velik čmrl na balkonu
Zakaj si jo pa ujela? Spusti jo!
V tem letnem času so zunaj samo čmrljeve matice, torej samice, ki so en približno mesec same za vse in hodijo same nabirat hrano, v gnezdu jih pa čaka zalega (ličinke v satovju), ki potrebujejo hrano! Šele, ko se izležejo mladi čmrlji, matica ostane v gnezdu in obstoj družine ni več tako ogrožen.
Ne boj se, nič ti ne bo naredila. Čmrlji so zelo neagresivni in čeprav sicer imajo želo, te sploh ne bodo pičili – če se bojiš tega, da bi šel čmrlj direktno nadte in te pičil (kot to lahko naredijo ose ali sršeni), se nikar ne boj. Čmrlj nikoli ne napade, piči te samo, če ga imaš recimo v roki in ga grobo stisneš. Kar najbrž razumeš, ne, saj bi tudi ti udarila ali ugriznila, če bi te nekdo hotel fizično poškodovati.
Ne zadržuj je več, zlasti pa ne do teme ali nevihte, ker se bo izgubila. In glede na to, da ti ni nič naredila, bi bilo od tebe zelo kruto in brezčutno, da žival ubiješ zaradi lastne zabave.
Čmrlji in čebelice niso noben mrčes. Jaz o čmrljih žal ne vem dosti (Janis, hvala za informacije), delam pa s čebelicami. In ni lepšega, kot se vsest pred pan in jih opazovat. So moja druga ljubezen. Veliko bi se lahko naučili od njih. Pa kaj pol če včasih pičijo, v bistvu mi je žal zaradi njih, ker je to njihov konec.
Ja, pajek ti lahko res zleze v uho in izleže notri jajčeca. Ljudje pogosto tega ne opazijo, dokler ne začnejo slabše slišati. Nekateri pravijo, da so slišali brenčanje v ušesu, ampak niso bili preveč pozorni na to.
Je pa res, da obstaja večja verjetnost, da boš doživela prometno nesrečo, kot pa da bo pajek izbral tvoje uho kot dom.
Kobilice so manj zakomplicirane živali od čmrljev, so samotarke 🙂
Imajo močno čeljust in ugriz, ampak ponovno, nič ti ne bodo naredile, če se jih ne boš poskušala dotikati.
Živali se zelo redko spuščajo v agresijo, če le-ta ni nesposredno povezana z obrambo ali plenom. Izjeme so živali, ki že dolgo časa živijo s človekom, zlasti psi in mačke.
O hvala Janis. Dotikati se jih ziher ne bom probala, ker me zgrabi totalna panika, ko jih vidim. Prej pobegnem jaz kot pa one.
Ma ful se bi rada rešla teh strahov, ki so popolnoma iracionalni, predvsem pa jih ne bi rada prenašala na sinka.