Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis vejica pred tropičjem

vejica pred tropičjem

Primer:

Hodili smo po poteh, travnikih, preko potokov,…

Zanima me, če je tista vejica pred tremi pikami potrebna ali je odveč ali si jo postaviš, če ti je všeč?

Hvala!

SaraSara napisal:

> Primer:
>
> Hodili smo po poteh, travnikih, preko potokov,…
>
> Zanima me, če je tista vejica pred tremi pikami potrebna ali je
> odveč ali si jo postaviš, če ti je všeč?
>
> Hvala!

Odveč je, kajti tripičje je tam namesto česarkoli, torej morda tudi namesto vejice. Še nekaj – tri pike so nestično ločilo, tako da se zgornji stavek pravilno zapiše:

Hodili smo po poteh, travnikih, preko potokov …

Hvala Filip!

Pojma nisem imela, da se tri pike pišejo nestično! Mislim, da je v leposlovnih knjigah vedno stično napisano. A gre za novo pravilo?

Ja, relativno novo je – ali pa morda prej sistemsko sploh ni bilo urejeno, kaj pa vem. V novejših tiskih naj bi bilo povsod tako, če so seveda lektorji in korektorji s tem seznanjeni. Za primer lahko vzameš Delove publikacije, kjer se tega prav gotovo držijo.

Kaj pa, kadar tropičje “pobegne” v novo vrstico? Ko končaš stavek s tremi pikami in se potem te tri pike, ki so v bistvu končno ločilo, pojavijo na začetku nove vrstice.

Hm?

Če pišeš v Wordu, je rešitev nedeljivi razmik, ki ga najdeš pod vstavi – znak – posebni znaki.
Dodala bi še to, da se stično tropičje piše, če nočeš napisati besede do konca. Npr. “idi v r…”.

Nekoliko krajša pot do nedeljivega razmika je, da hkrati pritisneš tipke ctrl in shift ter tipko za presledek. Tudi kadar želiš narediti nedeljiv vezaj, uporabiš kombinacijo ctrl+shift+vezaj.

Lucija

Hvala lepa vsem …

Sem se že naučila, ne? 🙂

New Report

Close