Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis velike začetnice in ločila pri naštevanju

velike začetnice in ločila pri naštevanju

Pozdravljeni,
pišem diplomsko nalogo in preglavice mi dela alinejno naštevanje.

Moj vzorec je tak:
– takole naredim prvo alinejo (začnem z malo, na koncu ne postavim nobenega ločila)
Potem pa o njej nekaj več napišem. Je kar dosti teksta, tako da imam več stavkov. Nekje 4 vrstice pride tega besedila, ki pojasnjuje prvo alinejo.
– potem sledi druga alineja
Tudi to pojasnim v več vrsticah …….. in tako naprej.

Zaenkrat sem velike začetnice in ločila uporabila tako kot tu zgoraj, vendar nisem prepričana, da je tako prav. Prosim za pomoč ter se vnaprej lepo zahvaljujem.

Zdaj sem ugotovila, da zgoraj opisani primer ni edini, ki mi dela težave. Problem je tudi, kadar pišem na sicer podoben princip, a so namesto alinej številke.

Če pokažem na primeru:
1. Tukaj začnem pisati z veliko in napišem kar dosti besedila v več stavkih.
2. Teh točk je potem kar nekaj, vse gre po tem principu, da po piki za številko začnem z veliko, sledi več stavkov in seveda se zadnji spet zaključi s piko.

Prosim za pomoč, kako se to napiše skladno s pravopisom. Zadeva bo sicer šla v lekturo, a bi take stvari, kjer sama vem, da ne more biti prav, rada že zdaj uredila.

Hvala vnaprej!

Verjetno bo res najbolje, da bo lektor pomagal. 🙂

Načeloma pa velja takole: Niso vsa ločila na koncu alinej enaka, niti ni smiselno/potrebno, da bi bila. Preproste alineje končujemo z vejico (npr. samo naštevanje), kompleksnejše pa s podpičjem (navedba v več vrsticah, še posebno, če je v alineji stavek). Kadar gre za večnivojske alineje, navadno notranje (podredne) končujemo z vejicami, zunanje (nadredne) pa s podpičji oz. piko na koncu povedi.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected] Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close