Najdi forum

Velika planina

Sigurno katera od vas pozna pot na Veliko planino, ki se začne nekje na Černivcu. Ali se samo pripelješ do doma na Černivcu in nadaljuješ peš naprej? Se lahko pelješ še dlje? In kje je (če je) – ta možnost – odcep? Kako dolgo traja pohod?
Ja, čez vikend bi radi obiskali ta kraj, ki nam je ostal v zelo lepem spominu. Smo pa bili takrat z gondolo (pač mala otroka), zdaj bi pa uporabili noge…

Hvala že vnaprej! :)))))))

tukaj je karta a je slabše berljiva

p,

ps. mogoče se pa srečamo, midva greva v nedeljo za par dni…

ne vem če sem si prav zapimnila ampak mi smo šli nekako po tej posti: Gornji grad. Stahovica, Črnivec potem pa levo po makadam cesti gor v hrib, do prostora kjer je označeno parkirišče z lesenimi ogradami in potem po markirani poti naprej peš(mal po hosti mal po travi). Pot ni zahtevna je razmeroma poravnem, do velike planine potrebuješ nekje 30-45 min peš in potem se tam sprehajaš kolikor vam pač paše. Na veliki planini je še dobro paziti kdaj greste da se ne bo zgodilo da se kar naenkrat znajdete v megli in med strelami, tam gor se to hitro to dogodi. Najbolje je it zjutraj ali pa prvih par dni po dežju, ko je napovedno lepe vreme.

Pot ni na Črnivec, ampak ko prides v kamnik, nadaljujes proti Stahovici in nato v kriziscu, ko se gre desno na Crnivec, ti zavijes levo in nadaljujes po tej poti dokler ne prides do nihalke, tam parkiras avto in nihalka te odpelje na Veliko planino. Če zelis peš, pa gres v smer Crnivec, pa ne do vrha, ampak skrenes prej iz poti na Rakovo …mislim da je tam tabla za kisovec,tam zavijes in gres kakor da bi sla na kisovec, ko prides na rakovo pa vprasaj tam v gostilni kako naprej… , baje pa hodijo od tam naprej tudi z avtom, to le kmetje, ki imajo gor koce in krave. Uzivajte

ampak mi na poti nismo nikoli nikjer niti videli nihalke kaj šele da bi se z njo peljali, me pa res zanima kje smo se peljali, vem samo da se po isti cesti(predno greš gor v hrib proti parkingu) da priti na drugo stran in sicer tam v okolico Mozirja prideš dol. A ti je kaj bolj jasno kje smo se vozili? Jaz tuhtam da bi se še kaj spomnila pa mi ne rata, če se grem pa pelat bom pa vedla kje in kdaj kam zaviti. A sem fejst kiksnla. Drugač pa če greš tja komotkerga domačina vprašaš kaj bi rada in kje bi šla gor pa ti bodo povedali.

Ja vem kje ste se peljali, saj sem ti napisala, če ste sli z nihalko, gres v drugo smer, kot ce gres pes. Greš prej levo.Vi ste sli najprej z nihalko, nato pa ste sli nazaj z avtom in zavili proti smeri Črnivec, kot boste sedaj, ko boste sli pes, le da ce zelis pes na Velko, moras prej na levo proti Kisovcu, če gres naravnost prides na Črnivec in naprej od Črnivca-gostisca pa prides po tej cesti na drugo stran…Mozirje..Gornji grad.

Nimas kaj kiksnt, lepo zavijte proti smeri Črnivec in opazujte table, nekje po parih kilometrih vijugaste ceste, boste za cesto opazili tablo Kisovec, Rakovo… Velika planina, ne spomnim se sedaj cist dobro kaj vse pise in tam greste mislim da levo in nato pridete kmalu na Rakovo in tam v gostilini vprasaj kje je najbolje pustiti avto da greste pes naprej na velko.Drugač pa je tudi na Kisovcu zelo lepo, to je pa od Rakovega se cist malo naprej peš po potki tudi lahko.Narava cudovita in postrezba tudi in piknik imas lahko tudi gor, če zelis…vcasih so bili se konji za jahat, zdaj ne vem, ze dolgo me ni bilo gor. Po uni poti proti nihalki, pa levo odcep za nihalko, desno pa odcep za Kraljev hrib, na Kraljevem hribu je tudi cudovito, odbojka, kosarka, paintboll, narav, postrezba, pikniki…evo dovolj imas , cao

Velja cesta proti Črnivcu. Tik pod vrhom je tabla Kranjski Rak in tam z glavne ceste zaviješ na makadamsko cesto. Če zgrešiš, si čez nekaj metrov pri gostilni na Črnivcu. Poti je več. Avto lahko pustiš na Kranjskem Raku, to je sedlo s katerega pelje cesta v Savinjsko dolino. Pot se začne za gostilno čez travnik. Od tuje dobra ura in pol do dve uri do Male planine. Lahko pa za gostilno zaviješ levo na slab makadam in se pelješ naprej do križišča, kjer imaš dve možnosti: levo proti Kisovcu, kjer se pripelješ prav na planino z gostilno, ki ima zelo dobro hrano in se zelo prijazni do otrok. Od tu greš lahko peš na Malo planino, hoje je za dobro uro do uro in pol za slabše hodce. Lahko pa greš v križišču naravnost in prideš na Marjanine njive. Avto lahko pustiš ob cesti, kjer vidiš pot, ki jo vseka čez travnik, ali pa pelješ še malo naprej in je v gozdu in lepi senci urejeno parkirišče. Spustiš se nazaj po cesti na prej omenjeno pot in v eni uri si na Mali planini. Na Mali planini je Domžalski dom, kjer lahko dobite hrano in pijačo, malo naprej, 20 min do pol ure, pa je planšarsko naselje s cerkvico Marije Snežne. Če imate majhne otroke priporočam, da se zapeljete do Kisovca ali do Marjaninih njiv, ker se tako izogneš vsej hoji po cesti.

Punce, hvala! Velika planina bo osvojena…. (če bo le vreme za to!)

Aprila, pomahaj mi, če se srečava! 😉

New Report

Close