Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis vejice med pridevniki

vejice med pridevniki

Izjema pri naraščanju je spodnji, najnižji, razred, ki ima najmanj dohodkov.

A sta različna pridevnika in je vejica ali ne?! Hvala.

Izjema pri naraščanju je spodnji, najnižji razred, ki ima najmanj dohodkov.

Bobek, ti si tako fejst fant!

Pravilna sta oba zapisa, z obema vejicama ali samo s prvo vejico – zato ker ustreza pomenu obeh stavkov. Načeloma pa se pri zapisu teh vejic ravnamo po pomenu, ki ga želimo izraziti z zapisom.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected] Prosim, uporabljajte iskalnik!

A ni pravilo takšno, da med istovrstnimi pridevniki ni vejic? Vsaj mi smo se na faksu tako učili. Razen, če se niso pravila spremenila.

Po mojem mnenju v zgornjem primeru ne gre za nizanje pridevnikov kot npr. moj zeleni spomladanski novi plašč ipd., ampak gre za dopolnitev stavčnega člena, tj. spodnji oziroma najnižji, razred zato je vejica potrebna med njima. Ne moremo reči spodnji najnižji, ampak je spodnji oziroma najnižji, besedi sta enakopomenski ali vsaj z zelo podobnim pomenom in se dopolnjujeta.

Je pa mogoča alternativa, da najnižji povsem omejimo z vejicama ali pa razumemo besedni zvezi v nekakšnem nadaljevanju, če ga lahko tako poimenujem: torej kot spodnji, tj. najnižji razred. Zato je mogoč zapis z eno ali obema vejicama, vsekakor pa ne povsem brez vejice.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected] Prosim, uporabljajte iskalnik!

Kako pa je druga vejica tudi lahko v redu?

New Report

Close