Vejice, vejice…
Pozdravljeni,
spet se obračam na vas s prošnjo za pomoč. Nalogo sem dala lektorirat (no sicer po ceni sodeč spoda bolj pod korekturo, kot tukaj berem in sedaj, ko pregledujem korekture, imam nekaj vprašanj. Npr. v eni izmed tabel imam v celicah zapisano:
Stroški povezani z namestitvijo
Delež anketirancev mlajših od 36 let
Lektorica mi nikjer ni postavila vejice, sedaj, ko grem v miru skozi, pa ne vem, če ne bi v obeh primerih morali postaviti vejico, torej:
Stroški, povezani z namestitvijo
Delež anketirancev, mlajših od 36 let
Kaj menite (lahko se mi tude že blede od vsega skup

Naslov celice v tabeli v takem primeru ne more premagati pridevniškega polstavka.
Je že res, da v tabelah ne pišemo nujno vseh ločil, npr. da bi na koncu vsakega stavka/povedi pisali piko, ampak znotraj povedi, kjer imamo pridevniški polstavek, pa vejica mora biti.

Lektorica, ki je lektorirala mojo diplomsko delo je v enakem primeru, kot je opisan zgoraj naslove v tabelah pustila brez vejic. Tako da…res ne vem… kaj naj si mislim. Naloga pa je šla skozi brez vseh problemov.
No pa imam še jaz eno vprašanje. Ko naštevam v alinejah, ali pridejo na koncu alineje vejice ali ne.
Lep pozdrav in hvala za odgovor.
To, da je naloga šla skozi brez vseh problemov, je prej znak tega, da nihčen ni opazil napake, kot pa tega, da napake dejansko ni.
Glede naštevanja v alinejah je pa tako, ločila lahko so ali pa ne. Razlika je v tem, za kaj gre. Včasih so naštevanja po alinejah na koncu alineje končana z vejicami, na koncu zadnje alineje pa s piko, včasih pa ni ločil (npr. Priloge, ki jih navedeš na koncu kakega dopisa ipd.) in tedaj tudi ni končne pike.