Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Vejica pred in

Vejica pred in

Zdravo! Zanima me, v katerih primerih zapisujemo vejico pred veznikom in?

Odvisno od primera. Vsekakor je pred “in sicer”. Drugače pa je zelo odvisno od stavka/povedi.

Obširna tematika. Ko bom imel čas, bom malo prepisal iz SP, upam pa, da se bo tega lotil že prej kdo drug.

:))

Filip, meni se ne, bom iz glave. Za dvoje se spomnim, eno je bilo že omenjeno.

Pred IN stoji vejica v naslednjih primerih:

POJASNJEVANJE: “in sicer”, “in to”
Primeri verjetno niso potrebni, ker je ta raba znana.

PROTIVNOST: “in ne” (ki pomeni isto kot “ne pa”

Oprostite, nisem zadovoljna. Naročila sem slovensko-angleški slovar, in ne angleško-slovenskega.
Primerjaj: Oprostite, nisem zadovoljna. Naročila sem slovensko-angleški slovar, ne pa angleško-slovenskega.

No, dons pa mam 5 min cajta za bolšo slovenščino 🙂

Vejico pred in postavimo:

– med enakovrednimi stavčnimi deli:
Mimo mene si šel, in (= vendar) nisi se oglasil. Bilo nas je devet, in (= zato) moral je eden od doma.

– pred vezalnim in:
Povej mi, kje si bil ves ta čas, in pojdi potem hitro na postajo. Komaj je zatisnil oči, se je zbudil, in dan je bil.

– kadar prideta skupaj priredni in podredni veznik pred vmesnim odvisnikom, pišemo vejico samo pred prvim veznikom:
Medveda je priklenil k stebru, in ko je spet prišel divji mož, sta se sprla.

– med dostavkom in preostalim delom povedi:
Veronika je prišla domov, sama, in celo kmalu.

Tolk sem najdu v pravopisu, morbit sm še kej spregledu.

bolšo slovenštino?:) Cenim humjor:) Pa LP

Da nebo pustou prepocen 🙂

Hvala za odgovore, ampak moram priznat, da ne razumem čist točno; kako pravzaprav veš, kdaj gre za vezalno priredje (ni vejice pred in) in kdaj za enakovredne stvačne dele oz. vezalni in (vejica je)???

Če mene vprašaš, ne vem, sem samo prepisoval iz pravopisa 😉

A imaš konkreten primer, za katerega te zanima? Na splošno je malo težje razlagati.

New Report

Close