam tudi razne namaze kot npr. rio mare snack- črne olive ali vegeterijansko mortadelo s polnozrnatim kruhom. Všeč so mi tudi crispy nežni kruhki. Včasih jem tudi tofu na kruhu ali ribe v oljčnem olju. Ali pa samo sadje. Kiviji, pomaranče, mandarine, banane, grenivke, avokado (maže se na kruh) . Za malico največkrat popijem jogurt (LCA). Kosilo si pripraviš iz razne zelenjave npr. brokoli, brstični ohrovt… Jaz imam najraje sojine špagete ki so al dente in omako ki jo narediš za eno osebo: 1 konzerva tune, Pol konzerve pelatov, 50g gorgonzole. Čebulo popražiš na olivnem olju in daš vse prej omenjene sestavine noter in pustiš da 15 min vrejo. Medtem malo soliš, malo pred koncem daš baziliko in omaka je narejena. To je 1. del pisma. 2. del ti pošljem čez ” dni ker sem zelo zelo zasedena. Gaja
Lep pozdrav!
Vegetarijanka sem ze 10 let in sicer ne jem mesa, rib in jajc, pa me zanima ali so v teh hrenovkah, polpetah in namazih kaksne jajcne primesi. Vem, da sem ze velikokrat brskala po policah z taksnimi izdelki, pa je bil med sestavinami vedno kaksen jajcek ali pa vsaj beljak v prahu ali kaj podobnega. Hvala za odgovor!
Mojca
Nisem cista vegeterjanka, meso jem pa zelo redko, nekajkrat na leto.
Zajtrk, ce je cas je sestavljen iz polnozrnatega kruha + maslo, marmelada, ribje pastete, sir, sirni namazi…
Za kosilo pa najveckrat riz (basmati) in testenine, v mansini je na krozniku krompir.
Zdraven pa vsa mozna zelenjava, ter tofu in sejtan (od Fastrama)
Vecerja zna biti pa jogurt sam, s kosmici, sadje, kruh in kaksne ribice v konzervi, ter vlozena zelenjava.
Z malo domisljije in seveda ce imas rad zelenjavo nimas tezav pri kuhanju.
mislim, da “naši” obroki niso nič posebnega. Ko naredi mami omako ali golaž in zraven makarone, riž, špagete…, vzamem jaz samo omako, mese pa ostali pojejo. Isto je pri segedinu. Zame ne kuhajo posebej. Odpovedati se bom morala edino filanim paprikam. Tudi pico razdelimo na 4 dele in jo naredimo po želji. Jaz ne jem nič posebnega. Jem ribe, izogibam pa se mesu.