Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Vejice, vejice…

Vejice, vejice…

Pozdravljeni,

spet se obračam na vas s prošnjo za pomoč. Nalogo sem dala lektorirat (no sicer po ceni sodeč spoda bolj pod korekturo, kot tukaj berem 🙂 in sedaj, ko pregledujem korekture, imam nekaj vprašanj. Npr. v eni izmed tabel imam v celicah zapisano:

Stroški povezani z namestitvijo
Delež anketirancev mlajših od 36 let

Lektorica mi nikjer ni postavila vejice, sedaj, ko grem v miru skozi, pa ne vem, če ne bi v obeh primerih morali postaviti vejico, torej:

Stroški, povezani z namestitvijo
Delež anketirancev, mlajših od 36 let

Kaj menite (lahko se mi tude že blede od vsega skup 🙂

Ja, vejici bi bilo treba postaviti.

Se strinjam s prgrmrjem, vejici bi morali biti, saj gre v obeh primerih za pridevniška polstavka.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

jaz pa mislim, da vejice v tem primeru niso obvezne (in je prav napisano tudi brez vejic) še posebno, ker gre za naslove v celicah v tabeli.

Naslov celice v tabeli v takem primeru ne more premagati pridevniškega polstavka.

Je že res, da v tabelah ne pišemo nujno vseh ločil, npr. da bi na koncu vsakega stavka/povedi pisali piko, ampak znotraj povedi, kjer imamo pridevniški polstavek, pa vejica mora biti.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Seveda morajo biti vejice, tudi če gre za naslov.

Hvala vsem:-) Pa imam izkušnje s poceni lektoriranjem 🙁

Žal. In nisi edina, brez skrbi, če te to kaj potolaži. 🙂

Lektorica, ki je lektorirala mojo diplomsko delo je v enakem primeru, kot je opisan zgoraj naslove v tabelah pustila brez vejic. Tako da…res ne vem… kaj naj si mislim. Naloga pa je šla skozi brez vseh problemov.

No pa imam še jaz eno vprašanje. Ko naštevam v alinejah, ali pridejo na koncu alineje vejice ali ne.

Lep pozdrav in hvala za odgovor.

Še eno mnenje – dejstvo, da so to naslovi, nima nič z vejicami, vejice morajo biti. Morda so konkretne lektorice tabele kar preskočile in so se ukvarjale samo s tekstom, dugače si tega ne znam razlagati.

Še glede alinej: na koncu pridejo vejice (če so alineje dolge, je morda priporočljivejše podpičje), na koncu zadnje pa pika.

To, da je naloga šla skozi brez vseh problemov, je prej znak tega, da nihčen ni opazil napake, kot pa tega, da napake dejansko ni.

Glede naštevanja v alinejah je pa tako, ločila lahko so ali pa ne. Razlika je v tem, za kaj gre. Včasih so naštevanja po alinejah na koncu alineje končana z vejicami, na koncu zadnje alineje pa s piko, včasih pa ni ločil (npr. Priloge, ki jih navedeš na koncu kakega dopisa ipd.) in tedaj tudi ni končne pike.

New Report

Close