Najdi forum

vejice

A mi lahko kdo postavi vejice, ker nimam pojma, kako se jih piše, če je naveden datum.

Organizacijski odbor Smuk je na zadnji, 4. redni seji, dne 10. 2. 04, sprejel naslednje sklepe:
– …
– Naslednja seja bo sklicana dne, 19. 4. 04 v gostilni ….

Jaz bi jih postavila takole, a je verjetno kakšna preveč ali pa premalo.

Hvala,

Linica

Naslednja seja bo sklicana dne, 19. 4. 04, v gostilni ….
je na zadnji, 4. redni seji dne, 10. 2. 04, sprejel naslednje sklepe:
VEDNO JE TAKO: sestanek bo dne, 13. 2. 2004, tam in tam

lp

o draga anjanka, motiš se, za “dne” ni vejice!!

piše se takole: sestanek bo dne 10.2.04 tam in tam

ali pa; sestanek bo v torek, 10.02.04, tam in tam. (“dne” mirne duše lahko izpustiš)

nekaj, kar v stavek vrinemo, ločimo z vejicami, torej bi se stavek tudi brez tega lepo slišal. torej bi se tvoj slišal takole:
sestanek bo dne tam in tam.

moj pa takole: sestanek bo v torek tam in tam. le da smo v tem primeru povedali tudi datum, kateri torek.

ja, maja ne vem čigava, sem samo prepisala njen!! stavek

aja, in za dne JE vejica, ker so številke kao vrinjene – zagotovo

SIGURNO ni vejice!
naj se vendar oglasi kakšen slavist!!

številke so vrinjene samo v primeru, ki sem ga že opisala. preberi še enkrat, če ti še vedno ni jasno.

ja in kaj je pa DNE druzga kot al torek al sreda??

Ker vidim, Maja, da si čisto obupana, ti priskočim na pomoč: IMAŠ SEVEDA PRAV!!!

Vejica je samo v primeru, ki ga navajaš – kar poslušajmo se, kako zveni stavek:

V torek, dne 10. maja 2004, bo…

ali pa:

Dne 10. maja 2004 bo…

Vse je jasno, če stavek preberemo na glas – za “dne” ne more biti vejice!

In da bo zagotovo držalo, še navajam primer iz Pravopisa, pod dan, S. 442 piše:
Dopis z dne 10. maja (….)
Ljubljana, dne 26. 5. (…)

Linica, tvoji stavki se torej glasijo:

Organizacijski odbor Smuk je na zadnji, 4. redni seji, dne 10. 2. 04, sprejel naslednje sklepe:
– …
– Naslednja seja bo sklicana dne 19. 4. 04 v gostilni ….

imata prav, sm bla preveč prepričana, potem sem začela razmišlat o tem dne in v bistvu, da DNE lahko sploh izpustimo a ne?
No, Maja sori:), brez zamere

Hvala punce 100x!

LP, Linica

Uf, punce, ste končno rešile ta problem, ki sploh ne bi smel biti problem …
Sicer pa je “dne” res popolnoma nepotrebna beseda (pleonazem).
Torej:
Sestanek bo v torek, 10. 4. 2004.
ali:
Sestanek bo 10. 4. 2004.

Samo še par pripomb (a sem zoprn, a ne, pa nisem ne slovenist ne slavist):
– vrivanje nepotrebnih besed je eden od “simptomov” nekakšne uradniške spakedranščine, ki želi biti čimbolj nerazumljiva, ker tisti, ki tako govorijo, želijo s tem ustvariti do sogovornika določeno distanco … rezultat je pa potem takšna zmeda (gl. zgoraj);
– datumi se pišejo brez začetnih ničel (torej 1. 4. in ne, kot se pogosto piše, 01. 04.);
– med dnevom, mesecem in letom sta vedno presledka: 1. 4. 2004 in ne 1.4.2004.

Prav neverjetno je, kakšne težave imamo Slovenceljni z zapisovanjem tako preproste stvari, kot je datum …

Živjo. Kot lektorica bi tvoja stavka popravila takole:

Organizacijski odbor Smuk je na zadnji, 4. redni seji 10. februarja 2004 sprejel naslednje sklepe:
– …
– Naslednja seja bo sklicana 19. aprila 2004 v gostilni ….

Pojasnilo:
– na 4. seji 10. februarja … – ni nujno postaviti vejice, ker ni nič vrinjenega, je le dodatno pojasnilo;
– stilistično je v besedilu ustrezneje, da številke izpisujemo z besedo, prav zato velja načelo, da se izpisuje številke do deset in nekatere glavne števnike (npr. sto); če ne gre v tem primeru za strog zapisniški slog, si mirne duše privoščič besedo za mesec, vse skupaj deluje bolj besedilno, bolj teče;
– seja bo sklicana dne 19. 4. – dne je nepotreben balast, zadošča 19. aprila …; podobno velja npr. seja bo sklicana v mesecu februarju – kaj pa je februar drugega kot mesec?, torej: seja bo sklicana v februarju.

Lp.

Hvala!
Ja, sedaj mi je vse bolj logično – sliši se bistveno lepše. Tako, da bom kar takole napisala, kot si predlagala. Hvala še enkrat!

Nataša, to je sicer res malenkost, vendar se meni zdi nekako bolj logično, če na koncu stavka daš samo tri pike, se pravi brez končnega ločila, saj tri pike nadomeščajo preostanek stavka VKLJUČNO z ločilom, ki je pač del stavka.
Vem, da pravopis dopušča oboje, vendar sem že po naravi ikonoklast …

Saj ni nič narobe s tem, če opaziš malenkosti. Je pa narobe oz. utegne biti, če to narobe opaziš. Namreč poznam pravilo, da pri tropičju uporabljaš še končno ločilo ali pa ne, meni je bolj všeč drugi primer: imeli smo se lepo, krasno, zabavno … NE PA imeli smo se lepo, krasno, zabavno, …

Ampak! V mojem primeru sploh ni šlo za to, tropičje sem uporabila za krajšanje izvirnega stavka, da ga nisem ponavljala in ker sem nato nadaljevala povsem drugo stavčno enoto, sem morala uporabiti ločilo. Lahko vidiš, da sem uporabila podpičje, tega tudi sicer uporabim, ko dodajam pojasnilo. Deluje mi nekaj več od vejice (bolj loči stavčne enote med seboj) in manj od pike (ni oster rez med stavčnimi enotami, če ga ne potrebujem).

Lepo pa je, da vidiš, kako je stavek zapisan. Marsikdo sploh ne vidi razlike, pa če mu ločila tudi na glavo postaviš. Temu se reče pozorno branje 🙂

Nataša

Joj, Nataša. Mislim, da boš morala še enkrat pozorno prebrati, kar si napisala (tudi tisto, kar si očitno kar prepisala), nato pa tudi mojo pripombo …
Sicer pa se očitno ne pogovarjava na isti ravni, zato je bolje, da nehava.

že v redu, ampak takole pismeno je včasih težko razložiti, lažje bi bilo to povedat.

Ja, pismeno je res težko, pisno je precej laže! 🙂

dej ne bod pameten

Oprosti, če sem ti prizadel nežna čustva. Rad imam besedne igre, tebi pa priporočam, da ne jemlješ prav vsakega heca smrtno resno oziroma da poskušaš uživati tudi v poskusih humorja, pa četudi na tvoj račun … Če ne drugega, je bolj zdravo.

New Report

Close