Velika začetnica
Pri krajevnih lastnih imenih se pišejo z veliko vsa imena: Škofja Loka, Murska Sobota, Nova Gorica…. IZJEME so besede : vas, selo, trg, mesto. Torej: Novo mesto, Stranska vas, Stari trg…
Če beseda označuje kraj, je oboje z veliko: Kranjska Gora, če pa to ni naselje, je pa druga beseda z malo: Šmarna gora.
O veliki začetnici bi lahko napisala cele strani, to je samo na kratko…
LP, Nataša
July, hej!
Ce mislimo kot ime pokrajine, dezele ( Holandska, Svedska, Norveska…),
je velika zacetnica obvezna, kajne?
Zato je tudi:
V Sloveniji so te regije ali pokrajine: Gorenjska, Primorska, Stajerska, Notranjska, Dolenjska… Tako pravi SP.
Celo Goriska je z veliko zacetnico, ko mislimo na pokrajino.
Ce pa mislim na dekleta, so to Goricanke ali goriska dekleta.
Koper – koprske ulice; toda Koprski zaliv.( Ime zaliva)
Nikoli se ni bi mislil, da so primorski fantje tako zabavni.
Pozna kdo dolenjsko narecje?
Poskusal sem tudi stajerska vina.
To so pridevniki na ski ski( stresica)in jih seveda pisemo z malo zacetnico.
Hej, Maja!
Zdaj pa res ne vem, zakaj si svoj OOOOJJJJOJ naslovila name!
Saj sem samo skusala povedati July, da imena pisemo z veliko zacetnico, pridevnike pa z malo. Kaj sem mogoce kaj nejasno napisala???
Ali si pa ti povrsno prebrala.? Meni je vse popolnoma jasno. July je bila v dvomih, zato sem ji s primeri ponazorila. Lp
ne, Babi, ni letelo nate, zmotila sem se; odgovarjala sem na Julyn post, pa sem pomotoma kliknila “odgovori” pod tvojim. Mogoče sem res malo površno prebrala – toliko, da sem ugotovila, da ji prav nihče ni pojasnil, da se te besedo v primerih, da gre za imena pokrajin, piše z veliko. Sem šla gledat nazaj in zdaj vidim, da si ji pojasnila. Brez zamere!