Velika in mala začetnica
Po mojem mnenju je zapis društva pravilen, za običajno rabo. Je pa res, da je društvo, kolikor sem preverila v bazah podjetij, registrirano z drugačnim nazivom. To pomeni, da bi bilo prav v na primer poslovnem poročilu za Ajpes zapisati izključno registrirani naziv društva.
Glede Googla, Facebooka ipd. zapisov je danes v rabi precej nejasno, z drugimi besedami, uporabljata se zapisa z veliko in malo začetnico; Google, Facebook, Twitter ipd. so brez dvoma lastna imena in se torej pišejo z veliko začetnico, skladno s točko 147 v Slovenskem pravopisu pa se vrstna poimenovanja industrijskih izdelkov ipd., nastala iz imen podjetij in trgovskih znamk, pišejo z malo začetnico; to velja v primerih, kadar se ne uporabljajo kot imenovalni prilastki. Zato torej tudi zapisi: sledite nam na facebooku, na twitterju, preveri besedo na googlu ipd.
Imamo torej razhajanje med lastnim imenom (ki se piše z veliko zač.) in vrstnim poimenovanjem nečesa (v tem primeru brskalnika, spletnega orodja), nastalega iz lastnega imena (ki naj bi se pisal z malo zač.), v rabi pa prevladuje velika začetnica za oba zapisa/pomena, pri tem nekateri lektorji popravijo vrstno poimenovanje v zapis z malo začetnico, nekateri pa ne. Ob tem pustimo ob strani stilno podobo izvirnega zapisa nekaterih lastnih imen, katerih logotipi se namreč pišejo z malimi črkami.
Kakšna je najpreprostejša rešitev? Običajno svetujem zapis z imenovalnim prilastkom, je resda malo daljši, ampak odpravi pa vsakršno zadrego, torej: v omrežju Facebook sem odprl novo stran, v brskalniku Google ni zadetkov za iskano besedo ipd.
Seveda je nekaj povsem drugega nova tvorjenka, nastala iz teh tujih lastnih imen: ta se obnaša po slovenskem pravopisu: npr. googlanje/guglanje (trenutno se uporabljata še obe različici) je vrnilo veliko zadetkov, tviti so kratki zapisi; glede na čedalje pogostejšo rabo slovenskih ustreznic, kot so čivk, čivkanje, čivkniti, bo tudi googlanje verjetno zelo hitro ostalo samo pri guglanju in se bo torej beseda povsem prilagodila slovenskemu pravopisu.